Vyhľadávanie:

Vstupnú rozvodňu modernizujú

Vstupnú rozvodňu modernizujú

Oceliarska spoločnosť bude mať nové pripojenie na rozvod veľmi vysokého napätia

Vyššiu spoľahlivosť dodávok elektrickej energie pre U. S. Steel Košice zabezpečí nové pripojenie oceliarne na rozvod veľmi vysokého napätia prenosovej sústavy Slovenskej elektrizačnej a prenosovej sústavy a.s. (SEPS). S týmto krokom súvisí aj modernizácia vstupnej rozvodne železiarní. Stavebný ruch v blízkosti rozvodne svedčí o tom, že práce už začali realizovať.

"Oceliarska spoločnosť je v súčasnosti zásobovaná elektrickou energiou z prenosovej sústavy prostredníctvom dvoch 220 kV vedení. Pretože sa životnosť spomínaných liniek chýli ku koncu, otázka ako ďalej sa stala aktuálnou nielen pre energetikov, ale aj pre U. S. Steel Košice. Energetici sa rozhodli zvýšiť spoľahlivosť prenosových vedení a znížiť prevádzkové náklady rozvojom prenosovej sústavy. Obidve spoločnosti sa v novembri 2006 dohodli na novom pripojení oceliarskej spoločnosti na rozvod veľmi vysokého 400 kV napätia. Toto rozhodnutie sprevádza nutnosť inštalovať vo vstupnej rozvodni T01 dva transformátory 400/110 kV o výkone 250 MVA, vrátane príslušenstva. Nové transformátory nahradia pôvodné transformátory 220/110 kV, ktoré boli v prevádzke od roku 1968."

Ako ďalej uviedol Hlaváč, v rámci investičnej akcie budú realizované prekládky niektorých elektrických vedení, pribudnú nové káblové trasy, modernizácia čaká aj riadiaci a informačný systém vstupnej rozvodne T01. Prevažná časť 110 kV rozvodne, ktorá podstúpila v rokoch 1994 až 1998 generálnu opravu, ostáva v nezmenenom stave.

"Stavbu sme otvorili v septembri tohto roku a plánujeme ju ukončiť na jeseň 2009. Je tesne spätá so stavbou spoločnosti SEPS, ktorá je však rozsahom väčšia. Obsahuje rozšírenie rozvodne v Moldave nad Bodvou, výstavbu dvojitej 400 kV linky z Moldavy do U. S. Steel Košice a výstavbu novej 400 kV spínacej stanice pri areáli U. S. Steel Košice," dodal manažér projektu.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...