Vyhľadávanie:

Veľká noc na našich tanieroch

Veľká noc na našich tanieroch

Na našu výzvu podeliť sa o zaujímavé, tradičné, rodinné recepty zareagovalo 13 železiarov. Dostali sme rôzne inšpiratívne recepty na sladké i slané, ale aj vegánske jedlá,  ktoré sa určite oplatí vyskúšať. A aj veľa pekných odkazov a komentárov. Najzaujímavejšie recepty a komentáre uverejňujeme. Tri autorky receptov odmeníme za zaujímavé recepty malými kuchynskými pomocníkmi. Sú to konkrétne: Sylvia Hušková, Eva Hunyadiová a Monika Gamráthová. Za všetky recepty samozrejme ďakujeme. Mnohé sa určite oplatí vyskúšať. Ak by ste niektorý z uverejnených receptov počas týchto sviatkov vyskúšali, môžete sa nám pochváliť výsledkom. Radi vaše postrehy posunieme príslušnej autorke.

Recpety a komentáre,  ktoré ste nám poslali

Sylvia Hušková

Veľkonočný orechový koláč

Myslím si, že každý z nás pripravuje na Veľkú noc osvedčené klasické jedlá a pochutiny. Akurát tu niekto pridá iné korenie, tam dáme viac vajec atď. a my ženy si tak rady vymieňame skúsenosti Mám rada stereotyp. Je to pre mňa istota. Avšak v tom stereotype potrebujem mať „niečo iné“ netypické, čo proste vytŕča z radu. A to si človek všimne. Tak je to aj s tradičnými jedlami. Okrem všeobecne známych pokrmov pripravujem aj tento neodolateľný Veľkonočný orechový koláčik. Pozitívne je, že keď už každý odfukuje po výdatnom obede, tento koláč sa vám ešte určite zmestí do bruška. Príprava je jednoduchá a rýchla. Neobsahuje múku a ak milujete orechy v kombinácii s rumovou polevou, určite sa doň zamilujete.

Cesto: 5 vajíčok (žĺtka a bielka zvlášť), 150 g mletých vlašských orechov, 1 lyžica kakaa, 3 lyžice malinového džemu

Čokoládová poleva: 100 g čokolády na varenie, 50 ml smotany na šľahanie, 80 g masla, 2 lyžice rumu

Ďalej: maslo na vymastenie formy, mleté orechy na vysypanie formy, 4 lyžice malinového džemu

Postup:  Žĺtka vyšľaháme s cukrom. Metličkou vmiešame orechy, kakao a malinový džem. Nakoniec zľahka primiešame sneh z bielkov. Cesto vylejeme na plech (alebo okrúhlu formu), ktorú sme vopred potreli maslom a vysypali mleté orechy.  Pečieme v predhriatej rúre 35´/180°C. Vychladnutý korpus rozkrojíme na polovicu a vnútro natrieme malinovým džemom. Prikryjeme druhou polovicou korpusu a vrch potrieme čokoládovou polevou.

Poleva: V horúcej smotane rozpustíme čokoládu. Pridáme rum, maslo a dobre vymiešame.

 

Tvarohová nátierka

Síce toto jedlo nie je typické pre Veľkú noc, ale osobne ho robím hneď, ako nám vykukne v záhrade pažítka/cibuľka. Väčšinou to vychádza na spomínané sviatky, a preto ju už roky zaraďujem do veľkonočného menu. Príprava je extrémne jednoduchá, zaberie minimum času a ingrediencie sú bežne dostupné. Problém je iba ten, že je  potrebné kúpiť viac pečiva, keďže  sa táto nátierka nedá prestať jesť . Suroviny (úplný základ, osobne však pripravujem 2-3 násobnú dávku):

1 mäkký tvaroh, 1 lyžica krupicového cukru, 2 lyžice bieleho jogurtu, jarná cibuľka, nasekaná pažítka, soľ, mleté čierne korenie

         

 

 Eva Hunyadiová

Vajíčková tlačenka

5 ks vajcia uvarené na tvrdo, 15 dkg šunkovej salámy alebo šunky, 1 moravanka prípadne iná  sterilizovaná zmes kyslej zeleniny 300 ml /uhorka, mrkva, hrášok/

Aspik:1 želatína  číra 4dkg, 1-2ob.list, 4 ks čierne korenie, trošku  soli, voda, prípadne nálev 300 ml

Vajcia uvarené na tvrdo,  šunkovú salámu, sterilizovanú zeleninu pokrájame na malé kocky pridáme majonézu a zamiešame.

Medzitým namočíme  4dkg želatíny ktorú necháme napučať./prípadne  postupujeme podľa návodu na obale/. V hrnci uvaríme  nálev z 300ml vody alebo kyslého nálevu z moravanky  , dochutíme bobkovým listom, čiernym korením a soľou. Povaríme 3 min. nakoniec pridáme napučanú želatínu. Keď  sa želatína rozpustí odstavíme. Vychladený nálev  keď začne pomaly tuhnúť primiešame do šalátu.

Formu na srnčí chrbát, bábovkovú formu alebo inú formu na pečenie vystelieme celofánom alebo potravinovou fóliou. Zmes vylejeme, zarovnáme, dáme do chladničky stuhnúť na 3 hod. prípadne cez noc.

Po stuhnutí vyklopíme na misu.

 

     

 

Žĺtkové rezy

Tento koláč robieva moja rodina  na Veľkonočné sviatky už od môjho detstva. Okrem tohto koláča pečieme s dcérou Oblíž prst, Opitého Izidora, Kokosové ježe, Rumové guľky. Pre malých oblievačov linecké vajíčka, perníkových zajačikov a šuhajdy s lentilkami. Samozrejme nebude chýbať  výslužka  a to čokoládové vajíčka, zajačiky a drobné peniažky. Na Veľkonočnej mise nemôžu chýbať tradičné jedlá - údená šunka, klobáska, vajíčka, veľkonočná hrudka z mlieka a vajec, vajíčková tlačenka, cvikla s chrenom a sladký koláč – paska.

Suroviny na cesto: 250 g masla, 280 g kryštálového cukru, 6 bielok, 180 g mletých orechov, 180 g hrubej múky

Poleva: 300 g práškového cukru, 6 žĺtok

Suroviny na cesto  metličkou vymiešame v miske, aby sa všetky suroviny rovnomerne zmiešali. Vylejeme do formy a pečieme 20 min pri 160-180 stupňoch. Medzitým si vyšľaháme žĺtky s práškovým cukrom. Na upečený, ešte horúci koláč natrieme žĺtkovú polevu. Koláč necháme v chlade vychladnúť aby poleva zaschla.

 

     

 

Alica Mašlejová

Vegánske zelené rafaello

Ingrediencie na 55 guliek:

130 g mletých mandlí, 200 g kokosovej múčky, 2-3 PL kokosového oleja, 110 g zmrazeného špenátu (rozmrazíme a zmixujeme na drvinu), 1 PL citrónovej šťavy, 1 KL vanilkovej esencie, štipka soli, 130 g medu. Poleva: 1 PL nesladeného kakaa, 1 PL kokosového oleja

Postup:

Všetky ingrediencie premiešame a v prípade potreby môžeme dochutiť. Z hmoty vytvarujeme guľky. Polevu si pripravíme tak, že na panvici rozpustíme 1 PL kokosového oleja, pridáme kakao a dobre premiešame, prípadne najemno zmixujeme. Do polevy namáčame vždy iba polovicu guľky, druhá strana zostane zelená.

 

Špargľový koláč so syrom

Cesto: 180 g hladkej múky, 50 g studeného masla, 40 g studenej bravčovej masti, 2 PL studenej vody a štipka soli

Plnka: 180 g zelenej špargle, olivový olej, 120 g smotanového syra, 2 PL nasekaných byliniek (tymián, bazalka...), 90 g nastrúhaného čedaru, 2 vajíčka, 150 ml smotany na varenie, soľ a mleté čierne korenie.

Všetky suroviny na cesto zmiešajte v kuchynskom robote so sekacím nožom. Cesto naplňte do okrúhlej formy s vlnkovaným okrajom, aby pri pečení neskĺzlo, popichajte ho vidličkou a odložte do chladničky. Rúru predhrejte na 200 stupňov. Formu s cestom zaťažte papierom na pečenie a suchou fazuľou alebo pečiacimi keramickými guľôčkami. Pečte asi 10 - 15 minút. Medzitým očistenú špargľu orestujte na olivovom oleji asi 2 - 4 minúty. Vytiahnutý korpus zbavte záťaže a nechajte ho trošku vychladnúť. Teplotu v rúre znížte na 180 stupňov. Na dno korpusu rozotrite smotanový syr, posypte ho bylinkami a korením. Pridajte strúhaný syr a špargľu. V miske rozmiešajte vajíčka s trochou soli a smotanou. Koláč zalejte a vložte do rúry. Pečte asi 30 minút. Servírujte ako za tepla, tak aj za studena.
 

Erika Linkeschová

Ovocný vegánik

V miske popučíme 3 dozreté banány. V druhej miske zalejeme 180 g ovsených vločiek 450 ml rastlinného mlieka ( napr. sójové), pridáme popučené banány + 9 KL chia semienok ( na 1 banán 3 KL). Všetko dobre premiešame. Pekáč alebo jenskú misu vymažeme kokosovým olejom a zmes do nej vylejeme. Navrch vysypeme balík mrazených jahôd a balík záhradnej zmesi ovocia, kto čo doma má. Ja mám namrazené jahody, černice, ríbezle, čučoriedky... Ovocie posypeme buď trstinovým cukrom, kokosovým cukrom, alebo datľovým cukrom, podľa toho, ako veľmi máte radi sladké. A vrch jemne posypať kokosom. Pečieme pri 180 st. cca 25-30 minút.

Ak máte väčší plech a viac jedákov, zdvojnásobíme množstvá surovín, vtedy pečieme o čosi dlhšie.

 

Adriana Triščová

Ryžové rezance

Ja už dlhé roky robím zdravý pokrm pre celú rodinu a to ryžové rezance s cícerom, s cuketou a syrom. Veľmi jednoducho na cibuľke popražím cuketu, mrkvu, cícer, slnečnicové semiačka, soľ, čerenú papriku, kurkumu a na konci pridám cesnak, bambino syr a uvarené ryžové rezance.

Mierka na jednu osobu: pol cukety, 1 mrkva, 1 cibuľa, 1 čaj. lyžička semiačok, 2 lyžice cíceru – ja používam v slanom náleve alebo si uvarím, 1 menší strúčik cesnaku... Dávam tam aj redkvičku,  pred odstavením, vtedy keď dávam aj rezance.

 

     

 

Jana Bernátová

Syrová roláda:

Ingrediencie: 300 g plátkový syr, 150 g dusená šunka

Plnka: 125 g maslo, 150 g tavený syr,100 g šunková saláma, 2 ks natvrdo uvarené vajce, kapia sterilizovaná, soľ

Do náplne si môžeme dať podľa chuti aj ďalšie ingrediencie, napr. petržlenovú vňať, resp. medvedí cesnak, sušené paradajky....

Na plech dáme papier na pečenie a rozložíme plátkový syr tak, aby sa prekrývali okraje. Zapneme rúru na 190 stupňov a necháme syr trošku roztaviť, trvá to pár minút, treba sledovať. Keď je syr pekne zvarený, necháme ho na papieri vychladnúť.

Medzitým si chystáme plnku, nakrájame na kocky natvrdo uvarené vajcia a šunkovú salámu. Plnku si pripravíme tak, že vymiešame zmäknuté maslo s taveným syrom, pridáme na kocky nakrájané vajcia a šunkovú salámu, sterilizovanú červenú papriku, soľ podľa chuti a jemne premiešame. Na vychladnutý syrový plát poukladáme plátky šunky. Na šunku nanesieme plnku. Zrolujeme, zabalíme do alobalu a odložíme do chladničky, kým nestuhne. Pred podávaním roládu odbalíme z alobalu, pokrájame na asi centimetrové plátky. Podávame ako prílohu k varenej šunke alebo samostatne.

 

     

 

Silvia Lukáčová

Medovníkové kolieska

Suroviny na cesto: 120 g maslo, 100 g med, 140 g práškový cukor, 2 ks vajíčka, 2 ČL jedlá sóda, 500 g múka pšeničná hladká

Na krém: 397 g (plechovka) kondenzované mlieko sladené – odporúčam SALKO,  250 g maslo

Na dokončenie: slivkový lekvár podľa potreby, vlašské orechy  - cca 200 g

Postup:

  1. Z masla, medu, cukru, vajec, sódy a múky vypracujeme cesto, ktoré zabalíme do fólie a najlepšie je nechať ho odstáť do druhého dňa (nie je povinné). Následne cesto vyvaľkáme na cca 2,5 - 3 mm hrúbku a vykrajujeme malé kolieska – asi 2,5 cm priemer (pri pečení zväčšia svoj objem). Pečieme pri 150 C asi 5 minút do zlata. Necháme vychladnúť a zopár koliesok si necháme bokom, zvyšné si rozdelíme na tretiny – budeme zlepovať vždy tri kolieska.
  2. Kondenzované mlieko uvaríme vo vodnom kúpeli cca 2,5 hodiny na karamel. Necháme ho vychladnúť a následne zmiešame so zmäknutým maslom na hladký krém.
  3. Orechy a odložené kolieska dáme do mixéra s nožmi a posekáme (nie úplne nahladko).
  4. Kolieska zlepujeme vždy po troch. Prvé natrieme slivkovým lekvárom, priklopíme druhým a natrieme karamelovým krémom, priklopíme tretím kolieskom. Keď máme takto natreté všetky kolieska zboku ich pomažeme zvyšným krémom a natreté boky obalíme v zmesi nasekaných orechov a koliesok.
  5. Necháme zmäknúť aspoň jeden deň.

Nemajú chybu, dobrú chuť .

     

 

 

Monika Gamráthová

Vianočka aj ako mazanec

Už tretí rok robievam nielen počas Veľkej noci, ale pravidelne, vianočku. Obľúbenou variáciou je Vianočka s kúskami horkej čokolády. Recept sa dá využiť aj na prípravu v inom tvare - napríklad ako mazanec.

Potrebujeme: 500 g hladkej múky, 150 g rastlinného tuku do cesta, ideálne izbovej teploty, 100 g kryštálového cukru, 250 ml mlieka, 2 lyžičky soli, 3 žĺtka, 1 kocka droždia, 1 balíček vanilkového cukru, 2 lyžičky sušenej citrónovej kôry, 80 g hrozienok namočených aspoň 3 hodiny v rume - môžeme nahradiť posekanou horkou čokoládou, 1 vajce na potretie, hrsť mandľových lupienkov

Z droždia, trochy mliečka a cukru si urobíme kvások. Maslo, mlieko a žĺtky (všetko aspoň izbovej teploty) zmiešame s múkou, cukrom, soľou, citrónovou kôrou, hotovým kváskom a vymiesime jemné cesto. Pridáme "opité" hrozienka alebo na kocky posekanú horkú čokoládu. Cesto sa bude spočiatku dosť lepiť, ale netreba prisypávať viac múky, pretože potom vianočka nebude mäkká a nadýchaná. Čiže - múky len pol kila, ani o gram viac. Miesime cca 5 minút.

Vymiesené cesto necháme prikryté asi 2 hodiny kysnúť. Cesto rozdelíme na napríklad na 4 rovnaké časti, vyvaľkáme z nich vrkoče, ktoré zapletieme. Variantov zapletania je veľa, stačí si pozrieť návody na internete.

Vianočku položíme na plech s papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajcom a necháme podkysnúť, minimálne, kým rozšľahané vajíčko na povrchu vianočky nezaschne. Tesne pred pečením potrieme vianočku ešte raz rozšľahaným vajcom, posypeme mandľovými lupienkami a pečieme pri teplote 160° asi 40 minút.

Ak si zvolíte variant s kúskami horkej čokolády, tak po viacerých pečeniach sa mi osvedčilo pridať ich do cesta až po vyvaľkaní vrkočov, kedy kúsočky čokolády „napichám“ do už hotových rozvaľkaných vrkočov. Ak by boli v ceste od miesenia, tak počas vaľkania by sa kúsočky čokolády topili v rukách.

     

 

Daniela Gregová

Veľkonočný mäsový syrek

20 ks vajíčka, 1 kg bravčový bôčik, 1 kg údené mäso, 2 balíky suchárov (môžeme nahradiť starými rožkami), 20 g čerstvé droždie

Čierne korenie, soľ, cesnak podľa chuti, nakrájaná pažítka alebo petržlenová vňať

Časť údeného mäsa pokrájame na drobné kocky, zvyšok pomelieme aj s bôčikom. Pridáme nalámané sucháre alebo na kocky pokrájané rožky. Droždie rozpustíme v malom množstve teplej vody a vlejeme do masy. Osolíme, pridáme čierne korenie, cesnak, pažítku alebo vňať. Všetko dobre premiešame a zakryté necháme stáť na chladnom mieste cez noc.

Dáme do vymasteného a strúhankou vysypaného pekáča. Pečieme najprv prikryté na 220 stupňov Celzia cca 45 minút, potom odkryjeme a dopekáme cca 10 – 15 minút, aby bol vrch trocha zapečený.

 

Renáta Karasová

Zelené palacinky
130 g špenátu ( čerstvý baby špenát alebo aj medvedí cesnak )
2 vajíčka
6 PL pomletej svetlej pohánky. Pohánku môžete nahradiť takým istým množstvom pomletých lieskových orechov alebo inej, preferovanej múky).
2-3 strúčiky cesnaku
1, 5 - 2 dcl vody
soľ a čierne korenie - podľa chuti (prípadne čili paprička),  vajíčka na praženicu
Špenát, múku a vodu rozmixovať a nechať v chladničke postáť (cca hodinu). Potom pridať vajíčka, cesnak, korenie a soľ.
Piecť ako palacinky a naplniť praženicou. Ako príloha cvikla a/alebo chren. Dá sa aj na sladko, stačí naplniť palacinku obľúbeným džemom.

 

Dana Kubenková

Špenátová roláda

Cesto: 1 balíček mrazený špenát, 120 g polohrubá múka, 3 ks vajce, 1 ČL Flora Gold, 1 ČL olej, 1 strúčik cesnak, podľa chuti soľ

PLNKA: 100 g hydinová šunka, 3 ks vajce, 1 balíček tavený syr (buď 1ks v črievku alebo 3 ks v krabičke), 1 ks cibuľa

Špenát najskôr rozmrazíme, pridáme polohrubú múku, prelisovaný cesnak, 3 žĺtka, Floru Gold, olej a soľ. V osobitnej nádobe si zo zvyšných troch bielkov vyšľaháme tuhý sneh,

ktorý nakoniec vmiešame do špenátovej hmoty. Cesto vlejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme na 150 °C po dobu 10-15 minút.

Po upečení položíme na cesto navlhčenú utierku, stočíme a necháme odpočívať zopár minút. Následne cesto odrolujeme a naspäť zrolujeme už bez utierky a necháme vychladnúť.

Pripravíme si náplň. Vajíčka uvaríme natvrdo, potom nakrájame na jemno, primiešame tavený syr a nadrobno nakrájanú hydinovú šunku a cibuľu.

Roládu odrolujeme, natrieme pripravenou náplňou a znovu zrolujeme. Opatrne zabalíme do alobalu a necháme v chladničke stuhnúť.

     

Mária Janočková

Plnka

Človek by možno čakal, že dievča v mojom veku v tejto modernej dobe pošle do ankety zdravú alternatívu veľkonočných pochúťok. V mojom prípade je však opak pravdou. Obľubujem práve naše tradičné „východniarske“ pochutiny. Keď vypukol Covid a cestovanie v rámci  okresov bolo obmedzené, ostala som prvýkrát na sviatky v BA (kde žijem a pracujem) a bola som odkázaná na svoje „kulinárske schopnosti“ – na základe inštrukcií od mamky a babky.

Ingrediencie: Rožky, vajíčka, prášok do pečiva, soľ, čierne korenie, petržlenová vňať, strúhanka, údeniny, klobáska

 

Postup: Staršie rožky nakrájame na tenučké kúsky. Nakrájame klobásku, špekačky, údeniny, slaninku – podľa chuti - na pekne úhľadné kúsky. Pridáme nadrobno nakrájanú petržlenovú vňať. Rozhabarkujeme vajíčko s troškou prášku do pečiva - polejme – aby bolo všetko vláčne. Osolíme, okoreníme. Vložíme do vymastenej  zapekacej misky, alebo použijeme papier na pečenie. Pečieme kým nie je vrch upečený dozlatista

 

Hrudka

Ingredencie: 1 liter mlieka, 10 vajíčok / 5 vajíčok, s

Postup: Mlieko nalejeme do hrnca, keď začne vrieť pridáme rozbité rozhabarkované vajíčka a soľ (poprípade troška cukru). Pomaličky miešame a pomaly varíme  kým sa nezačne oddeľovať voda a masa hrudkovatieť. Odvarenú masu vyklopíme na gázu v sitku, povytláčame. Zavesíme a necháme odkvapkať. Vybalíme z gázy a hrudka je hotová.

 

Zuzana Vargová

Cuketová polievka

Vašej výzve „Čo varíte a pečiete na Veľkú noc“ ma čiastočne naviedol syn, keď sme diskutovali o veľkonočnom menu.Či už sme trávievame Veľkú noc tradične, doma, alebo netradične, mimo mesta v prírode, zvyknem piecť a variť skôr netradičné jedlá. Jedným z dôvodov je v našej domácnosti aj stravník vegán. Dnes už to nie je nič nezvyčajné, veľa ľudí uprednostňuje zdravú stravu, bez mäsa alebo mlieka z rôznych dôvodov, či už sú to zdravotné alebo iné dôvody. K tým tradičným pokrmom aj u nás určite patrí mäsový alebo aj vajcový syrek, množstvo je však už len symbolické. Zemiakový šalát sa robí bez vajec s vegánskou majonézou, ktorú už dnes nie je problém kúpiť. Údené mäso je skôr zriedkavosť, minulý rok sme ho dokonca nemali vôbec, namiesto toho pribudol k zemiakovému, aj cviklový šalát a oveľa viac zeleniny. Na Zelený štvrtok zvyknem robievať špenátovú, alebo cuketovú polievku.

Pripravila som si pre vás recept na cuketovú polievku.

Cukety by sa mali použiť čím menšie, pretože tie ešte nemajú jadierka, alebo sú len veľmi malé. Každú cuketu je potrebné očistiť, pozdĺžne prekrojiť a ak obsahujú jadierka, tie vydlabať lyžicou. Ináč by bola polievka trochu horká.

Potrebujeme: 6 malých cuketiek, dlhé max 15 cm, 2 mrkvy nakrájané na kocky, 2 strúčiky cesnaku , maslo, alebo olivový olej, vodu

Ochucovadlo: soľ, čierne korenie, vegeta, bujón, iné zdravšie varianty – komu čo vyhovuje.

1 šľahačková alebo obyčajná sladká smotana na zahustenie

Na olivovom oleji jemne opražíme nakrájaný cesnak, pridáme očistené cuketky a chvíľu opražíme.  Potom podlejeme vodou a dusíme do mäkka. Do druhého hrnca dáme variť mrkvu nakrájanú na kocky. Udusené cukety rozmixujeme ponorným mixérom, pridáme uvarenú mrkvu, ochutíme soľou, korením, resp. iným ochucovadlom. Môžeme pridať šľahačkovú smotanu, polievka bude hustejšia a krémovejšia. V prípade pre vegánov smotanu nepoužívam.

Ako príloha môžu byť chlebové alebo rohlíkové kocky, používam aj pohánkové vločky.

Fantázii sa medze nekladú.

 

 

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...