Vyhľadávanie:

V ľuďoch ešte pretrvávajú predsudky

V ľuďoch ešte pretrvávajú predsudky

Milan Oselský je dlhoročným chovateľom a ochrancom plazov

V mnohých z nás vzbudzujú plazy rešpekt, u podaktorých až averziu. Stretnutie s hadmi alebo jaštermi je pre takýchto ľudí veľmi nepríjemným zážitkom. Negatívne pocity vychádzajú z predsudkov, ktoré sú v mnohých Slovákoch hlboko zakorenené. Myslí si to známy košický herpetológ (odborník na plazy - pozn. aut.) Milan Oselský. Podľa jeho slov existujú samozrejme hady, ktoré môžu ľuďom vážne ublížiť, či ich dokonca usmrtiť, no v našich zemepisných šírkach sa vo voľnej prírode takéto druhy nenachádzajú. Dokonca ani s uhryznutím obávanej zmije to nie je až také zlé, ako sa hovorí.

Najjednoduchšou cestou ako sa zbaviť predsudkov voči plazom je pochopiť ich správanie a neničiť prostredie, kde sa prirodzene vyskytujú. To učí M. Oselský aj svojich žiakov na nevšednom Akva-tera krúžku, ktorý vedie na Základnej škole na Požiarnickej ulici v Košiciach. Navštevujú ho chlapci a dievčatá prvých až siedmych ročníkov. "Je to taká rozšírená hodina biológie," hovorí o tejto aktivite odborník na plazy. "Krúžok má svoju teoretickú časť, kde sa deti učia o živote plazov a tieto vedomosti si potom overujú v praxi. Starajú sa o teráriá, ktoré pozostávajú z takmer päťdesiatky hadov, niekoľkých desiatok varanov a gekonov, ale tiež myší, svrčkov, švábov, akváriových rybičiek a jedného zajaca. Samozrejmosťou je, že v teráriách sa nenachádzajú žiadne jedovaté, ani inak nebezpečné zvieratá," prízvukuje M. Oselský.

Medzi deťmi má táto netypická aktivita veľký ohlas, čomu nahráva i fakt, že krúžok vedie skúsený odborník. Aj keď M. Oselský pracuje v oblasti informačných technológií, plazy sú jeho dlhoročnou vášňou. Za zaujímavým koníčkom sa skrýva aj jeho túžba po poznaní. "Mnoho ľudí sa plazov bojí a preto sú dodnes nedostatočne preskúmané. Podrobne študujem ich život a správanie a svoje poznatky prezentujem na rôznych podujatiach a aj na akademickej pôde. Úzko spolupracujem napríklad s Univerzitou veterinárneho lekárstva a farmácie v Košiciach, Univerzitou Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach a Slovenskou akadémiou vied."

O plazy sa začal zaujímať pred pätnástimi rokmi, intenzívne ich chová šesť rokov. Prvé teráriá si vybudoval ešte v panelákovej bytovke, tieto priestory mu však čoskoro nestačili. Časť svojej zbierky premiestnil do terárií na ZŠ Požiarnická. Keďže zaujímavé exempláre neustále pribúdali, M. Oselský sa rozhodol, že sa presťahuje na vidiek do rodinného domu. Tam našiel pre svoju herpetofaunu ideálne podmienky. V súčasnosti ju tvorí niekoľko desiatok hadov, jašterov, korytnačiek, krokodíl čelnatý, kobylky, pavúky, zajace a morské prasatá. Vyše mesiaca vlastní aj pre neho zatiaľ najhodnotnejšie exempláre, dva páry hadov rodu Mehelya Poensis s trojuholníkovým tvarom tela, ktoré si nechal doviesť až z Afriky. Podľa jeho slov sú veľmi cenné, pretože v Európe ich má okrem neho údajne už iba jeden chovateľ. A ktorý "kúsok" z terária je najväčší? "Voláme ho Drobec a je to štyri a pol metrový pytón," so smiechom opíše svojho obľúbenca.

Milana Oselského budete môcť vidieť aj na výstave AKVATERA - Divočina v meste Košice, ktorá sa uskutoční 27. apríla v Spoločenskom pavilóne v Košiciach. Predstaví sa na nej niekoľko desiatok domácich i zahraničných vystavovateľov. Návštevníci uvidia množstvo hadov, jašterov, korytnačiek, pavúkov, všakovakého hmyzu, ale aj akváriové rybičky, myši a ďalšie hlodavce.

Milan Oselský a jeho kolegovia z neziskovej organizácie Združenie priateľov herpetofauny prídu i na naše firemné podujatie Kde pracuje môj otec, moja mama? Family Safety Day, ktoré sa uskutoční 31. mája.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...