Vyhľadávanie:

"Uvedomujem si dôležitosť praxe i referencií..."

"Uvedomujem si dôležitosť praxe i referencií..."

Skončila sa letná platená stáž v U. S. Steel Košice

Pre štyridsaťosem vysokoškolákov je už letná platená stáž v U. S. Steel Košice minulosťou. Minulý týždeň v stredu, 31. augusta, si po dvoch mesiacoch práce a naberania skúseností vo fabrike prevzali z rúk riaditeľa útvaru Personálny servis a vzdelávanie Milana Polču osvedčenia o absolvovaní stáže a tréningov manažérskych zručností.

Večer sa zišli na spoločnom stretnutí s prezidentom Davidom H. Lohrom a topmanažérmi spoločnosti. Naskytla sa príležitosť vymeniť si poznatky z priebehu praxe, pospomínať...

V čom vidí význam tohto programu pre študentov III. a IV. ročníkov vysokých škôl a univerzít viceprezident pre ľudské zdroje Miroslav Kiraľvarga?

"Letná platená stáž je obojstranne prospešným programom," konštatuje. "Pre študentov je to príležitosť byť zapojení do pracovného života, zažívať reálne pracovné situácie, plniť úlohy, byť zodpovednými a niesť zodpovednosť, porovnávať naštudovanú teóriu s praxou. Je to niečo, čo im škola nedá a s čím sa majú možnosť stretnúť až v práci. Zároveň im dopĺňame také formy štúdia, ktoré ešte nie sú vo všetkých slovenských vysokých školách bežne používané. Ide o tímovú prácu, prípadovú štúdiu či simulácie riadenia. Pre našu spoločnosť už takto získavame obraz o nových, potencionálnych budúcich zamestnancoch i o smerovaní vzdelávania, čo vytvára možnosť spätnej reakcie smerom ku školám. Je logické, že chceme, aby sme mali vzdelaných mladých ľudí, ktorí súčasne spĺňajú požiadavky praxe."

"Uvedomujem si dôležitosť praxe a referencií, ktoré my, študenti, potrebujeme do budúcnosti. Za seba môžem povedať, že tohtoročná stáž mi dala ešte viac než minuloročná," podelil sa s nami so svojimi dojmami Branislav Osif, čochvíľa už poslucháč posledného, piateho ročníka Fakulty elektrotechniky a informatiky TU v Košiciach. "V čom? Robil som podľa mňa zaujímavejšiu prácu, čo sa odrazilo aj v tom, že by som mal do konca tohto roka pôsobiť v U. S. Steel Košice ako brigádnik a pokračovať v práci na projekte týkajúcom sa systému, ktorý sleduje softvér inštalovaných spoločností, rozdeľovanie licencií užívateľom vo firme a podobne. Jeho základným prínosom je, že šetrí náklady spoločnosti."

Branislav Osif ocenil i možnosť zapojiť sa do riešenia prípadovej štúdie, ktoré bolo vyvrcholením letnej stáže. "Páčilo sa mi to veľmi. Keďže nie som ekonóm, umožnilo mi to aspoň dotknúť sa ekonomických záležitostí. Mal som šancu ak už nie úplne rozvinúť manažérske schopnosti v tomto smere, tak aspoň sa ich dotknúť." Najradšej bude spomínať na Irenu Veszkovú z útvaru Personálny servis a vzdelávanie, ktorá všetkým študentom vychádzala maximálne v ústrety, zariadila všetko, čo bolo potrebné, pomohla riešiť problémy, ak nejaké nastali. A tiež na svojho mentora Róberta Vandlíka. "Nechcem v žiadnom prípade diskriminovať starších mentorov, ale myslím si, že veľkou výhodou bolo to, že má ešte čerstvé spomienky na svoje študentské časy. Bol veľmi ochotný, naučil som sa na úseku generálneho manažéra IT pre infraštruktúru veľmi veľa."

A ako si predstavuje svoju profesijnú budúcnosť? "Spoločnosť U. S. Steel Košice by som bral, vlastne aj kvôli tomu som sem chcel prísť na stáž. Ak to nevyjde, myslím si, že mám, čo sa týka praxe a referencií, celkom dobrý základ a že by som sa uchytil aj inde. Trebárs aj v zahraničí. Ak by tu nebola zaujímavá práca v mojom odbore, tak prečo nie?! "

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...