Vyhľadávanie:

Trh s oceľou sa v roku 2023 špirálovito dostáva do hlbšej recesie

Trh s oceľou sa v roku 2023 špirálovito dostáva do hlbšej recesie

Trh s oceľou sa v roku 2023 špirálovito dostáva do hlbšej recesie, v roku 2024 čelí rastúcej nepredvídateľnosti

Kolabujúci dopyt vyplývajúci z vysokej inflácie a úrokových sadzieb, zhoršený konfliktmi a pretrvávajúcimi zvýšenými cenami energie, zahmlieva výhľad trhu s oceľou na rok 2023. Očakáva sa, že recesia zjavnej spotreby ocele sa tento rok ďalej prehĺbi (-5,3 %), zatiaľ čo očakávané oživenie (+7,6 %) v roku 2024 čelí geopolitickej nepredvídateľnosti a dlhotrvajúcej ekonomickej neistote. Dovoz si napriek klesajúcemu trendu v súlade s veľmi nízkym dopytom naďalej udržiava svoj podiel na trhu (28 %) nad historickými úrovňami.

"Vyhliadky európskeho oceliarskeho sektora sú každým štvrťrokom pochmúrnejšie uprostred ničivých vojen, globálneho napätia, nevyriešenej energetickej krízy, vysokej inflácie, sprísňujúcich sa hospodárskych podmienok a historicky vysokých podielov dovozu, ktoré utlmujú výrobu. Táto situácia negatívne ovplyvňuje dopyt po oceli. Je nevyhnutné, aby tvorcovia politík EÚ nasmerovali kurz, ktorý zachová udržateľný priemysel v Európe a reaguje na výzvu hodnotového reťazca čistých technológií – ktorého základnou súčasťou je oceľ – po dohode EÚ o čistom priemysle a naliehavých opatreniach na udržanie Európy vo svetových pretekoch v čistých technológiách," uviedol Axel Eggert, generálny riaditeľ Európskeho združenia výrobcov ocele (EUROFER).

Prehľad trhu EÚ s oceľou
V druhom štvrťroku 2023 zaznamenala zjavná spotreba ocele piaty prepad po sebe (-7,6 %), celkovo 35,6 milióna ton. Tento objem, hoci je vyšší ako v predchádzajúcom štvrťroku, je stále pod úrovňami zaznamenanými v roku 2021 a prvom polroku 2022. Očakáva sa, že tento negatívny trend bude pokračovať najmenej ďalší štvrťrok, čo povedie k hlbšiemu zníženiu zjavnej spotreby ocele za celý rok 2023 (-5,2 %, predchádzajúci odhad -3 %). Znamenalo by to štvrtú ročnú recesiu za posledných päť rokov (-7,2 % v roku 2022). V roku 2024 sa predpokladá výraznejšie oživenie (+7,6 % z +6,2 %), ale toto oživenie je podmienené stále veľmi neistým pozitívnym vývojom priemyselného výhľadu a dopytu po oceli.

Domáce dodávky sledovali rovnakú klesajúcu trajektóriu v druhom štvrťroku 2023 a klesli piatykrát po sebe (-6,5 %). Dovoz v dôsledku dlhotrvajúceho poklesu dopytu naďalej klesal (-10,2 %), ale jeho tempo sa v porovnaní s prvým štvrťrokom znížilo o viac ako polovicu (-26,6 %). Podiel dovozu mimo zjavnej spotreby sa však ďalej zvýšil (28 %) a v historickom vyjadrení zostal na značne vysokej úrovni.

Oceliarske odvetvia EÚ
V tejto náročnej situácii odvetvia využívajúce oceľ v EÚ preukázali neočakávanú odolnosť a aj v druhom štvrťroku 2023 pokračovali v miernom raste (+0,8 %). Dôvodom boli pozitívne výsledky automobilového, strojárskeho a dopravného sektora, ktoré kompenzovali slabú produkciu domácich spotrebičov, rúr a kovového tovaru, spolu s prebiehajúcou recesiou v stavebníctve (-2,5 %), ktoré predstavuje 35 % spotreby ocele. Pokiaľ budú vysoké úrokové sadzby ovplyvňovať dopyt, očakáva sa, že trend recesie v stavebníctve bude pokračovať.

Predpokladá sa, že rast odvetví využívajúcich oceľ sa v roku 2023 zníži na polovicu (+0,6 %) v porovnaní s predchádzajúcimi odhadmi (+1,3 %) a v roku 2024 sa po pravdepodobnom poklese v automobilovom priemysle bude naďalej spomaľovať (+0,4 %).

Brusel 30. októbra 2023

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...