Vyhľadávanie:

Vianočný kapor

Vianočný kapor

Čo možno neviete o obľúbenej štedrovečernej rybe

Neodmysliteľnou súčasťou vianočných sviatkov je štedrovečerná ryba, zväčša kapor. Prečo si získal popredné miesto u chovateľov rýb a labužníkov? Bolo to pre jeho rýchly rast, vysokú plodnosť a mäso vynikajúcej kvality.

Náš kapor je jedným z troch druhov existujúcich na našej planéte a zároveň jediným druhom kapra v Európe. Pôvodne sa vyskytoval v Malej Ázii a v oblasti Kaspického mora. Odtiaľ sa po dobe ľadovej presunul k Čiernemu moru a do dunajskej oblasti. U nás chovaný rybničný kapor pochádza práve z divého dunajského kapra - sazana, ktorý sa ešte stále vyskytuje vo voľných vodách povodia Dunaja, Bodrogu a v Tise.

S chovom kaprov v rybníkoch na európskom kontinente začali Rimania. Rybnikárstvo v Čechách vznikalo v 12. storočí, ale jeho najväčší rozkvet možno datovať od 14. do 16. storočia. Kapor sa vtedy považoval za najväčšiu pochúťku. Už v prvej polovici 16. storočia nezabudol o ňom olomoucký biskup a zároveň skúsený rybnikár Ján Dubravius v knihe O rybníkoch pripomenúť, že "kapor všade patrí medzi slasti hostín". Napríklad v Nemecku, kam ho živého dovážali na konských povozoch z Čiech, si ho vážili viac ako pstruha.

Aj na Slovensku je výstavba rybníkov zdokumentovaná v 12. až 14. storočí. Veľké rybníky budovali v tomto období aj v okolí Michaloviec. Až do polovice minulého storočia sa kapor konzumoval príležitostne ako pôstne jedlo. O tradícii vianočného kapra môžeme hovoriť až v posledných desaťročiach, keď býva na sviatočnom stole v mnohých rodinách.

Výlovy rýb v rybníkoch sa začínajú v októbri a končia v prvej polovici novembra. Ryby určené na vianočnú distribúciu sú uskladnené v sádkach aspoň šesť až osem týždňov. Keďže Slovensko nie je v tomto odvetví sebestačné, veľká časť šupináčov sa dováža od tradičných českých dodávateľov.

Spotreba rýb na osobu je u nás veľmi nízka a ich väčšia časť sa spotrebuje práve na Vianoce. V posledných rokoch sa k tradičnému kaprovi pripája amur, tolstolobik a pstruh dúhový. Náročnejší konzumenti siahnu po sumcovi, zubáčovi, či šťuke, alebo po daroch mora.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...