Vyhľadávanie:

Úloha dňa - zlepšiť predaj

Úloha dňa - zlepšiť predaj

Obhájiť svoju pozíciu na trhu nie je pre DZ Refrako spoločnosti RMS a.s. Košice jednoduché

Neľahký rok majú za sebou naši výrobcovia žiaruvzdorných materiálov v divíznom závode Refrako dcérskej spoločnosti RMS a.s. Košice. Obhájiť svoju pozíciu na stále náročnejšom trhu nebolo a nie je vôbec jednoduché. "Vlani sme prechádzali zložitým obdobím transformácie. Bolo to ťažké," konštatoval riaditeľ Refraka Vladimír Petrov. "Už aj preto, že predvlani v novembri došlo k prevzatiu spoločnosti Refrako, s.r.o. spoločnosťou RMS, a.s. Košice. Problémom však bolo, že úspešná RMS sa spájala so spoločnosťou, ktorá mala vážne finančné problémy. Navyše, združoval sa kolektív ľudí, ktorí sa veľmi nepoznali a nejaký čas trvalo, kým sa veci utriasli. Situácia bola naozaj zlá. Hrozilo, že pre nepriaznivé finančné výsledky divízny závod produkujúci žiaruvzdorné materiály pre hutníctvo zavrieme. Radikálne opatrenia, ktoré nasledovali, napokon túto hrozbu odvrátili. Viaceré organizačné zmeny v divíznom závode Refrako priniesli zoštíhlenie organizačnej štruktúry, zníženie počtu riadiacich zamestnancov. Zlepšili sme ekonomiku a v druhom kvartáli sme dostali náš divízny závod aj do kladných čísel. Kľúč k stabilnému udržaniu pozitívnych hospodárskych výsledkov je však vo zvýšení predaja, a na to sa momentálne zameriavame," uviedol Vladimír Petrov.

Vari najčastejšie skloňovaným slovom v úsilí dostať sa z problémov bola konsolidácia. Vo všetkých oblastiach. V Refraku sa zamerali hlavne na zlepšenie spolupráce s najväčšími zákazníkmi materskej spoločnosti - divíznymi závodmi Vysoké pece a Oceliareň, ktoré boli nespokojné s kvalitou niektorých produktov. "Nevyriešili sme síce ešte všetky problémy, ale určite sme postúpili v tomto smere o hodný kus dopredu," zhodnotil riaditeľ a spomenul aj ďalšiu brzdu, s ktorou sa popasovali. Výrobné zariadenia boli po údržbárskej stránke pomerne zanedbané, preto svoju pozornosť sústredili aj na ne. Na lisoch, peciach, mlynoch či pásových dopravníkoch je dnes menej prestojov, veľkou rekonštrukciou prešli aj výrobné priestory, veľa sa v prevádzkach zmenilo aj na prvý pohľad. Vysokú prašnosť v prípravniach oboch prevádzok sa podarilo výrazne redukovať.

Zvýšili aj dôraz na vývoj nových výrobkov a kvalitu produkcie. "Vlastné vývojové pracovisko síce nemáme, ale zintenzívnili sme kooperáciu s výskumom materskej spoločnosti a na vývoji nových produktov spolupracujeme aj s externými partnermi," zdôraznil Vladimír Petrov a poukázal i na ďalší fenomén, ktorý vyústil vlani na jeseň do intenzívnejšieho hľadania nových zákazníkov. Je ním veľmi rýchly vývoj nových kvalitných výrobkov, ktorého dôsledkom je obrovský pokles objednávok hlavne zo strany oceliarskeho priemyslu. Výdržnosti výmuroviek hutníckych agregátov rastú, spotreba žiaruvzdorných materiálov klesá. Svoje urobila aj kríza a redukcia časti oceliarskych kapacít v Európe. Komunikácia s existujúcimi zákazníkmi sa stala alfou a omegou. "Zaujímalo nás, ako sú spokojní s našimi výrobkami i ako sme na tom, keď nás porovnávajú s našou konkurenciou. Výsledok nás presvedčil v tom, že naše výrobky sú natoľko kvalitné, že nesmieme mať obavy snažiť sa ich ponúkať aj na širšom trhu. Rozbehli sme nové aktivity, ktoré, dúfam, prinesú v tomto roku svoje ovocie a obzeráme sa aj po vzdialenejších teritóriách," naznačil.

V porovnaní s konkurentmi má Refrako veľkú výhodu - ponúka najkomplexnejší sortiment žiaruvzdorných materiálov. Vyrába klasické pálené šamoty, izolačné šamoty, vysokohlinité stavivá aj žiarobetóny rôznych druhov, magnéziové stavivá na báze živice a pred rokmi sa navyše pustili aj do výroby pálených magnezitov a najmä moderných AMC stavív, ktorých produkciu má zvládnutých stále len niekoľko firiem na svete. Práve dodávkami AMC stavív chce Refrako perspektívne preraziť aj vo fabrikách západnej Európy. Všetko nasvedčuje tomu, že zámer je reálny. Najmä ak zoberieme do úvahy ďalší fakt. "Súčasní zákazníci nás chvália za pružnosť a za to, že vieme dodať materiál v kratšom termíne než konkurencia. Navyše, snažíme sa zistiť, čo zákazník skutočne potrebuje a nie čo si sám vyberie cez katalóg našich výrobkov. Vyhneme sa tak zbytočným nedorozumeniam. I to je naša devíza."

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...