Vyhľadávanie:

Varšava tlieskala Sabadkovi

Varšava tlieskala Sabadkovi

Ešte koncom októbra zazvonil v redakcii Ocele východu telefón. "Viete o tom, že na energetike pracuje šampión v kulturistike? Je ním náš spolupracovník Július Sabadko, ale je natoľko skromný, že to chce ututlať," ozval sa ženský hlas. Samozrejme, že sme o tom nevedeli, pretože o profesionáloch a reprezentantoch sa dozvieme z novín, rozhlasu, televízie či z iných médií. Ale o športovcoch, ktorí doma i v zahraničí preslávili na športovom poli našu fabriku, by sme mali vedieť. Skontaktovali sme sa preto s 34-ročným predákom elektroúdržby vodného hospodárstva DZ Energetika Júliusom Sabadkom a ten musel s pravdou von.

"Áno som to ja, koncom októbra som sa zúčastnil na Svetovom pohári vo Varšave, kde sa konala medzinárodná súťaž v naturálnej medziklubovej kulturistike. Štartoval som v hmotnosti do 80 kg, v ktorej som zvíťazil a zároveň ma vyhlásili za absolútneho majstra tohto svetového pohára. A toto sú tie poháre, ktoré som vyhral," ukázal na skrinku v dielni na pracovisku.

Zaujímalo nás, ako sa k tomuto športu dostal, či sa vôbec kulturistike v mladosti venoval? "To nie, ešte v škole atletike, mojimi obľúbenými disciplínami boli beh na krátke trate, skok do diaľky i chôdza. Neskôr to bolo kórejské bojové umenie taekwon-do."

V železiarňach pracuje od roku 1991, ale vo svojom voľnom čase sa zaúčal do tajov klasickej masáže u bývalého reprezentanta Československa v kulturistike, viacnásobného šampióna a majstra športu Ladislava Klériho. Ten sa po skončení aktívnej činnosti v kulturistike stal masérom futbalistov VSS Košice. Kurz maséra zvládol J. Sabadko na jednotku a už štvrtý rok má na túto profesiu certifikát. Tak sa vlastne zásluhou bývalého šampióna L. Klériho dostal ku kulturistike a často s ním konzultuje svoj tréningový plán. Spočiatku trénoval sám, neskôr spolu s bývalým juniorským majstrom Slovenska, ešte stále aktívnym kulturistom Jánom Sotákom. Ten skončil v roku 2004 na seniorských majstrovstvách Slovenska v Prešove na striebornej priečke. Po tvrdom tréningu sa v roku 2000 ocitol J. Sabadko na svojich prvých majstrovstvách Slovenska. Bolo to v Topoľčanoch, kde štartoval v hmotnosti do 75 kg. V klasickej kulturistike obsadil 4. miesto. Potom sa na nejaký čas odmlčal, absolvoval operácie obidvoch kolien a tak s tréningami začal až v druhej polovici roku 2002. Vtedy však už prešiel od klasickej k naturálnej kulturistike, čo znamená, že trénoval i súťažil bez používania dovolených podporných látok.

Bol ctižiadostivý a neskromnou vôľou amatéra sa dopracoval k obdivuhodným výsledkom. V roku 2006 obsadil na medzinárodnej súťaži v českej Chrudimi v hmotnosti do 75 kg 3. miesto, ale s tým sa neuspokojil. Rok 2007 bol pre J. Sabadka mimoriadne úspešný. Najprv v apríli štartoval na Európskom pohári u našich južných susedov v Nagykanizse. Dosiahol tam vynikajúci výkon, keď v hmotnosti do 75 kg suverénne zvíťazil. No a svoju vyrovnanú formu potvrdil na nedávnom Svetovom pohári vo Varšave, kde už vo vyššej hmotnosti do 80 kg nenašiel súpera. Momentálne sa pripravuje na majstrovstvá Slovenska, ktoré by sa mali uskutočniť na jar budúceho roku, na ktorých by sa chcel konečne aj v domácej súťaži výraznejšie presadiť a získať niektorú z medailových priečok.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...