Vyhľadávanie:

Stretli sa dva svety - teória s praxou

Stretli sa dva svety - teória s praxou

Na pôde Technickej univerzity v Košiciach sa uskutočnili Prezentačné dni podnikov

Úspešní manažéri zastávajúci významné posty v podnikoch po celom Slovensku sa na pôde svojej alma mater, Technickej univerzity v Košiciach, prihovorili vo štvrtok 27. novembra 2014 súčasným študentom a podelili sa s nimi o medzníky svojej kariérnej cesty a postrehy, ktoré získali po ukončení svojho univerzitného štúdia. Podujatie pod názvom Prezentačné dni podnikov, ktorého súčasťou bola prezentácia firiem v informačných stánkoch a ktoré otvoril rektor univerzity Anton Čižmár, sa v Aule Maxima uskutočnilo v rámci projektu Vysoké školy ako motory rozvoja vedomostnej spoločnosti spolufinancovaného zo zdrojov Európskej únie. Jeho primárnym cieľom je sprostredkovať osobné stretnutia vysokoškolákov s ich potenciálnymi zamestnávateľmi, ktorí im už počas štúdia umožnia spoznať reálny svet pracovného života vo firmách a získať praktické skúsenosti, a to formou krátkodobých exkurzií alebo dlhodobých stáží.

"Do národného projektu Vysoké školy ako motory rozvoja vedomostnej spoločnosti je v súčasnosti na Slovensku zapojených sedem univerzít, dovedna osemnásť fakúlt a štyridsaťsedem podnikov," uviedol jeho odborný garant Juraj Beniak z Centra vedecko-technických informácií SR. "Vo firmách pod vedením manažérov naberá praktické skúsenosti 127 študentov. Ukazuje sa, že podniky majú záujem predovšetkým o prax vysokoškolákov študujúcich prírodovedné a technické smery," ozrejmil. Z Technickej univerzity v Košiciach sa do projektu doposiaľ zapojilo 45 študentov zo siedmich fakúlt, pričom prax realizujú v podnikoch, s ktorými univerzita úzko spolupracuje. Je medzi nimi aj spoločnosť U. S. Steel Košice.

Účastníkov podujatia zaujali kariérne príbehy ľudí, ktorí dnes zastávajú vo významných podnikoch v regióne kľúčové pozície. So študentmi sa o ne podelili a pridali aj niekoľko cenných a užitočných rád Martin Pitorák z U. S. Steel Košice, František Takáč z firmy Spinea, s.r.o., Marek Kasina z Tatravagónky Poprad, Viera Peťková z akciovej spoločnosti Eustream, Martin Džor z T-Systems Slovakia a Ladislav Vargovčík zo ZTS VVÚ Košice.

Viceprezident pre ľudské zdroje U. S. Steel Košice Martin Pitorák v svojej prezentácii potvrdil, že prax ešte počas štúdia na vysokej škole je pre budúcu pracovnú kariéru mladého človeka veľmi dôležitá. "Ak už pracujete, nájdite si hneď na začiatku svojho mentora a svoj pracovný vzor. Nebojte sa ísť do nových vecí, ak vidíte priestor pre kariérny rast, zvážte každú príležitosť. Posunie vás to dopredu. Nebojte sa veľkých výziev, lebo neprichádzajú často. Choďte za skúsenosťami. Absolvujte jazykovú stáž, podporte dobrovoľníctvo, brigádujte počas štúdia, zúčastňujte sa života v študentských organizáciách, stážujte v zahraničných firmách alebo riešte diplomové práce priamo v podnikoch. Vybudujete si v nich vzťah, ktorý vám môže pomôcť získať prácu," zneli niektoré jeho odporúčania.

Mnohí zo študentov využili príležitosť nadviazania priameho kontaktu so zástupcami prezentujúcich sa spoločností a navštívili ich informačné stánky. Desiatky z nich sa pristavili aj pri stánku košickej oceliarne, kam si prišli predovšetkým pre podrobnejšie inštrukcie týkajúce sa možnosti absolvovať v budúcom roku v U. S. Steel Košice letnú stáž.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...