Vyhľadávanie:

Ukázal som svetu, že nič nie je nemožné

Ukázal som svetu, že nič nie je nemožné

S maratónskym plavcom M. Strelom, ktorý preplával nebezpečnú Amazonku

Hosťom festivalu Ekotopfilm 2007, ktorý sa skončil minulý týždeň v Košiciach, bol aj slovinský vytrvalostný plavec Martin Strel. Pred stredajším diskusným večerom s košickým publikom si našiel čas aj na rozhovor pre Oceľ východu.

· Ako ste sa dostali k maratónskemu plávaniu?
- S profesionálnym maratónskym plávaním som začal 1978, v mojom rodisku, s krásnou prírodou, s množstvom riek, rybami, ale aj hadmi v nich. V tom čase bolo plávanie pre môj život veľmi dôležité. Ukázalo mi smer, čo chcem v živote ďalej robiť. Prispelo k tomu, že som zmenil svoj biznis. Počas vysokoškolských rokov som totiž privoňal k hre na gitare a pred 29 rokmi sa to vďaka plávaniu zmenilo.

· Na jar 2007 ste zdolali Amazonku. Plávali ste 66 dní, v priemere 50 míľ denne. Určite to stále veľa síl...
- Keď som zdolal v júli 2004 Jang-c-ťiang v Číne, rozhodol som sa začať s prípravami na Amazonku. Preplávať ju bol môj dávny sen. Zdolať najširšiu, najväčšiu, so 6800 kilometrami najdlhšiu rieku sveta. Šiel som sa pozrieť k nej a všetci mi vraveli: "Martin, ty tam zomrieš. Amazonka sa nedá zdolať. Má mnoho nebezpečenstiev - pirane, anakondy, krokodíly, množstvo tropických chorôb, zvierat..." Nedbal som na to. Stál som však pred otázkou, kto zaplatí tak náročný projekt. Musel som sa rozhodnúť, čo urobím. Zomrieť, alebo zdolať túto rieku. Nechcel som sa vzdať môjho veľkého sna. No bol to veľký risk. Podaril sa a ukázal som svetu, že nič nie je nemožné.

· Tvrdíte, že ak by ste mali prežiť v amazónskom pralese, tak len vďaka splynutiu s prírodou, nie vďaka boju s ňou, lebo príroda vie byť, milá a krásna, ale stále ostáva našim pánom. Pocítili ste pri Amazonke silu prírody? Ohrozovalo niečo váš život?
- Nebezpečenstvo pri plávaní, nebezpečná voda je súčasťou môjho života. Musíte pochopiť prírodu. Na Amazonke som stretával množstvo pirátov, s ktorými je veľmi ťažké spolupracovať. Okolo mňa plávalo mnoho krokodílov, niektorých som mal od seba tak na dva metre, no ani sa ma nedotkli, akceptovali ma. Neviem vďaka čomu. Pri Amazonke, úplne odlišnej časti sveta, v akej žijete, je dôležité prísť na to, ako zostať zdravým tak dlhý čas. Čakajú tam na vás mnohé, veľmi nebezpečné tropické choroby, nielen malária. Na človeka tam číha viac hrozieb v okolí rieky, než pod vodnou hladinou, človeka ohrozuje mnoho veľmi zákerných chorôb. Človek po styku s nimi môže zomrieť aj tri, štyri roky po návrate domov. Musíte si nájsť dobrého doktora a tím, ktorý pozná tamojšie prostredie, choroby. A to je veľmi ťažké. Na Amazonku sme sa pripravovali dva roky. A teraz budem čakať ďalšie dva roky. Bol som v kontakte so špeciálnou a veľmi nebezpečnou chorobou, na ktorú sa môže zomrieť aj po štyroch-piatich rokoch. Prežil som veľmi vysoké horúčky, moja krv je v Anglicku a čakám na správy, či som v poriadku alebo budeme musieť s mojim telom niečo robiť.

· Stretli ste počas tých dvoch mesiacoch plávania nejakých ľudí?
- Indiánov, veľmi krásnych, nádherných a milých ľudí. Bolo to veľké prekvapenie pre mňa, nikde som nestretol tak nádherných ľudí. Ťažko pochopíte ako môžu žiť a prežiť bez peňazí. Nepotrebujú nič kupovať, nepotrebujú žiadne veci. Žijú v mieri, v pokoji s dušou. Južná Amerika je omnoho bezpečnejšia ako Európa.

· Preplávali ste Dunaj, Jang-c-ťiang, Mississippi, Paranu... Čo si myslíte o životnom prostredí v okolí týchto riek.
- Dunaj pri prameni je veľmi čistý, môžete z neho piť. Nižšie, po toku, to už neurobíte. Ani v Srbsku, ani v Rumunsku. V Európe sú rieky špinavé. Napijete sa vody tu, v Košiciach...? Pre mňa je v tejto oblasti jednotkou medzi kontinentmi Južná Amerika. Paraná je najčistejšia rieka. Stopercentne čistá voda. Pokojne som z nej pil. Rovnako čisté sú Rio Negro, Madeira...

· Aký je váš odkaz environmentalistom a politikom, ktorí ovplyvňujú životné prostredie na Zemi ?
- Možno už je neskoro. Nikto nevie, čo bude so svetom o štyridsať, päťdesiat rokov. Voda je prvá, najdôležitejšia, aj v súčasnom globálnom svete. Je nositeľkou života. No pozrite sa, čo sa robí v Európe, Ázii, Severnej Amerike... Každý sa pozerá len za biznisom. Ak chceme prežiť, musíme si chrániť životné prostredie. Každý tam, kde žije.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...