Vyhľadávanie:

Tvorivé aktivity rozvíjajú zručnosti zdravotne znevýhodnených

Tvorivé aktivity rozvíjajú zručnosti zdravotne znevýhodnených

Cieľom projektu Tvorivé dielne našich predkov je motivovať zdravotne znevýhodnené deti k vlastnej kreativite prostredníctvom poznania ľudovej tvorby a remesiel. Pri spoločnej činnosti s rodičmi a starými rodičmi majú zároveň priestor na spoznávanie svojich schopností a zručností, zlepšenie komunikácie a porozumenia medzi generáciami.

Projekt je určený pre deti a mladých dospelých so zdravotným znevýhodním, najmä s poruchou autistického spektra, s ľahkým aj závažným stupňom mentálneho postihnutia, ale i s telesným postihnutím, ktorým sa v OZ Nie sme sami v Prešove dlhodobo venujú. Chcú deti motivovať k aktívnemu tráveniu voľného času, tentokrát s osobitným zreteľom na podporu záujmu o remeslá.

Grant z programu U. S. Steel Košice Spoločne pre región vo výške 1446 eur slúži na nákup materiálu pre tvorivé dielne. V rámci podporeného projektu sa venovali najmä tkaniu, paličkovaniu, pleteniu, ale i hrnčiarstvu.

Koordinátorka projektu Roxana Čerevková (na snímke pri preberaní symbolického šeku s prezidentom USSK Jimom Brunom a zapojeným dobrovoľníkom Petrom Jacišinom) hovorí: „Do projektu sa zapája 35 detí a 15 dospelých. Ale pracujeme v skupinách, pretože by sa nedalo pracovať v takom veľkom počte. Navštívili sme Ateliér tkania v Prešove, kde sa nám venovali tkáči Miroslava Stanová a Matúš Múčka a Elena Janiová predstavila paličkovanie. Od septembra sa pokúsime vytvárať album aktivít a naďalej budeme pokračovať v remeselných aktivitách. Plánujeme ešte stretnutie s hrnčiarom. A tiež by sme chceli navštíviť jarmok v blízkom okolí.“

Do aktivít združenia sa zapája aj Peter Jačišin, zamestnanec U. S. Steel Košice. „Jeho prístup je úžasný a deti ho majú veľmi radi,“ zdôrazňuje R. Čerevková.

Deti a mladí dospelí majú o tvorivé aktivity veľký záujem a v občianskom združení v nich budú pokračovať aj po skončení projektu. Okrem remesiel využívajú aj hipoterapiu, canisterapiu a arteterapiu. Spoluúčasť rodičov a starých rodičov na aktivitách prispieva k rozvoju sociálnych zručností, k posilneniu, empatie, tolerancie a pomoci v rámci komunity.

 

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...