Vyhľadávanie:

Stav môj, to pýcha moja

Stav môj, to pýcha moja

Oceliari si v ŠDK pripomenuli polstoročie výroby ocele v Košiciach

Historickú budovu Štátneho divadla Košice zaplnili v piatok 10. júna 2016 večer terajší i bývalí zamestnanci divízneho závodu Oceliareň U. S. Steel Košice so svojimi blízkymi a hosťami, aby si slávnostne pripomenuli polstoročie výroby ocele v košickej hute. Jubileum sa viaže k 8. júnu 1966, dátumu odpichu prvej tavby v kyslíkovom konvertore, ktorý sa zároveň stal aj dňom uzavretia hutníckeho cyklu.

K bezmála tristo pozvaným, medzi ktorými boli viceprezidenti USSK - pre výrobu Marcel Novosad, pre dcérske spoločnosti a služby Elena Petrášková, pre inžinierske činnosti a inovácie David Hathaway, generálny manažér pre prvovýrobu Joseph Morey, ako aj zástupcovia akademickej obce – dekanka hutníckej fakulty Technickej univerzity v Košiciach Iveta Vasková a dekan fakulty BERG Michal Cehlár, sa prihovoril riaditeľ DZ Oceliareň Marek Lukačín. Päťdesiatročná história oceliarne, konštatoval, je spätá s výstavbou, modernizáciou, nábehom nových kapacít, implementáciou nových procesov a technologických postupov, ale aj množstvom rekordov.

„Úspechy oceliarne neodškriepiteľne dokazujú, že jej zamestnanci vždy boli a sú oddaní svoje práci, odhodlaní dosahovať najlepšie výsledky a to aj v ťažkých časoch, aby dokázali zabezpečiť konkurencieschopnosť našej firmy na čoraz náročnejšom trhu,“ vyzdvihol nasadenie tímu oceliarov, pričom ocenil aj podporu životných partnerov a rodín. Hrdosť na povolanie hutníka odznela aj v ďalšej časti príhovoru M. Lukačína. „V prevádzke ZPO2 máme pri vstupe na stene veľký nápis Stav môj, to pýcha moja, pri ktorom sa každá návšteva rada zastaví a odfotí. Nie je to iba nápis na stene. Je to deklarácia sebauznania a uznania oceliarskeho stavu, dodávajúca energiu a pocit hrdosti na vlastnú prácu. Oceliarska práca je ťažká, náročná, ale zároveň obdivuhodná a očarujúca. Koho raz opantá láska k tekutej oceli, toho už nepustí,“ dodal, parafrázujúc slová jedného z kolegov odlievačov.

V piatkový večer odznelo na adresu oceliarov – bývalých i súčasných - veľa pekných slov. Za zodpovedný prístup k práci, za vervu s akou sa zhosťujú stále náročnejších cieľov. A nechýbalo samozrejme ani želanie ďalších desaťročí plných úspechov.

Slávnostné stretnutie zavŕšila baletná inscenácia Spartakus.

Stáli na čele závodu

Na čele oceliarne sa v rokoch 1966 až 2011, keď prevzal žezlo súčasný riaditeľ M. Lukačín, vystriedalo 12 riaditeľov. Prvým bol Slavomír Stračár (1966-1968), ďalej Milan Miklánek (1968 – 1975), Ján Rusnák (1975 – 1990), Štefan Gabáni (1990 – 1994), Juraj Matyi (1994 – 1996), František Uličný (1996 – 1998), Karol Novotný (1998 – 2001), Ladislav Bartko (2001 – 2002), Anton Kántor (2002 – 2006), Marcel Borgoň (2006 – 2009), Stanislav Pe­tro (2009 – 2011) a Peter Polyák (2011 – 2011).

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...