Vyhľadávanie:

Všetko, čo chcete vedieť o vízach do USA

Všetko, čo chcete vedieť o vízach do USA

Americkí vicekonzuli na besede v InfoUSA centre

Základ úspešnej žiadosti o víza do USA je v kompletnej dokumentácii, predložení všetkých požadovaných dokladov a v pravdivom a úplnom vyplnení potrebných formulárov. Potvrdili to americkí vicekonzuli Aaron Schwoebel a Richard Trey Lyons, ktorí vo štvrtok 15. februára navštívili InfoUSA centrum pri Štátnej vedeckej knižnici (ŠVK) v Košiciach. V sprievode Ivany Kopeckej z konzulárneho oddelenia Veľvyslanectva USA v SR besedovali s prevažne mladými ľuďmi na tému Všetko, čo chcete vedieť o vízach do USA. Počas hodinového stretnutia im vicekonzul Lyons vysvetlil aj nový postup pri vypĺňaní žiadosti o víza a rezervovaní si časenky na vízový pohovor.

Ako ďalej povedal, v súčasnosti musia osobný pohovor s konzulom absolvovať všetci žiadatelia od 14 do 80 rokov. Čas potrebný na osobný pohovor a rozhodnutie o udelení, či neudelení víz, by v bežnom prípade nemal podľa vicekonzula prekročiť 30 minút. Doručenie víz by aj pre východniarov nemalo trvať dlhšie ako tri či štyri dni.

Americký vicekonzul tiež spomenul, že od roku 2001 sa výrazne zvýšil počet kladne vybavených žiadostí o vízum do USA. Aktuálne štatistiky potvrdzujú, že ho dostane až deväť z desiatich slovenských žiadateľov. K tomuto stavu výrazne prispel aj fakt, že sa Slovákom po vstupe do EÚ vytvorila možnosť legálne pracovať v niektorých štátoch západnej Európy. Aj preto sa čoraz menej ľudí zo Slovenska pokúša nájsť nelegálnu prácu v Spojených štátoch.

Najväčší nápor na konzulárnom oddelení už tradične očakávajú medzi aprílom a júnom. Richard Lyons vyzdvihol snahu mladých ľudí zapojiť sa do letných programov Work& Travel, ktoré okrem zárobku primeraného vykonávanej práci, ponúkajú absolventom škôl aj možnosť zlepšiť si angličtinu a spoznať v základoch americké podnikateľské prostredie.

Viac informácií o vízach do USA občania získajú na internetovej stránke Veľvyslanectva USA v SR http:// www.usembassy.sk/. Košičanom, ktorí sa chystajú požiadať o neprisťahovalecké víza do USA, radi pomôžu s vytvorením časenky na vízový pohovor aj v InfoUSA centre pri ŠVK na Hlavnej ulici.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...