Vyhľadávanie:

Svet, v ktorom žijeme

Svet, v ktorom žijeme

V Galérii U. S. Steel Košice vystavuje fotograf a novinár Andrej Bán

Andrej Bán

Autorom prvej tohtoročnej výstavy v Galérii U. S. Steel Košice je fotograf a novinár Andrej Bán. Človek, ktorý sa v ostatných týždňoch dostal do povedomia verejnosti aj prostredníctvom organizovania humanitárnej zbierky na pomoc zahraničiu. Práve občianske združenie Človek v ohrození, ktorému predsedá, prebudilo ľudí na Slovensku. Vďaka súcitu a spoluzodpovednosti za osudy iných ľudí pribudlo ku koncu minulého týždňa na účte SOS Ázia už trinásť miliónov korún.

Ľahostajnými k utrpeniu iných nás nemôže nechať ani pohľad na Bánove fotografie. Bezmála šesťdesiat sugestívnych snímok, ktorými sa prezentuje, nafotil v rôznych kútoch sveta - na Balkáne, v Izraeli, Južnej Amerike, Iráne i na Slovensku. Autora súboru týchto dokumentárnych snímok označil na minulotýždennej vernisáži výstavy bývalý veľvyslanec SR v USA a prezident Inštitútu pre verejné otázky Martin Bútora za človeka mimoriadnej vnímavosti a tvorcu pozoruhodných motívov. "Prvým motívom je motív cesty, cesty pútnikov za prácou, cesty ľudí vyhnaných zo svojich domovov, hľadajúcich nádej, spásu, vieru... Druhým motív miznúcich časov, odchádzajúcich do nenávratna... Tým tretím je svet ticha, mlčania, sústredenia, reflexie, meditácie. Tváre na obrázkoch často nie sú tvárami, ktoré by vykrikovali a predsa hovoria výrečne... Skryté súvislostí, zákulisie, nitky, ktorými je pretkaný život, možno priradiť k štvrtému motívu. A napokon motív krajiny ticha a smrti, extrémnych hraničných situácií, oddeľujúcich život pred a po..."

Andrej Bán sa nepovažuje za vojnového fotografa, ako vraví, zachytáva dopady vojny na životy ľudí. V rokoch 1999 - 2004 navštívil pätnásťkrát juhosrbskú provinciu Kosovo, pred desiatimi rokmi sa vybral naprieč Južnou Amerikou, aby zachytil život Inkov, ktorí sa stali utečencami vo vlastnej krajine. Izraelsko - palestínsky konflikt približuje zábermi z pásma Gazy. Ako jediný novinár zo Slovenska sa objavuje vlani po zemetrasení v juhoiránskom meste Bam. Súbor fotografií pod názvom Iné Slovensko ukazuje autentický život, rituály a zvyky obyčajných ľudí žijúcich akoby proti času, zväčša na odľahlých miestach.

Ak by ste sa Andreja Bána opýtali, ku ktorým fotografiám má blízky vzťah, bez zaváhania povie; kosovskí utečenci. "V roku 2001 som bol v utečeneckých táboroch v Belehrade a okolí. Najotrasnejší pohľad bol na funkčnú športovú halu v belehradskej mestskej štvrti Zemun, kde dva roky bývalo v stiesnených a nevyhovujúcich podmienkach na basketbalovej palubovke približne tristo utečencov, Srbov i Rómov, z Kosova. Obyvatelia mesta tam pritom chodili športovať."

Autorským zámerom výstavy, ako povedal pri jej slávnostnom otvorení, bolo porovnať každodenný život ľudí na Slovensku so životmi ľudí na Balkáne, v Palestíne, Iráne. "Chcel som nastaviť zrkadlo vlastnej spoločnosti, ktorá má tendenciu vidieť vlastné problémy vo zveličenom svetle," vyznal sa. Galériu U. S. Steel Košice si nevybral náhodou. "Za najväčšiu satisfakciu považujem, keď moju prácu vidia ľudia. Je pre mňa česť tu vystavovať. Počas desiatich rokov som mal štyridsať výstav, ale tunajší priestor je najkrajší, aký som kedy mal k dispozícii. Miestnosť ma oslovila čistotou línií i osvetlením."

Možnosť vidieť Bánove fotografie vyzdvihol aj prezident U. S. Steel Košice Christopher Navetta, ktorý sa vernisáže zúčastnil aj s ďalšími viceprezidentami spoločnosti.

Ak sme na začiatku hovorili o súcite a občianskej spoluzodpovednosti za osudy iných, doplňme ešte tento fakt. Materská spoločnosť v Pittsburghu prispela na zmiernenie ničivých následkov tsunami v Ázii sumou stotisíc amerických dolárov. Do Ázie sa chystá aj Andrej Bán. "Máme tam už človeka, na Srí Lanke pôsobí od polovice januára humanitárna pracovníčka združenia Človek v ohrození, ktorá pripraví a rozbehne projekty obnovy financované z výťažku kampane SOS Ázia."

Nájdite si čas a príďte si pozrieť zaujímavé fotografie. Pri pohľade na ne začnete možno o vlastných problémoch rozmýšľať úplne inak.

Andrej Bán

Fotograf a novinár (nar. r. 1964). Jeho reportážna fotografia si pravidelne nachádza miesto v domácich (Formát, Reflex) i zahraničných médiách (The Guardian, Libération, NRC Handelsblad, TIME, The New Yorker). Je kurátorom viacerých výstav v rámci Mesiaca fotografie v Bratislave, autorom článkov o fotografii, lektorom fotografických dielní v Letnej fotoškole v Poprade (1995, 2003) a členom medzinárodnej poroty Czech Press Photo (2000, 2001, 2002, 2003, 2004). V roku 2002 vyhral 1. ročník grantového programu Photodocument. sk, vyhlasovaného agentúrou Juraj Vaculík Creative studio. Andrej Bán je spoluzakladateľom občianskeho združenia Slovak Documentary Photo a v súčasnosti predsedá humanitárnej organizácii Človek v ohrození.

Publikácie:

  • Pútnici, katalóg Domu fotografie Poprad, 1995
  • Iné Slovensko, fotografická kniha, FOTOFO a Nadácia Milana Šimečku, 1999
  • Poslední kniha století, vydavatelství ZIKA film, Praha, 2000
  • Rodinný album.sk, vydavateľstvo SLOVART, Bratislava, 2002

Spoluautor dokumentárnych filmov - námet a scenár:

  • Krátka pamäť, Wien, 1993, réžia: Dušan Trančík
  • Tisovy stíny, Česká televize, Praha, 1996, réžia: Dušan Trančík
  • Duše, Slovenská televízia, Bratislava, 1999, réžia: Marko Škop
  • Akvárium, Človek v ohrození a LEON, Bratislava, 2001, réžia: Jaro Vojtek

Projekty:

  • Iné Slovensko - prelínanie minulosti so súčasnosťou v živote obyčajných ľudí, zotrvačnosť životných stereotypov a rituálov, vykorenenosť uvedomelá i neuvedomelá, Pútnici - náboženské púte ako jeden z najvýraznejších fenoménov doby, komercionalizácia versus spiritualita, masovosť a individualita

  • Kosovo, Balkán - o hodnote života a smrti, o hraničných situáciách, exodoch, ktoré prežili ľudia tisíc kilometrov od nás, obnova života a vojnou zničenej krajiny, schopnosť prežiť, bezhraničná láska i nenávisť.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...