Vyhľadávanie:

Studená oceľ čo poteší srdce

Studená oceľ čo poteší srdce

Uskutočnila sa vernisáž diel z kovu od dizajnérov z piatich európskych krajín

Príbeh z rebra, Capitónne stoličky, Oceliarka v očakávaní, Krídla osudov, Gyroskop, Košické variácie, Lampa Femma, Zrodenie, Košická špeciálna formula... To je naozaj len malá časť názvov vskutku nádherných kreatívnych "kúskov" z kovu, ktoré sa zrodili najprv v hlavách a potom pod šikovnými rukami dvadsiatich štyroch dizajnérov zo Slovenska, Českej republiky, Maďarska, Nemecka a Veľkej Británie na jubilejnom ročníku medzinárodného workshopu Metal Inspirations 2012. Jedenásťdňové podujatie, ktoré podporila spoločnosť U. S. Steel Košice, vyvrcholilo 30. augusta 2012 podvečer slávnostnou vernisážou štyridsiatich dvoch umeleckých diel v priestoroch Univerzitnej knižnice Technickej univerzity v Košiciach. Pozvanie organizátorov tvorivej dielne na ich prehliadku prijali aj viceprezidenti U. S. Steel Košice Mark G. Tabler, Martin Pitorák, Christian Korn a ďalší hostia.

"Oceňujem váš úžasný potenciál," prihovoril sa účastníkom workshopu prorektor Technickej univerzity v Košiciach pre vonkajšie vzťahy a marketing Juraj Sinay. "Vystavujete vyše štyridsať diel a musím povedať, že jedno je krajšie ako druhé. Som presvedčený, že naša univerzita i fakulta umení majú byť na čo hrdé. V poslednej dobe hovoríme všetci o potrebe nových materiálov. Hovoríme o umelých hmotách, keramikách... Ale železo je to, čo bolo, je a navždy bude. Vyrobiť zo studenej ocele niečo, čo poteší naše srdcia, je kumšt. Vy ste to zvládli," dodal a poďakoval sa mladým umelcom, dizajnérom zo zahraničia za to, že prišli do Košíc, tiež fakulte umení, garantovi workshopu Jaroslavovi Jaremovi, spoločnosti U. S. Steel Košice, a to i v mene rektora univerzity, ktorý sa na vernisáži nemohol zúčastniť.

"Je to úžasné podujatie. Vďaka nemu ste boli schopní dať dokopy odlišné kultúry, rôzne jazyky i rozdielne generácie," povedal dizajnérom na margo Metal Inspirations viceprezident U. S. Steel Košice pre výrobu Mark G. Tabler. "Oceľ, ktorú my vyrábame vo fabrike, zmenili vaše ruky na čosi umelecké. V našom výrobnom procese využívame pri produkcii ocele aj šrot, teda železný odpad, aj kvôli šetreniu energií a surovín. Je pre nás zaujímavé vidieť, čo dokáže vaša kreativita. Som presvedčený, že hociktorý z návštevníkov výstavy si prehliadku vašich umeleckých výtvorov naozaj vychutná. Plánujeme, že niektoré z nich budú súčasťou expozície našej spoločnosti na strojárskom veľtrhu v Brne," uviedol.

Jaroslav Jarema, ktorý stál pri zrode workshopu Metal Inspirations a bol jeho garantom aj počas tohto ročníka, sa poďakoval za zdarný priebeh tvorivých dielní všetkým mladým umelcom a pedagógom z dizajnérskych škôl i Strednej odbornej školy v Košiciach-Šaci, kde sa workshop konal. "Šačianska škola je dôležitou súčasťou podujatia už desať rokov," pripomenul. "Bez pomoci a cenných rád majstrov odborného výcviku by ani tento ročník neprebehol ľahko. Veľmi si ich podporu ceníme."

Heidi Rappsilberová, pedagogička Fakulty dizajnu a architektúry z Hochschule Wismar v Nemecku, pobudla v Košiciach na workshope už po štvrtý raz. Môže teda hodnotiť a porovnávať. "Keď som sem pred štyrmi rokmi po prvýkrát prišla, nevedela som zo začiatku, čo môžem od tohto podujatia očakávať. To, čo som tu zažila, bola vtedy pre mňa obrovská skúsenosť. A zažívam ju odvtedy na každom workshope. Máme tu možnosť pracovať v inom, novom prostredí, s kovom - materiálom nie príliš bežným z pohľadu našej univerzity. Veľa mi to dalo a dáva. Vrátane príležitosti vytvárať niečo nové, netradičné."

Výstava diel z kovu od dizajnérov z piatich európskych krajín potrvá v Univerzitnej knižnici Technickej univerzity v Košiciach do 7. októbra 2012. Choďte si ju pozrieť, stojí to za to. Neoľutujete.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...