Vyhľadávanie:

Viete, koľko CO2 vyprodukujete? Vypočítajte si to!

Viete, koľko CO2 vyprodukujete? Vypočítajte si to!

O tom, že pri výrobe v našom hutníckom kombináte produkujeme veľké množstvo emisií CO2, sme už písali veľakrát. I o tom, čo všetko robíme, aby sme emisie znížili. Limitujúcim faktorom sú používané technológie na výrobu železa, ocele, ale aj na výrobu energie v našom energeticky náročnom sektore. Pokiaľ sa nevymenia za nízkouhlíkové, zelené, nebude môcť byť znižovanie emisií oxidu uhličitého masívne.

K produkcii emisií CO2 však prispieva aj každý jeden z nás. V závislosti od toho, či cestujeme do práce autom alebo MHD, čím doma a akú veľkú plochu vykurujeme, či sme vegetariáni alebo jeme mäso každý deň, koľko používame elektronických zariadení či ako často lietame na dovolenku.

Vlastnú uhlíkovú stopu si vieme vypočítať na základe kalkulačky, ktorá je dostupná na webe Ministerstva životného prostredia a Inštitútu environmentálnej politiky: https://iep.sk/Kalkulacka

Podľa ministra Jána Budaja je uhlíková kalkulačka výborná príležitosť, ako preložiť všeobecné reči o otepľovaní a klimatickej kríze do obrazu nášho bežného života. „Pomáha nám pochopiť, že globálne znečistenie emisiami CO2 sa skladá z kilogramov a gramov, ktorými planétu zaťažuje každý z nás.“

Vlastným správaním vieme ovplyvniť množstvo vyprodukovaných emisií, vieme ich znížiť, ale aj zvýšiť, ak preferujeme konzumnejší spôsob života. „Pri tejto uhlíkovej kalkulačke si ľahko všimneme, že sú v nej položky, ktoré jednotlivec ovplyvní len ťažko (napr. spôsob vykurovania bytovky), ale aj také, pri ktorých je rozhodnutie iba v našich rukách. Ochrana Zeme pred klimatickou krízou tak prestáva byť abstraktnou hrozbou a vidíme, že je aj našou osobnou voľbou,“ hovorí minister životného prostredia.

Uhlíková kalkulačka špecifikuje individuálne zdroje emisií podľa nášho správania a konkretizuje všeobecnú predstavu o globálnej klimatickej kríze na realitu nášho každodenného života.

Dáte si do nového roka nejaký osobný ekologický cieľ a zistíte, koľko emisií CO2 ste tak ušetrili?

Ak nám o tom napíšete, Vaše príspevky budeme odmeňovať kvartálne. Držíme vám palce!

Zdroj: www.minzp.sk

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...