Vyhľadávanie:

V znamení štedrosti a veľkorysosti

V znamení štedrosti a veľkorysosti

Vianočný benefičný koncert Stromček prianí

Plný lásky, štedrosti, spolupatričnosti, veľkorysosti a empatie. A tiež prekvapení, vysnívaných darčekov a hodnotných umeleckých zážitkov. Taký bol vianočný benefičný koncert Stromček prianí, ktorým v piatok, 10. decembra 2010, vyvrcholili v Štátnom divadle Košice celoročné charitatívne aktivity spoločnosti U. S. Steel Košice. Divákov, medzi ktorými nechýbali pozvaní hostia z rôznych oblastí spoločenského života v meste, vrátane novozvoleného primátora Košíc Richarda Rašiho, privítal prezident košickej oceliarne George F. Babcoke.

"Som nesmierne rád, že naši zamestnanci otvorili svoje srdcia a kúpou darčekov podporili projekt Stromček prianí, pretože práve oni predstavujú skutočnú hnaciu silu tohto významného úspechu. Každý rok pracujú na tom, aby zlepšili a skvalitnili tento už tradičný projekt. V tomto roku sme opäť navštívili deti v detskom domove a v špeciálnych školách. Tak ako vždy, aj teraz sme boli milo dojatí tým, čo všetko sa pre deti v týchto zariadeniach robí," povedal a s presvedčením doložil, že darčeky od zamestnancov firmy iste umožnia deťom prežiť tento vianočný čas vo sviatočnom duchu. Za päť rokov existencie tohto projektu, nad ktorým tri razy po sebe prevzala záštitu Kathleen Babcoková, už košickí hutníci obdarovali krásnymi darčekmi takmer tisícpäťsto detí, ku ktorým nebol osud najžičlivejší. "Tieto deti a úžasní ľudia, ktorí sa o ne starajú, si zaslúžia náš obdiv a podporu," povedal na záver prezident a zaželal všetkým príjemne strávený večer i radostné a požehnané Vianoce.

Do svojho projektu si v tomto roku vybrala košická oceliareň tri subjekty. Prvým z nich je Detský domov v Spišskom Štiavniku. Žije v ňom vyše päťdesiat chlapcov a dievčat v troch samostatných skupinách rodinného typu a v jednej špecializovanej skupine s poruchami správania. O ďalších šestnásť detí sa starajú profesionálne rodiny. Druhým je Spojená základná škola internátna pre nevidiacich a slabozrakých v Levoči, ktorá poskytuje vzdelávanie žiakom so zrakovým postihom, no dostanú tu aj niečo navyše. Sú to špeciálne zručnosti, najmä priestorovú orientáciu a samoobslužné činnosti, vďaka čomu sa naučia starať sa samé o seba. Do tretice je to Spojená odborná škola pre žiakov so zrakovým postihnutím a odborné učilište pre žiakov so zrakovým postihnutím v Levoči. Škola internátneho typu, ktorá pripravuje mladých ľudí na budúce povolanie je jedinou svojho druhu na Slovensku. Všetky tri v predvianočnom čase s plnou náručou krásnych kníh navštívila Kathleen Babcoková, a to i s manželkami manažérov USSK. V Spišskom Štiavniku sa k nim pridal spisovateľ Ľubomír Lehotský a v Levoči, kde hostky okrem tradičných kníh priniesli aj CD s anglickými rozprávkami, ktoré nahrali manželky amerických manažérov v Slovenskom rozhlase, autor viacerých rozprávkových príbehov Peter Karpinský. No a vo všetkých troch zariadeniach deti potešil populárny spevák Miro Šmajda.

V piatkový večer sa štedrosť opäť násobila. Okrem vysnívaných darčekov, ktoré si mohli niektoré deti odniesť od dobrých ľudí z košickej oceliarne - Evy Bobaľovej z Refraka, generálneho manažéra predaja pre serviscentrá, distribúciu, export a bramy Miroslava Maďara a za kolektív zo správy nákupu 2 Andrei Pastirčákovej priamo z pódia (k ostatným deťom sa dostali hneď na druhý deň pozn. aut.), darovala firma detskému domovu i obom špeciálnym školám po 8 500 eur. Detskému domovu v Špišskom Štiavniku sa veľmi zídu. "Použijeme ich na vymaľovanie priestorov domova, na doplnenie a výmenu interiéru izieb i na zakúpenie záhradných lavičiek," konkretizovala po prevzatí symbolického šeku riaditeľka zariadenia Mária Váhovská. Budova, v ktorej sídli levočská základná škola má už sto rokov. "Za získané peniaze chceme opraviť časť internátu, vybrúsiť a natrieť parkety, vymaľovať izby a nahradiť staré koberce novými," povedala riaditeľka školy Šarlota Múdra. V strednej škole, podľa vyjadrenia jej riaditeľky Edity Tarajčákovej, majú rovnako jasno v tom, ako finančný dar využijú. "Bude to na opravu telocvične, konkrétne na výmenu okien." Na oplátku potom deti na javisku predviedli, ako im ide spev, tanec i recitovanie.

Veľkým aplauzom zareagovalo obecenstvo na ďalšiu skvelú informáciu, ktorú z pódia oznámil prezident USSK George F. Babcoke. Hutníkom sa v tomto roku podarilo dať dokopy počas už tradičnej koncoročnej zbierky, tentoraz pre Očnú kliniku i Očné oddelenie Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach, opäť peknú sumu, ktorá sa strojnásobila vďaka tomu, že financie v rovnakej výške pridala tak spoločnosť U. S. Steel Košice ako aj Nadácia U. S. Steel Košice. Spoločný finančný dar tak dosiahol 79 473,12 eur.

"Ďakujem zamestnancom železiarní, spoločnosti U. S. Steel Košice i jej nadácii, vďaka ktorým sa podarilo vyzbierať túto peknú sumu na zakúpenie oftalmologických prístrojov pre dve naše pracoviská. Špeciálna kamera pomôže pri diagnostike ochorení očnej sietnice a očného nervu a laserový koagulátorový prístroj je neoceniteľný a nevyhnutný pri liečbe chorobných prejavov na sietnici, hlavne u diabetikov. Prínos týchto zariadení ocení celý rad pacientov v Košickom kraji," zdôraznila riaditeľka Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach Iveta Marinová pri preberaní symbolického šeku z rúk Georgea F. Babcoka.

Na záver koncertu, v ktorom vystúpili deti z Levoče i Spišského Štiavnika, sopranistka Adriana Kučerová, trio spevákov La Gioia, Anita Soul, Robo Opatovský, Miro Šmajda, Kristína, Detský a mládežnícky spevácky zbor Mladé hlasy z Košíc, orchester Štátneho divadla Košice pod dirigentskou taktovkou Karola Kevického i sólisti baletu ŠDK pozvali deti z obdarovaných zariadení i všetci účinkujúci medzi seba na pódium Kathleen Babcokovú, majúcu nad celým projektom záštitu. Na znak vďaky jej deti odovzdali symbolickú kyticu kvetov, ktoré pre ňu vyrobili chlapci a dievčatá v Levoči. Záznam z koncertu, ktorý moderovala Janette Štefánková, odvysielala Slovenská televízia na Dvojke 18. decembra 2010.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...