Vyhľadávanie:

Velvet Run sa ženám páčil

Velvet Run sa ženám páčil

Krásne slnečné počasie sprevádzalo v nedeľu, 4. augusta, všetky účastníčky premiérového ročníka športového podujatia Velvet Run. Netradičná bežecká akcia vyhradená iba pre nežnejšie pohlavie sa tešila veľkému záujmu, nielen zo strany prihlásených žien, ale aj mnohých divákov, ktorí ich prišli povzbudiť do Mestského parku Anička. Spokojnosť s účasťou netajil v úvode ani hlavný organizátor behu Branislav Koniar z agentúry Progress Promotion. "Sme veľmi radi, že ste sa tu zišli v tak hojnom počte," pozdravil z pódia približne 130 účastníčok ešte pred začatím behu.

Hlavnou myšlienkou, ktorá stála pri zrode, bolo vytvoriť špeciálne podujatie a odbúrať predsudky prevládajúce v spoločnosti, že nežnejšie pohlavie nie je schopné absolvovať fyzickú záťaž, ale aj pomôcť ženám prekonať podceňovanie či nedostatok sebadôvery. Aj preto sa organizátorsky na akcii spolupodieľali členky z neziskovej organizácie Misia 24 a občianskeho združenia Fenestra. Velvet Run prišli aktívne podporiť aj niektoré známe športové osobnosti. V bežeckom outfite ste tak mohli vidieť majsterku sveta a Európy vo fitnes Natáliu Lenártovú - Redajovú a majsterku Európy v kickboxe Janu Olejárovú.

S päťkilometrovou traťou sa prišlo popasovať aj 23 oceliarok. Na štart sa postavila viceprezidentka pre riadenie externých služieb a vzťahov Elena Petrášková s dcérou Veronikou spoločne s členkami združenia Women's Network. Skupinu podporili svojou účasťou aj Slávka a Dianka Jackové - manželka a dcéra viceprezidenta pre technológiu Vladimíra Jacka. Niektoré zo súťažiacich sa rozhodli prejsť trať pomocou špeciálnych palíc, ktoré sa využívajú pri chôdzi nazývanej Nordic Walking.

Pravidlá boli v ten deň k ženám v skutku "džentlmenské". Povolený bol beh, chôdza, dokonca aj časomiera mala iba symbolický charakter. Dôraz sa kládol na radosť z pohybu a skvelý športový zážitok.

Už pred behom vládla v početnom tábore súťažiacich dobrá nálada. Najprv absolvovali dôkladnú rozcvičku pod vedením skúsenej inštruktorky aerobiku. Po nej B. Koniar slávnostne spustil stuhu, čím odštartoval preteky. Za veľkého aplauzu prítomných sa vydala zdolať vyznačenú trať skupina dievčat, žien, ale aj skôr narodených dám. Počas celej trasy rozdávali úsmevy a pozdravy svojim fanúšikom. Bolo totiž medzi nimi mnoho manželov, otcov, detí a priateľov. Ako prvá cieľovú pásku preťala Alexandra Konečná v čase 20 minút 56 sekúnd. Mladá basketbalistka neskôr v rozhovore prezradila, že k behu má veľmi pozitívny vzťah a venuje sa mu odmalička. Do cieľa postupne dobiehali aj ďalšie účastníčky podujatia. Nestratili sa medzi nimi ani naše kolegyne z U. S. Steel Košice. Behom, poklusom či chôdzou prekonávali posledné metre trate. "Podujatie bolo skvelé, aj keď zvládnuť trať v tom teple bolo výzvou. No všetky máme dobrý pocit, že sme podporili dobrú vec," opísala prvé dojmy v cieli E. Petrášková. Azda najviac prekvapila 82-ročná Viola Kosťová, ktorá finišovala svižným krokom za výdatného potlesku fanúšikov, zanechala za sebou aj niektoré mladšie kolegyne.

Velvet Run plní aj ďalšie ušľachtilé ciele. Získané finančné prostriedky sa použijú na osadenie informačných tabuliek s kilometrami, na ktorých sa bežec, prípadne cyklista, aktuálne nachádza. Okrem toho budú na nich vyznačené aj ukážky cvikov súvisiacich so strečingom alebo posilňovaním. Športovcom, ale aj turistom poslúžia na bežeckom chodníku Čermeľ - Alpinka. S podobnými tabuľkami sa už môžete stretnúť aj na Zelenom dvore.

Premiérový ročník Velvet Run splnil všetky očakávania a má predpoklady na to, aby sa v budúcnosti zaradil medzi ďalšie populárne športové akcie.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...