Vyhľadávanie:

Umelá inteligencia posúva hutníctvo na vyššiu úroveň

Umelá inteligencia posúva hutníctvo na vyššiu úroveň

S modernizáciou prichádzajú príležitosti pre IT expertov

Krátko po začatí nového akademického roka bolo 24. septembra 2021 na pôde Technickej univerzity v Košiciach (TUKE) slávnostne otvorené laboratórium AI4Steel Lab, ktoré bude slúžiť potrebám akademikov aj hutníkov z U. S. Steel Košice (USSK). S využitím nástrojov umelej inteligencie budú spoločné tímy riešiť aktuálne výzvy priemyslu s cieľom zvýšiť kvalitu i ochranu životného prostredia pri zachovaní ekonomickej efektívnosti a konkurencieschopnosti výroby.

„Pre úspech inovácií je kľúčová spolupráca. Sme radi, že priestory nášho Univerzitného vedeckého parku TECHNICOM budú využité na hľadanie a overovanie nových smart riešení. S U. S. Steelom sme doteraz spolupracovali hlavne prostredníctvom Fakulty materiálov, metalurgie a recyklácie a teraz sa posúvame bližšie k moderným technológiám vďaka kolegyniam a kolegom z Fakulty elektrotechniky a informatiky,“ povedal pri otvorení laboratória rektor TUKE Stanislav Kmeť. Je určite iné skúmať metódy umelej inteligencie v teoretickej rovine a iné vidieť ich priamu aplikáciu vo výrobe,“ doplnil rektor.

Okrem rektora, prorektorov a ďalších vrcholových predstaviteľov TUKE boli na otvorení aj zástupcovia USSK vrátane prezidenta Jima Bruna, viceprezidenta pre vonkajšie vzťahy, riadenie a rozvoj podnikania Miroslava Kiraľvargu, generálneho manažéra pre stratégiu a realizáciu projektov Juraja Sabola, zástupcu GM pre nábor a rozvoj ľudských zdrojov Milana Polču, riaditeľa pre vonkajšie vzťahy Jána Baču a manažéra pre pokročilú analytiku Róberta Vandlika.

„Digitalizácia prináša významné zmeny pri riadení výroby. Hoci sa v U. S. Steel Košice využíva od začiatku 90-tych rokov, dnes je hlavnou výzvou pokročilá analytika, teda vyhodnocovanie dát pre optimalizáciu výroby. Vďaka analytike a rozsiahlym dátam o každej vyrobenej tone ocele dokážeme zvyšovať kvalitu a efektivitu výroby, znižovať emisie a zlepšovať trvalú udržateľnosť,“ povedal prezident U. S. Steel Košice Jim Bruno a dodal: „U. S. Steel chce byť najlepším oceliarenským závodom v Európe a lídrom vo využívaní smart technológii pre priemysel. Zároveň nástroje umelej inteligencie a správne interpretované dáta prinášajú úsporu v miliónoch eur.“

Oddelenie Advanced Analytics USSK realizovalo v ostatných rokoch viacero úspešných projektov. Napríklad návrhom efektívnejšieho zloženie vstupných surovín podľa požadovaných parametrov na kvalitu dokázalo využiť pokročilú analytiku pri optimalizácii vsádzky pre vysoké pece. Tepláreň vďaka lepšiemu zobrazeniu dát a predikcii využije viac energie vo forme konvertorového plynu, ktorý vzniká počas tavby na oceliarni. Podobne pomohla ušetriť energiu pokročilá analytika pri predpovedi konca fúkania kyslíka do konvertora počas tavby ocele. Systém predikcie s viac ako 60 parametrami a 40 modelmi pomáha lepšie určiť koniec tavby a tým výrazne šetrí energiu. To všetko má, samozrejme, pozitívny dopad aj na životné prostredie, šetrenie materiálov a znižovanie emisií CO2.

„Vďaka synergii akademického a priemyselného sektora sa môže realizovať ďalší aplikovaný výskum a vývoj v hutníckom priemysle,“ uviedol do života laboratórium Peter Sinčák, vedúci Katedry kybernetiky a umelej inteligencie Fakulty elektrotechniky a informatiky TUKE. Konkrétne zadania už riešia dvaja doktorandi, Lukáš Hruška a Maroš Karahus. Juraj Sabol, najmladší GM v USSK, ktorý vyštudoval matematiku na prestížnej svetovej univerzite, vo svojom príhovore povedal: „Chceme ukázať mladej generácii, že aj oceliarstvo sa zmenilo, že kráčame s dobou a digitalizácia sa stále viac uplatňuje pri riadení výrobných procesov. Naším cieľom je ročne priniesť aspoň desať riešení na báze umelej inteligencie.“

A doplnil ho Róbert Vandlik, ktorý manažuje zavádzanie inovatívnych projektov v USSK: „Pre expertov na umelú inteligenciu je lákavé práve to, že my máme reálne, roky zbierané dáta z výroby. Ak prídu s novými riešeniami, naprogramujú procesy efektívnejšie a úspornejšie, môžu vidieť výsledky ich inovovaného prístupu priamo vo výrobe ocele. Mladí ľudia chcú veci meniť k lepšiemu a tu majú príležitosť.“

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...