Vyhľadávanie:

V znamení empatie, spolupatričnosti a veľkorysosti

V znamení empatie, spolupatričnosti a veľkorysosti

V Štátnom divadle Košice sa uskutočnil vianočný benefičný koncert spoločnosti U. S. Steel Košice

V piatok 15. decembra 2017 patrilo Štátne divadlo v Košiciach už po jedenásty raz slávnostnému vianočnému benefičnému koncertu spoločnosti U. S. Steel Košice, ktorým vyvrcholili jej celoročné charitatívne aktivity. Nádherná javisková scéna s dominujúcim ligotavým vianočným stromčekom a s meniacim sa grafickým pozadím, vystúpenia plejády populárnych umelcov, ale predovšetkým  štedrosť, z ktorej sa tešili mnohí obdarovaní, vytvorilo pre obecenstvo v hľadisku atmosféru plnú empatie, spolupatričnosti, veľkorysosti, porozumenia i hodnotných umeleckých zážitkov.

Všetkých divákov privítal z pódia prezident košickej oceliarne Scott Buckiso. „Som skutočne hrdý na našich zamestnancov, ktorí každý rok otvárajú svoje srdcia komunite a ľudom, ktorí potrebujú pomoc.  Vedia nielen  intenzívne a tvrdo pracovať na tom, aby spoločnosť dosiahla úspešné výsledky, ale po  robote aj pomáhať, či už darovaním svojho osobného času alebo finančných prostriedkov. Som rád,  že naša spoločnosť je schopná podporovať charitatívne snahy a že sa snaží týmto spôsobom vrátiť čosi komunite a regiónu, v ktorom podniká. Tento večer je tiež o pomoci tým, ktorí nie sú v živote  tak šťastliví ako mnohí z nás a nevedia si sviatky vychutnať plnými dúškami. Dúfame, že tento večer im aspoň čiastočne rozjasní nadchádzajúce sviatky,“ vyslovil presvedčenie prezident a osobne na koncerte privítal  rodiny z U. S. Steel Košice, ktoré sú súčasťou tohtoročného projektu Sme s vami v pravý čas a tiež členov Občianskeho združenia ArtEst, ktoré sa venuje umeleckému vzdelávaniu hendikepovaných ľudí. „My všetci sme kúpou lístka na koncert podporili ich úžasné snahy. Som presvedčený, že si dnešný večer spoločne vychutnáme.“

Nasledujúci program toto želanie naplno potvrdil. Diváci tlieskali nielen krásnym vianočným piesňam v podaní Marcelly Molnárovej, Berca Balogha a Karola Csinu, Kristíny, Janais či Pavla Haberu, ktorých sprevádzal orchester Štátneho divadla Košice pod dirigentskou taktovkou Karola Kevického a detský zbor Opery ŠD Košice, vystúpeniam talentovaných mladých ľudí z ArtEstu i detí z detských domovov, ale aj ďalším charitatívnym počinom košických oceliarov. A bolo ich naozaj dosť.

Nesporne k nim patrí charitatívny stánok na Hlavnej ulici počas Košických Vianoc, v ktorom dáva U. S. Steel Košice príležitosť neziskovým organizáciám predstaviť sa verejnosti a hovoriť o svojom poslaní. V utorok 5. decembra sa v ňom prezentovalo OZ ArtEst – polyestetické vzdelávanie znevýhodnenej mládeže, ktorému pri rozvoji talentu a zručnosti mladých ľudí pomôže aj výťažok zo vstupného na koncert. Symbolický šek na 3 205 eur prišiel riaditeľke združenia Lívii Kalmárovej odovzdať za všetkých divákov Emil Hutka z DZ Radiátory a rúry. Dar plánujú v združení použiť  na zriadenie prvej kaviarničky v Košiciach, v ktorej nájdu  jeho členovia pracovné uplatnenie.

Spoločnosť U. S. Steel Košice už od svojho vzniku  podporuje detské domovy na východnom Slovensku, ktoré za sedemnásť rokov podporila viac než 366 tisíc eurami.  A ostatné roky k nim pribudli aj domovy na polceste, ktoré pripravujú mladých dospelých opúšťajúcich detské domovy na reálny život. O tom, aké zážitky získali deti vďaka oceliarom počas celého roka i ako vnímajú  ďalšiu charitatívnu aktivitu Stromček prianí, kde im železiari plnia vianočné túžby, sa diváci dozvedeli z televíznych projekcií.  A potom už pódium opäť patrilo radosti z obdarovania. Zástupcov DD Uralská v Košiciach, DD sv. Klementa Hofbauera v Podolínci, Domovov na polceste v Košiciach i Medzilaborciach – Marcela Chromčová, Štefan Straka, Stela Ochodnická a Milan Burcin prevzali z rúk správkyne Nadácie U. S. Steel Košice Slávky Tvrdoňovej symbolické šeky. Financie všetkým zariadeniam, ako konštatoval v krátkom ďakovnom vstupe Milan Burcin z Medzilaboriec, prispejú k zlepšeniu materiálových podmienok, ku skvalitneniu života klientov i poskytovaných služieb.

Už po šiesty raz realizuje spoločnosť U. S. Steel Košice projekt Sme s vami v pravý čas, ktorého hlavným cieľom je pomôcť rodinám svojich zamestnancov bojujúcim s nepriazňou osudu, priviesť ich na iné myšlienky, poskytnúť priestor na lepšie i krajšie zážitky. Diváci sa mohli vďaka filmovým dokrútkam aj prostredníctvom výpovedí rodín  Huďovcov, Verbocziových a Hlebovcov dozvedieť, ako vnímajú projekt a v čom im pomohol. V tomto roku bolo do projektu zaradených desať rodín – Branislava Lorinca, Petra Hercega, Róberta Vargovčíka, Petra Semana, Pavla Výbošteka, Kristiána Rešteia, Petra Pandiča, Danky Kolesárovej, Márie Reisovej a Petra Ovsáka, ktorým iste poslúži aj finančný príspevok firmy vo výške 2 000 eur.

Prekvapila a veľmi potešila výška sumy, ktorú dali dokopy košickí oceliari v rámci dobrovoľnej finančnej zbierky pre Východoslovenský onkologický ústav v Košiciach na nákup kvalitného digitálneho röntgenu, ktorý skvalitní diagnostiku nádorových ochorení. Jej výšku riaditeľke ústavu Nataši Džunkovej oznámil a symbolický šek na 42 346 € odovzdal za všetkých zamestnancov Roman Fedák z komunikačných technológií USSK. Skvelú správu prišiel vzápätí na javisko oznámiť prezident košickej oceliarne Scott Buckiso. „Naša spoločnosť sa rozhodla prispieť rovnakou sumou ako naši zamestnanci,“ potvrdil. 

Pomoc sa teda zdvojnásobila, spoločný dar zamestnancov a firmy tak predstavuje 84 692 €. Riaditeľka Východoslovenského onkologického ústavu v Košiciach Nataša Džunková sa v krátkom príhovore poďakovala v mene ústavu, ale predovšetkým pacientov, ktorým digitálny röntgen pomôže pri lepšej diagnostike. „Zo srdca ďakujeme.“

Záznam z vianočného benefičného koncertu, ktorý organizovali Vonkajšie vzťahy U. S. Steel Košice, odvysiela RTVS 22. decembra 2017 o 17:30 na Dvojke, pozrieť si ho budete môcť aj na YouTube.  

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...