Vyhľadávanie:

Triumfovali Sabau i Luxa so Zelenayom

Triumfovali Sabau i Luxa so Zelenayom

Finálovými zápasmi sa skončil v nedeľu na Aničke 3. ročník tenisového turnaja Steelers Cup

Steelers Cup
Víťazný rumunský tenista Razvan Sabau preberá z rúk prezidenta U. S. Steel Košice Davida Lohra cennú trofej za prvenstvo v 3. ročníku tenisového turnaja Steelers Cup.

Ešte pred začiatkom challengerového turnaja v Košiciach s dotáciou 25 tisíc dolárov sa riaditeľ tohto podujatia Branislav Stankovič na tlačovej konferencii vyjadril, že s novým termínom bude určite aj lepšie počasie. Vlani sa totiž tento turnaj konal začiatkom mája, kedy bolo veľmi chladné a daždivé počasie, teraz sa jeho začiatok posunul na začiatok júna. Okrem toho zmenu termínu tiež zdôvodnil slovami: "Začiatkom mája sa koná v Prahe podobný challengerový turnaj a koncom mája pokračuje v Prostějove. Následne sa v Paríži koná grandslamový turnaj Roland Garos a tak sme až po tomto turnaji zorganizovali v Košiciach Steelers Cup. V tomto čase je stálejšie počasie."

Lenže B. Stankovič sa mýlil, lebo v tomto roku bolo práve v čase konania nevyspytateľné a viackrát sa museli v priebehu týždňa niektoré zápasy v dvojhre i v štvorhre posúvať nielen na neskoršiu hodinu, ale aj na druhý deň. Mrzelo ho to, ale napokon všetko dobre dopadlo, keď finálové súboje sa odohrali už za pekného slnečného nedeľňajšieho popoludnia. V priebehu turnaja radosť nemal ani hlavný rozhodca - supervisor, Talian Vincenzo Bottone, ktorý túto situáciu s počasím prirovnal k jednému turnaju v poľskom Štetíne. "Bolo to pred štyrmi rokmi. Vtedy nám každý deň pršalo. Za normálnych okolností by sme mali hrať v piatok už len šesť zápasov, ale kvôli dažďu sme zápasy zo dňa na deň presúvali, až kým sa v piatok ako-tak vyčasilo a vtedy dostali hráči poriadne zabrať. Museli odohrať až trinásť stretnutí, aby sa turnaj mohol v nedeľu dohrať."

V Košiciach sa v sobotu popoludní poriadne rozpršalo a tak semifinále dvojhry museli Francúz Roger-Vesselin s Poliakom Chadajom a Nemec Greul s Rumunom Sabauom hrať v podvečer a dvojica Landsberg (Švédsko) s Levym (Izrael) proti dvojici Bruthans (Slovensko), Chadaj (Poľsko) štvorhru dohrávali dokonca pri umelom osvetlení. Poľský tenista Chadaj hral dva zápasy po sebe, a to bolo potom na jeho výkone poznať v nedeľňajšom finále.

Po prekvapujúcom vypadnutí nasadenej jednotky turnaja Michala Tabaru z Českej republiky už v prvom kole, zostal najväčším favoritom na celkové prvenstvo rumunský tenista Razvan Sabau. Ten ako druhý nasadený hráč si skvele načasoval formu, ktorá gradovala od zápasu k zápasu. "Iba v prvom kole ešte v pondelok mi robil problémy český tenista Cakl, ktorého som zdolal až v troch setoch a potom ešte v semifinálovom súboji v piatok proti Greulovi z Nemecka som musel vynaložiť viac síl," povedal Sabau, ktorý sa stal víťazom 3. ročníka Steelers Cup v Košiciach.

Vo finále ani nie za hodinu zdolal Adama Chadaja z Poľska 6:1, 6:2 a po tomto súboji prevzal z rúk prezidenta U. S. Steel Košice Davida Lohra cennú trofej. Za víťazstvo si z Košíc odniesol 3050 eúr a do rebríčka ATP si pripísal 50 bodov. Poľský tenista nestačil dobre rozohranému Rumunovi a i keď sa miestami snažil o zvrat, nešlo to. Pretože únava zo soboty sa podpísala pod jeho slabší výkon vo finále. "Videl som, že Adam nie je vo forme, bol príliš unavený. Tak som sa snažil hrať rýchlo s tvrdými údermi i podaním. Vyšlo to, súper sa nedokázal natoľko vzchopiť, aby mi kládol väčší odpor. Po turnajoch v Budapešti, Ľubľane a potom ani v talianskom Sassuolo sa mi nedarilo. Preto som rád, že sa opäť dostávam do formy. V Košiciach, kde som bol naposledy asi pred piatimi rokmi, presne si nepamätám, som sa cítil veľmi dobre," povedal po víťaznom finále sympatický Rumun Sabau.

Po finálovej štvorhre sa aj Slovensko dočkalo triumfu, keď sa o prvenstvo s Čechom Petrom Luxom podelil jeho spoluhráč Igor Zelenay z Nového mesta nad Váhom. Česko-slovenská dvojica zahrala vo finále výborne proti švédsko-izraelskej dvojici Johan Landsberg, Harel Levy, ktorú zdolala v dvoch setoch 6:4, 6:2. Už každoročne je súčasťou Steelers Cup aj turnaj V.I.P. v štvorhre, ktorý hrali na jeden set. Aj tento turnaj museli organizátori kvôli dažďu "natiahnuť" od desiatej hodiny predpoludním až do šestnástej popoludní. Do bojov zasiahlo 23 dvojíc, z ktorých si najlepšie počínali Belej s Bérešom, keď vo finále vyhrali nad dvojicou lekárov z Nemocnice v Šaci Vančík, Podolský 6:3.

Viac o tomto turnaji prinesieme v budúcom čísle Ocele východu. Tradične sa stali návštevníkmi turnaja aj deti z detských domovov, ktoré si okrem iného v uplynulých rokoch zahrali tenis s bývalými reprezentantmi v tomto športe. Žiaľ, tento raz im to dážď neumožnil a tak deti z Detských domovov v Ždani a Nižnej Kamenici si aspoň pozreli niektoré zápasy V.I.P. i semifinále Steelers Cup a radosť mali nielen zo suvenírov od U. S. Steel Košice, ale aj zo šekov na 10 tisíc korún, ktoré týmto detským domovom odovzdali riaditeľ turnaja Branislav Stankovič a prezident U. S. Steel Košice David Lohr.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...