Vyhľadávanie:

Veci a vecičky

Veci a vecičky

V Drienovci dotiahli do finále ďalší z projektov grantového programu Spoločne pre región

Stovky vecí a vecičiek dýchajúcich zašlými časmi už majú svoje miesto v Tvorivom dome na vidieku v Drienovci. Malé múzeum remesiel, ktoré tu minulý týždeň slávnostne otvorili pre verejnosť, je postavené práve na nich. Návštevník v ňom nájde nepreberné množstvo všakovakých úžitkových predmetov, remeselných náradí a nástrojov a rôzne ďalšie exponáty. Vrátane zaujímavej zbierky starej fotografickej techniky a fotografií zo začiatku minulého storočia. Niektoré z nich sú veľmi vzácne a jedinečné.

Vedúca Tvorivého domu na vidieku v Drienovci Jana Zitová vraví, že bez finančnej podpory, ktorú získali v rámci grantového programu spoločnosti U. S. Steel Košice a Karpatskej nadácie Spoločne pre región, by tento nápad mohli len ťažko realizovať. Aj keď o ochotných ľudí, či už z obce, tamojšej základnej školy alebo i košickej oceliarne, ktorí ho pomáhali pretaviť do skutočnosti, núdza nebola. Jana Šlosárová z útvaru Riaditeľa pre vonkajšie vzťahy bola tiež pri tom, keď jednotlivé expozície dostávali súčasnú podobu. "Nie je to podoba konečná," konštatovala počas prehliadky múzea, na ktorú nás jeho tvorcovia pozvali. "Časom ju obohatia ďalšie prírastky..." Jana Zitová doplnila, že expozície múzea sú naozaj otvorené. Nové zaujímavé predmety, ktoré by zbierku rozšírili, len privítajú.

"Tradičné remeslá nielen v mestách, ale už aj na vidieku upadajú do zabudnutia. Remeselné nástroje alebo náradia, ktoré sa v minulosti bežne používali, pomaly miznú z nášho života. Počas rokov sa nám podarilo nazbierať množstvo predmetov, ktoré približujú tradície tohto regiónu. V našom projekte sme si dali za cieľ nielen zachovať ich pre budúce generácie, ale umožniť aj deťom a mládeži z miestnej komunity poznávať tradície netradičnými formami v tomto interaktívnom, hravom a nesporne kreatívnom prostredí," konštatovala J. Zitová. "Myslím, že sa nám to podarilo. Mladí ľudia tu môžu zmysluplne stráviť voľný čas, sebarealizovať sa aj pri vlastnoručne vytvorených dielkach, ktoré môžu v tomto priestore aj vystaviť."

Nájdite si čas a navštívte Tvorivý dom na vidieku v Drienovci. Nechajte sa ovanúť spomienkami, spoznávajte našu históriu. Nájdete tu pokoj, pohladenie na duši. Veci a vecičky, ktoré už obdivovali aj návštevníci zo zahraničia, vás isto "dostanú"...

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...