Vyhľadávanie:

V znamení pary už šesťdesiat rokov

V znamení pary už šesťdesiat rokov

Grant z programu Spoločne pre región pomohol aj mladým železničiarom z Čermeľa

Detská železnica v Košiciach si tohto roku pripomína významné jubileum, a to 60. výročie svojho vzniku. Pri tejto príležitosti jej nadšenci zorganizovali viac ako šesťdesiat sprievodných podujatí, určených pre deti aj dospelých. Patrilo k nim napríklad tiež 25 divadelných predstavení - Janko Hraško, Mlynček meľ, Zbojnícky prepad Maťka a Kubka, Čarovná trať a iné z produkcií divadiel Neon, Cililing či Hopi Hope. Na týchto, ale aj ďalších podujatiach sa aktívne podieľali aj chlapci a dievčatá z Klubu mladých železničiarov. Práve na jeho činnosť putoval grant z programu Spoločne pre región, ktorú už osem rokov organizujú U. S. Steel Košice a Karpatská nadácia.

„Vďaka financiám, ktoré sme dostali od hutníkov, bolo možné pripraviť časť sprievodného programu pri príležitosti 60. výročia detskej železnice. Okrem toho sme našich mladých železničiarov vybavili jednotnými tričkami, šiltovkami a šatkami, ktoré tvoria súčasť rovnošaty. Časť grantu poslúžila na renováciu nárazníka historickej motorovej lokomotívy. Zabezpečili sme pomôcky a farby, ktorými sme nárazník kolorovali. Pre našich dobrovoľníkov sme tiež kúpili pracovné oblečenie – montérky, vďaka ktorým sme prvýkrát nadobudli jednotný výzor. Takto sa zároveň skvalitnili podmienky pre prácu na oprave a záchrane historických vozňoch a rušňov,“ informuje o využití grantu riaditeľ detskej železnice Ľubomír Lehotský.

„Vďaka projektu,“ dodáva, „sa podarilo zhotoviť aj šesť historizujúcich kusov tabuliek s typovým označením a menom rušňa Krutwig, ktorý sa už čochvíľa stane ďalšou veľkou atrakciou železničky. Lokomotíva sa v tomto čase ešte nachádza u reštaurátorov v Čechách, no na jej príchod sa už všetci členovia Klubu mladých železničiarov veľmi tešia. Lokomotíva Krutwig by mala rozšíriť vozový park železničky na jar budúceho roku. Oficiálne ju predstavia v apríli počas Rušňoparády.“

Ľubomír Lehotský tiež pripomína, že pri príležitosti jubilea prebiehala počas celého roka akvizícia mladých železničiarov. „Teší ma, že sa nám podarilo rozšíriť dobrovoľnícku členskú základňu. K mladým železničiarom pribudlo dvanásť nových tvárí. Ide o deti nad desať rokov. Momentálne máme vyše päťdesiat aktívnych dobrovoľníkov, ktorí sa podieľajú na chode detskej železničky.“

K poslednej veľkej akcii tohto roku patrilo vypravenie dvoch mimoriadnych vlakov s Mikulášom, anjelom a čertom. Na trase Čermeľ - Alpinka rozdávali mikulášske balíčky. Dobré skutky činili v tento deň aj dobrovoľníci z Klubu mladých železničiarov a mikulášskymi balíčkami prekvapili klientov v útulku v Bernátovciach.

A aké plány majú v Čermeli na budúci rok? „Do programu Spoločne pre región sa zapájame už niekoľko rokov a v tejto tradícii chceme pokračovať aj v roku 2016. Čakajú nás veľké zmeny. Na stanici v Čermeli rozšírime rušňové depo pre lokomotívy a na rad sa dostane aj stavba novej staničnej budovy. Do týchto priestorov sa potom presťahuje klubovňa mladých železničiarov. Obe stavby sú pre nás kľúčové a pozdvihnú poskytované služby a zázemie pre personál a našich cestujúcich na novú, oveľa kvalitnejšiu úroveň. Absolútnou atrakciou bude príchod druhej parnej lokomotívy,“ hovorí o najbližších plánoch Ľ. Lehotský. 

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...