Vyhľadávanie:

Tip na rodinný výlet - Slovenské opálové bane

Tip na rodinný výlet - Slovenské opálové bane

Čas prázdnin je tu a mnohí z nás rozmýšľajú aký zaujímavý výlet zorganizovať pre svoje deti či vnúčatá. Ak ešte stále hľadáte zaujímavé miesta alebo plánujete aktívny program pre svoje ratolesti alebo pre známych, ktorí vás prišli počas letných dovoleniek navštíviť, tak tu je tip na nenáročný ale zaujímavý výlet neďaleko od Košíc.

Určite ste už počuli o opálových baniach ukrytých v pohorí Slanských vrchov nad obcou Červenica. Slovenské opálové bane boli až do objavenia nálezísk opálu v Mexiku a Austrálii v 19. storočí, jedinou lokalitou na svete, kde sa ťažil opál. Slovenské opálové bane alebo aj Červenicko-dubnícke opálové bane boli známe už od 15. storočia vďaka prvej písomnej zmienke o obci Červenica spojenej s opálom. Predpokladá sa, že opál ťažili už počas rímskej doby. Slovenský opál si obľúbili i členovia rodiny cisára Napoleona. Cisárovná Jozefína nosila najslávnejší opál „Oheň trójsky“. V roku 1775 našli najväčší opál menom „Harlekýn“, ktorý bol ohodnotený až na 700 tisíc holandských guldenov. Dnes si ho môžete pozrieť v prírodovednom múzeu vo Viedni.

Vďaka blízkosti opálovej bane sa k tomuto sprístupnenému svetovému unikátu dostaneme z Košíc za približne polhodinku jazdy autom. Opálové bane sa nachádzajú v tzv. Chránenom ložiskovom území Červenica I., ktoré má rozlohu takmer 11 km2. Ak sa rozhodnete návštíviť zrekonštruovanú štôlňu Jozef dobre sa oblečte vrátane pevnej nepremokavej obuvi, keďže v opálových baniach je stála teplota od + 4 až + 6 °C. V samotnom podzemí je približne 30 kilometrov, pričom sprístupnených pre verejnosť je 1 280 metrov. Samotná prehliadka bane trvá asi hodinu. Počas nej navštívite Čiernu limonitovú miestnosť, Veľkú relaxačnú sálu a Schodiskovú miestnosť a dozviete sa veľa z histórie ťažby opálu na Slovensku. Malým adrenalínovým zážitkom na záver prehliadky je prechod cez chodbu dlhú 36 metrov s úplnou tmou, kde sa orientujete iba podľa lana upevneného na stene. Prostredie banského diela veľmi dobre pôsobí aj na dýchacie cesty, preto sa využíva i pri liečbe ochorení dýchacích ciest takzvanou speleoterapiou.

Viac z histórie a súčasnosti opálovej bane, ako aj možnosti online rezervácie prehliadky nájdete na web stránke  Slovenské opálové bane.

Na zakúpenie vstupeniek môžu doterajší a budúci výhercovia Family Safety Day využiť aj kredity pripísané na Up karte v peňaženke Relax.


Foto: František Gregor

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...