Vyhľadávanie:

Toľko hračiek pokope ešte nevideli

Toľko hračiek pokope ešte nevideli

Vďaka košickým oceliarom sa z predvianočnej nádielky tešili chovanci v Detských domovoch v Prešove i Medzilaborciach

"Ahoj teta," nesmelo nás oslovila Agátka, roztomilé dievčatko s čiernymi vláskami uviazanými vo vrkôčikoch a s úsmevom, pri ktorom sa jej na líčkach objavili jamky. V ručičke tuho zvierala plyšového medvedíka a túlila sa k svojej druhej mame a vrchnej sestre v jednej osobe, Marte. Druhú, na dieťa nezvyklé, skrývala za chrbtom. Len pozorné oko mohlo zbadať, že je neohybná, že nikdy do nej neuchytí farbičku... Agátka sa síce narodila bez jednej rúčky, ktorú jej dnes, aspoň sčasti, nahrádza protéza, ale je, podľa slov tiet, ktoré sa o ňu a ďalších vyše deväťdesiat detí v Detskom domove v Prešove starajú, veľmi šikovná...

Radosť z predvianočnej nádielky, ktorú prišla odovzdať chlapcom a dievčatám minulý týždeň v utorok, 11. decembra, manželka prezidenta košickej oceliarne Susan Lohrová a o ktorú sa postarali zamestnanci spoločnosti U. S. Steel Košice zapojení do projektu Stromčeky prianí, nemala konca kraja. Obrovské škatule plné darčekov od hutníkov s dobrým srdcom zapratali poriadnu časť veľkého nákladiaka. No a treba povedať, že všetky z nich sa dostali k tým správnym adresátom. Peťkovi, Dominike, Lucii, Jožkovi, Leonardovi a ďalším desiatkam chlapcov a dievčat. "V živote som nevidel pokope toľko hračiek a pekných vecí," nechal sa počuť dojatý riaditeľ domova Peter Mihaľo, len krátko pred tým, než vo vyzdobenej a nedočkavými deťmi zaplnenej spoločenskej miestnosti nastal čas štedrej nádielky. Potom by ste už ťažko počuli kvôli vzrušenej vrave i detským výkrikom, čo i len slovo. Drobizg, v sprievode zdravotných sestričiek, vychovávateliek, ale i zástupcov profesionálnych rodín, darčeky rozbaľoval a rozbaľoval... Plyšáky, bábiky, kočiariky, hrkálky pre tie najmenšie, oblečenie, topánočky, sane a mnoho ďalších a ďalších vecí. Praktických, užitočných, i pre potešenie. No a pochopiteľne, o nič neboli ukrátené ani detičky pripútané na lôžka, ktorým S. Lohrová odovzdala hračky priamo v izbách.

Popoludní sme zamierili rozdávať radosť do Medzilaboriec. Do detského domova rodinného typu so šiestimi rodinami, z ktorých každá má svoje meno - Srdiečka, Jabĺčka, Sivé myšky, Obláčky, Slniečka a Hviezdičky. O deti sa tu starajú vychovávatelia. V každej rodine sú štyria, pričom aspoň jeden z nich je muž, ako vzor otca a jedna teta - gazdiná, ktorá sa zasa snaží naučiť chlapcov a dievčatá hospodáriť. Detský domov, ako nám prezradila jeho riaditeľka Dagmar Hučková, nesie vo svojom názve meno Svätého Nikolaja, svojho ochrancu a patróna detí. Bol to svätec, ktorý deťom veľmi rád pomáhal...

Chlapci, dievčatá, spolu s kolektívom vychovávateliek privítali návštevu z košickej oceliarne, ako sa patrí - pesničkami, vianočnými koledami, básničkami i malou scénkou. A niektorí z nich spontánne, po rozbalení darčekov, bežali svojich hostí vyobjímať. Ťažko vyjadriť slovami či popísať výrazy prekvapenia na tvárach tých najmenších, ale i tínedžerov. Naozajstná radosť však prepukla až v izbách, kam sa neskôr deti vytratili. "Poďte sa pozrieť k nám," pozývali nás, keď sme nakukli do obývacích priestorov. "Priala som si náušnice a retiazku. A dostala som ich. A ešte všeličo iné. Pozrite sa na to, aj MP3 prehrávač. Je to neuveriteľné... Ďakujem, ďakujem, ďakujem," pochválila sa natešená Brigita ukazujúc nám svoje darčeky. Marek, ktorý si na Vianoce želal elektrický holiaci strojček, neveriaco krútil hlavou. "Napísali sme síce tri priania, ale myslel som, že sa mi z nich splní iba jedno. Ani som nedúfal... Teším sa. Elektrický strojček som si veľmi želal a mám ho. Ďakujem..." Dievčatá sa nám predviedli v novučkých rifliach, mikinách, ukázali ozdoby do vlasov, chlapci si vyskúšali vetrovky, nohavice i dresy. Rovnako ako dievčatá, aj ich potešila kozmetika... A personál domova okrem pohľadu na šťastné deti i ďalšie dary od košickej oceliarne - televízor, chladnička, mikrovlnné rúry či žehličky, ktoré im uľahčia ich náročnú prácu.

"Odovzdajte, prosím, naše pozdravy zamestnancom spoločnosti U. S. Steel Košice, ktorí sa postarali o takú štedrú nádielku. Robíte radosť a to si veľmi ceníme. A zaželajte im v mene našich detí i nás všetkých šťastné a pokojné Vianoce, plné lásky a ľudského tepla," odkázala pred rozlúčkou košickým oceliarom D. Hučková.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...