Vyhľadávanie:

Stretne medveď tučniaka?

Stretne medveď tučniaka?

Rodiny z projektu Sme s vami v pravý čas spoznávali zoologickú záhradu

„Ďakujem, že sme mohli byť opäť chvíľočku spolu. Aj pre nás to bolo úžasné popoludnie,“ povedala v pondelok 20. augusta na záver príjemného stretnutia v košickej zoologickej záhrade manželka prezidenta USSK Donna Buckisová. Spolu s dcérou Oliviou a synom Christopherom sprevádzali štyri rodiny, ktoré U. S. Steel Košice podporuje v projekte Sme s vami v pravý čas. Kým sa všetci tesne po zotmení lúčili, absolvovali prehliadku v sprievode Josefa Kindla. Spoznali život obyvateľov zoo, dozvedeli sa veľa zaujímavostí, previezli sa na terénnom aute a dokonca sa zoči voči stretli s pytónom.

„Teraz si pozrieme slona,“ vyhlásil Josef Kindl a tí, čo zoo poznajú, prekvapene zdvihli obočie. „Odkedy tu máte slona?“ pýtali sa. Prekvapenie malo len niečo cez 50 centimetrov. Daman kapský je síce najbližším príbuzným chobotnatcov – slonov, ale výškou ani hmotnosťou sa im nepodobá. Spája ich len totožná stavba nohy či dorastajúce rezáky, ktoré pripomínajú kly. Košická zoo je jediná na Slovensku, ktorá chová tento druh.

Kde sa môže stretnúť ľadový medveď a tučniak? Otázka Josefa Kindla rozprúdila nielen zoologickú, ale aj geografickú debatu Rešteiovcov, Hercegovcov, Vargovčíkovcov, Kolesárovcov. Ľadového medveďa tu nenašli, zato tučniaky sa im predviedli v plnej kráse. Kŕdeľ 24 tučniakov je tu aj zásluhou košickej oceliarne, pretože práve s podporou hutníckej fabriky bolo vybudované chovné zariadenie pre nich. V zime ich ale vo výbehu nenájdete, mohli by tam získať omrzliny. Tučniaky jednopásové totiž zimu neznášajú.

A čo všetko ešte treba spomenúť? Z mlieka byvola vodného sa vyrába známa mozarella. Plameniaky majú ružové sfarbenie zásluhou potravy, v Kavečanoch majú ich najväčšiu kolóniu u nás. Tamarka Vargovčíková je podľa zvieracieho metra vysoká ako levica. Peťko Reštei prekonal strach a zavesil si na krk pytóna. Rovnako ako Matyas Vargovčík, Daniel Kolesár, ale aj všetky dievčatá. Keď sa napokon pridali aj všetci traja Buckisovci, zvieracie priateľstvo bolo definitívne uzavreté.   

A ako je to teda so stretnutím ľadového medveďa a tučniaka? Môže sa podariť iba v zoologickej záhrade. Tučniaky totiž žijú pri južnom póle, medvede pri severnom.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...