Vyhľadávanie:

Šumiac, Kráľova hoľa, zbierka pána Gigaca či Chmarošský viadukt

Šumiac, Kráľova hoľa, zbierka pána Gigaca či Chmarošský viadukt

Je krásne októbrové ráno a partia troch milovníkov prírody Radoslav Kollár , Štefan Alexovits z VTZ a Igor Lefkanič z Mechaniky spoločnosti U. S. Steel Košice opäť vyráža tentokrát do Banskobystrického kraja do obce Šumiac, nad ktorou sa majestátne vo výške 1 946 m.n.m týči Kráľova hoľa. Stredne náročná túra s prevýšením 1 176 m a pomerne dlhým rozložitým terénom od vrcholu no s krásnymi výhľadmi na okolitú prírodu a kopce. V lese občas niečo zamrnčí no my ideme ďalej. Dostávame sa ku horskej chate pod hoľou ktorá je ešte zatvorená. Cesta nás vedie na otvorenú trávnatú plochu s kosodrevinou a vyčnievajúcim skalným geologickým podložím budované kryštalickými bridlicami. Pred nami sa týči náš vytúžený cieľ. S hrdosťou v duši sa rozhliadame po okolitých hrebeňoch Vysokých a Západných Tatier, ktoré sa ako nevesta hanblivo postupne ukazujú spod mračien. Nedá nám si nezaspievať ľudovú pieseň na Kráľovej holi. Pri ceste nadol sa pasieme na brusniciach ako capkovia.

Keď je človek v Šumiaci vrelo odporúčam navštíviť súkromnú zbierku zvoncov a spiežovcov pána Mikuláša Gigaca. Je to úžasný človek, ktorý zaujímavo rozpráva o svojom detstve, o tom ako sa mu podarilo zachrániť vyše 2 000 zvoncov, pamiatku na našich pastierov. Zvon je z plechu a spiežak je liaty. Každý zvon aj spiežovec má hlavu, ktorá sa uchytí na kožu, má telo, má srdce a má hlas. Zvony mali celkovo štyri funkcie: živých zvolávať, mŕtvych oplakávať, mračná rozháňať, správy posielať. Svojimi zaujímavými zážitkami nás priam vťahuje do deja. Obklopení predmetmi, ktoré používali bačovia a pastieri, s ktorými žili a krátili si dlhú chvíľu ľudia na Slovensku. V jeho malebnej chalúpke, po rodičoch jeho manželky, oči sa Vám budú pásť na starých obrazoch, šumiackych krojoch, opaskoch, malebných zvoncoch, hudobných nástrojoch, ktoré si aj vypočujete. Či sú to starosvetské šité husle,fujara, píšťaly, heligónka, zvonkohra a samozrejme krásny spev nevynímajúc. Navštívil ho Martin Ťapák (filmový režisér), Svetozár Stračina (hudobný skladateľ), Karol Plicka (výtvarník), Kliment Ondrejka (folklorista), prezidentka a mnoho ďalších známych osobností Slovenska. Pri rozlúčke nezabudol pripomenúť aký ťažký život a chudoba boli po vojne na Šumiaci a ako príklad nám ukázal opravované krpce drôtom a kúskami nejakého starého plastu. Človeku pri takom úprimnom sprevádzaní až zviera hrdlo. Veľmi neradi opúšťame skvelého človeka slovenského folkloristu, hudobníka, speváka ale hlavne zberateľa. Ak zavítate pod Kráľovu hoľu určite navštívte múzeum zvoncov.

Ďalšou zástavkou je Chmarošský viadukt. Obdivujeme prácu vtedajších majstrov, ktorí v roku 1931 dokázali postaviť takýto skvost. Usilujme sa o to, aby to vzácne a jedinečné, čo hlboko poznačilo dušu ľudu aj slovenskú krajinu, nespustlo a nezakryla ho hustá hmla vízií o víťazstve hmotného blaha nad duchovnou podstatou človeka. Nasadáme do auta a s krásnymi zážitkami smerujeme opäť na východ.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...