Vyhľadávanie:

V stope dominovali favoriti

V stope dominovali favoriti

Na Kojšovskej holi sa v rámci Zimných športových hier 2015 uskutočnil XIX. ročník pretekov v behu na lyžiach

Kým Košice boli bez snehu a počasie vôbec nepripomínalo zimné obdobie, na Kojšovskej holi bolo v sobotu 15. januára 2015 snehu tak akurát. Neboli to ideálne snehové podmienky pre milovníkov zjazdového lyžovania, ale na svoje si prišli vyznávači lyžiarskej turistiky. A k nej patria aj bežky. Tých dvadsať až tridsať centimetrov snehovej pokrývky pomáhala v priebehu týždňa nahadzovať aj skupina dobrovoľníkov z radov súťažiacich bežkárov z USSK. Celú prípravu trate koordinoval riaditeľ pretekov Juraj Tóth z Telovýchovnej jednoty Metropol Košice, ktorá toto bežecké podujatie po technickej stránke zabezpečovala. Na pripravenom dvojkilometrovom okruhu to stačilo na to, aby sa v rámci Zimných športových hier 2015 mohol beh na lyžiach uskutočniť. Na štart sa v šiestich vekových kategóriách postavilo 43 mužov a žien z USSK, ktorí buď aktívne, alebo len tak rekreačne bežeckému lyžovaniu holdujú.

ŠPEKULÁCIE UMLČAL IŠTOŇA

Už v autobuse, ktorým sa od Spoločenského pavilónu dopravili účastníci pretekov až do Zlatej Idky, mnohí špekulovali nad tým, aké majú šance na konečné umiestnenie. Dobrou náladou sršal každoročný účastník pretekov, bývalý zamestnanec našej firmy Bartolomej Ištoňa, ktorý ostatných "sokov" v bielej stope utešoval slovami: "Nebojte sa nič, všetci máte šancu skončiť medzi najlepšími, len záleží na tom, koľko máte natrénované. Lebo, ako sa tak pozerám, medzi nami dnes chýbajú Horňák, Vargoško, Vince, Klobošič, Kaleta, Franko a ďalší, ktorí v minulosti patrili k favoritom. Takže šancu má každý, len ju musíte na trati pretaviť v niektorú z medailí."
Sám B. Ištoňa sa svojich slov doslova držal, pretože už od štartu v bielej stope exceloval. Jeho tempu v kategórii mužov nad 62 rokov nikto z trinástich štartujúcich nestačil a na štvorkilometrovej trati si vybojoval už svoju deviatu zlatú medailu. Podobne aj v ostatných kategóriách dominovali víťazi z uplynulých ročníkov, či už to bol Milan Lacko, Jozef Sciranko, Michal Dutko, ale i Lucia Petrovičová a Alžbeta Tiszová.

NAJSTARŠÍM BOL TEODOR LACO

Pri pohľade na štartovnú listinu bolo zrejmé, že najväčší záujem o preteky, a to nielen v tomto roku, mali seniori z radov našich bývalých zamestnancov. Obdiv i uznanie jednoznačne pútal 80-ročný bývalý projektant Mostárne VSŽ Teodor Laco. Medzi železiarmi sa objavuje každý rok nielen na zimných, ale aj na letných športových hrách, kde štartuje v cyklistickej časovke. "Nepotrpím si na moderný výstroj. K rekreačnému lyžovaniu mi poslúžia aj štyridsaťročné lyže. Nejde mi o výsledok, hlavná vec, že som medzi vami v prírode na čerstvom vzduchu. Vždy omladnem, keď súťažím s mladšími a v tom je základ môjho zdravia," zdôraznil po behu v cieli a dodal: "Mohol som skončiť aj lepšie, ale dva razy mi vyplo viazanie a tak mi nejaký čas trvalo, kým som si ho opäť nasadil."

CENY PRE OSLÁVENCA I NAJSTARŠIEHO ÚČASTNÍKA

Slávnostného ceremoniálu otvorenia podujatia, ale i odovzdávania cien trom najlepším medailistom, sa zúčastnili generálna manažérka pre motiváciu a vzťahy s odborovými organizáciami Adriana Mihálová, vedúci oddelenia sociálna politika a mimomzdová motivácia Miroslav Sajko a za odborový zväz KOVO U. S. Steel Košice členka predsedníctva Rady odborov Eva Mihaliková. Okrem víťazov prevzal pamätnú plaketu aj jeden z organizátorov pretekov, Jozef Vrábeľ, ktorý sa na príprave trate podieľal počas celého roka. Ďalším odmeneným bol Teodor Laco. Za jeho doterajšiu angažovanosť i aktívnu účasť na športových podujatiach v rámci športových hier mu udelili Cenu fair-play.

BEŽECKÉ LYŽOVANIE - REZULTÁT

Ženy do 50 rokov (na 4 km): 1. Lucia Petrovičová (úsek VP pre financovanie) 22:43 min., 2. Erika Linkeschová (Ľudské zdroje) 23:59 min., 3. Helena Ondejková (BSC) 27:25 min., 4. Marianna Kočišová (Rar) 28:42 min.,
Ženy nad 50 rokov: 1. Alžbeta Tiszová Predaj) 31:13 min., 2. Eva Varholáková (dôchodkyňa) 34:13 min.
Muži do 45 rokov (8 km): 1. Milan Lacko (SBS) 34:56 min., 2. Ján Antoš 42:06 min., 3. Pavol Haky 51:54 min., 4. Tomáš Kolesár 53:28 min. (všetci TVa), 5. Marián Rybár (Vedenie) 53:44 min., 6. Viktor Rozenberg 59:14 min., 7. Peter Marko (obaja Koksovňa) 60:01 min.
Muži do 55 rokov (8 km - 13 štartujúcich) : 1. Jozef Sciranko (ZU + OV) 30:08 min., 2. Csaba Németh (Koksovňa) 32:54 min., 3. Albín Dubovský (Externé služby) 35:02 min., 4. Daniel Kapák (BSC) 36:01 min., 5. Marián Katunský (ZU + OV) 40:44 min., 6. Michal Vaľko (Rar) 50:36 min., 7. Milan Sciranka (Vysoké pece) 55:31 min., 8. Roman Fedák (BSC) 57:35 min.
Muži do 62 rokov (8 km): 1. Michal Dutko (ZU + OV) 29:09 min., 2. František Semanko (úsek EE i BAT) 56:44 min., 3. Jozef Vrábeľ (Energetika) 58:35 min.
Muži nad 62 rokov (4 km - 13 štartujúcich): 1. Bartolomej Ištoňa 19:31 min., 2. Peter Nemec 21:56 min., 3. Daniel Riemer 23:32 min., 4. Imrich Lelkeš 23:42 min., 5. Anton Varholák 24:10 min., 6. Milan Brutovský 27:03 min., 7. Jiří Ropek 28:52 min., 8. Miroslav Jarošinec 29:14 min (všetci dôchodcovia).

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...