Vyhľadávanie:

V Košiciach sa predstaví folklórny súbor Šarišan z USA

V Košiciach sa predstaví folklórny súbor Šarišan z USA

Dvadsaťpäť vstupeniek pre čitateľov Ocele východu

Slovenský folklórny súbor Šarišan zo Sterling Heights, Michigan, existuje už 35 rokov. Súbor založil v roku 1971 Milan Straka. Nielen americkí Slováci, ale aj Američania tancujú v Šarišane ľudové tance z rôznych regiónov Slovenska. Precestovali USA, Kanadu, viaceré krajiny Európy a predstavili sa na rôznych festivaloch, kultúrnych podujatiach, benefičných a charitatívnych akciách.

Ich tance sú živé, ohnivé a prinášajú ovácie. V roku 1979 súbor zvečnil fotograf v knihe nazvanej Detroit is a Huggable Place a v roku 1980 bol súbor vybraný firmou Kodak, aby bol odfotený v celoamerickom časopise. Dvakrát mali česť vystúpiť pre prezidentského kandidáta Ronalda Regana; raz na Slovenskom festivale v Detroite a raz v priebehu prezidentskej kampane v Birmingham v Michigane.

V októbri roku 1984 súbor vystúpil s Michigan Opera Theatre v produkcii The Merry Widow s Cleo Laine v hlavnej úlohe v Music Hall. V roku 2001 dostal Šarišan čestné vyznamenanie od mesta Detroit k ich 30-temu výročiu.

Začiatkom júla pricestuje Šarišan na Slovensko. Predstaví sa na festivale v Terchovej a Detve, vystúpi v Žiline, Prešove a Košiciach. V Košiciach sa predstavenie súboru uskutoční v kine Slovan, na Hlavnej 59, dňa 11. júla 2006 o 17.00 hod. Ak chcete byť pri tom - príďte si do redakcie Oceľ východu pre pozvánky. Máme ich k dispozícii 25.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...