Vyhľadávanie:

Tvoriví hutníci na plátnach a fotografiách

Tvoriví hutníci na plátnach a fotografiách



Výstava talentovaných košických oceliarov v Dome umenia potrvá do 3. novembra tohto roku

Jedným to ide so štetcom a farbami, ktorými dokážu v mnohých prípadoch fenomenálnym spôsobom preniesť svoje pocity a pohľady na okolitý svet na plátno, tí druhí zasa vedia majstrovsky narábať s hľadáčikom fotoaparátu zachytávajúcim neopakovateľné momenty. Obe skupiny košických hutníkov sa stretli koncom augusta tohto roku v Medzeve na deviatom ročníku maliarskeho plenéra Hutníci maľujú s umelcami i druhom ročníku fotografického plenéra, aby dali svojej tvorivosti na sedem dní voľný, ničím nerušený priebeh. Výsledok ich práce môžete vidieť na výstave Tvoriví hutníci na plátnach a fotografiách v salóniku Domu umenia počas koncertov Štátnej filharmónie Košice. Na vernisáži výstavy, ktorá sa uskutočnila minulý týždeň v utorok 20. októbra 2015, za účasti autorov diel, ich blízkych, priateľov a známych, boli tiež prítomní topmanažéri košickej oceliarne, viceprezident pre vonkajšie vzťahy, riadenie a rozvoj podnikania Miroslav Kiraľvarga s manželkou Máriou, viceprezident pre predaj a marketing Christian Korn a viceprezident pre ľudské zdroje Martin Pitorák.

"Je to pre nás česť, že môžeme už deviaty raz spoločne prezentovať práce talentovaných zamestnancov spoločnosti U. S. Steel Košice," prihovoril sa účastníkom vernisáže riaditeľ Štátnej filharmónie Košice Július Klein. "Tento priestor je našou malou galériou, ktorá je otvorená počas koncertov i všetkých spoločenských akcií v Dome umenia. Zaiste nebudem ďaleko od pravdy, keď poviem, že tieto výstavy u nás vidí niekedy aj viac ľudí ako v galériách."

Výstavu slávnostne otvoril viceprezident U. S. Steel Košice Miroslav Kiraľvarga. Ocenil miesto výstavy, ktorým je práve košický Dom umenia i atmosféru stretnutia s ľuďmi, ktorí prostredníctvom svojho talentu vedia prejaviť svoje dojmy, pocity a pohľady na okolitý svet. Spomenul starogrécku kalokagatiu -ideál harmonického súladu rozvoja ducha a tela. "Myslím si, že práca v oceliarňach je taká ťažká, že na rozvoj tela sa mnohí z nás sťažovať nemôžu a zároveň že podmienky, ktoré U. S. Steel Košice vytvára na rozvoj ducha, sú viditeľné v dnešný podvečer." Poďakoval sa autorom vystavených diel, ich fanklubu i organizátorkám plenérov i výstavy Jane Šlosárovej a Eve Svrčekovej z útvaru Riaditeľa pre vonkajšie vzťahy.

Maliari, ozrejmila Jana Šlosárová, tvorili na tému krajina, Košice, zátišie, najobľúbenejšia bola voľná tvorba. "Pamätám si našich kolegov spred deviatich rokov ako pracovali s farbičkami na papier. Teraz si dovolím povedať, že niektorí z nich si môžu otvoriť samostatnú vlastnú výstavu," vyzdvihla pokrok, ktorí v priebehu rokov dosiahli talentovaní hutníci. Nezabudla pri tom zdôrazniť, že medzi účastníkmi plenéru boli aj nováčikovia, ktorým práca s profesionálnymi umelcami - Jankou Onuškovou, Júliou Zelenou a Darinou Kopkovou nesporne veľa dala. Ocenila tiež zanietenie účastníkov fotografického plenéra a jeho lektora Erika Sikoru. "Fotografom sme pripravili v rámci možností, ktoré sme v okolí Medzeva mali, bohatý program. Zhostili sa ho na výbornú. Bol to akoby fotomaratón. Vstávali s prvým kikiríkaním kohúta a vracali sa späť o polnoci. Stále boli v teréne, svoje práce medzi sebou i s lektorom konzultovali... Chcem sa poďakovať fabrike za to, že takéto akcie pre talentovaných hutníkov podporuje."

Výstava ponúka prehliadku dvadsiatich obrazov a jedenástich fotografií. Autormi výtvarných diel sú umelkyne Darina Kopková, Janka Onušková, Júlia Zelená a zamestnanci firmy Lenka Hricková, Kristína Záthureczká, Marián Varga, Ingrid Pisková, Hedviga Migeľová, Eva Macková, Štefan Bálint, Eva Svrčeková a Ján Peržeľ, pod fotografie sa podpísali Arpád Köteles, Richard Dreisig, Kathleen Babcoková, Miroslav Silváši, Blanka Vargová, Helena Krattingerová, Alica Mašlejová, Róbert Gonda, Róbert Parnica a Ján Dzurilla. Ak budete v Dome umenia, či už na koncerte alebo inom podujatí, nezabudnite si výstavu do 3. novembra 2015 pozrieť.


Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...