Vyhľadávanie:

Výrobným tokom s Hutníkom Ferom

Výrobným tokom s Hutníkom Ferom



Dana Bodnárová absolvovala v U. S. Steel Košice šesťmesačný rezidenčný pobyt

Na šesťmesačný rezidenčný pobyt do U. S. Steel Košice nastúpila Dana Bodnárová v októbri minulého roka. Náš podnik spoznala vďaka projektu Umenie v biznise, ktorý pre mladých umelecky nadaných ľudí zorganizovala nezisková organizácia Creative Industry Košice. Okrem nej boli na rezidenčných pobytoch aj ďalší dvaja účastníci, ktorí mali možnosť pôsobiť na košickom letisku a v spoločnosti T-Systems. Cieľom nezvyčajného projektu bolo umožniť umelcom tvoriť v reálnom pracovnom prostredí významných firiem. Od účastníkov sa očakával výstup v akejkoľvek umeleckej forme.

Z art & business rezidencie vyštudovanej architektky sa zrodila spoločenská hra Hutník Fero. "Počas môjho polročného pobytu v U. S. Steel Košice som pracovala s viacerými myšlienkami a nakoniec som si vybrala projekt spoločenskej hry. Jej cieľom je zabaviť sa a popri tom sa niečo nové naučiť. Názov Hutník Fero, ktorý je zároveň aj hlavným hrdinom celej hry a spolu s jeho frajerkou Zlatkou približujú hráčom výrobný tok ocele a život vo fabrike, vymysleli moji kamaráti Slavomír a Stanislav Stankovičovci," hovorí o svojom výtvore autorka. Mnoho námetov do hry čerpala tiež z rád našich hasičov a ruku k dielu priložili aj kolegovia z divízneho závodu Mechanika. Upravili hrany hracieho poľa tak, aby nikoho neporezali. Celá hra je totiž z pozinkovaného plechu.

A o čo vlastne v Hutníkovi Ferovi ide? Hra sa podobá na populárne Monopoly. Na hernom poli sú vyznačené políčka, ktoré kopírujú hutnícky výrobný tok. Nájdete tam železorudnú baňu, vysokú pec, oceliareň, valcovne, ako aj naše radiátory či rúry. Okrem nich sa v poli nachádzajú aj políčka s označením História, Náhoda alebo Bonus, ktoré sú prepojené s hracími kartičkami. Obohacujú hru, hráči sa prostredníctvom nich dozvedia čo to z histórie košickej huty, ale aj zo života Fera a Zlatky.

Hráči postupne hádžu kockou, posúvajú magnetické figúrky po hracom poli a nakupujú si rôzne hutnícke prevádzky. Môžete sa tak stať vlastníkmi šrotoviska, vysokej pece, bane, oceliarne a podobne. Ostatní pri zastávke na vašom políčku musia platiť nájomné. Platobnou jednotkou sú brámy, ktoré si hráči rozdelia na začiatku hry. Víťazom sa stáva ten, kto má na konci hry najviac brám. Hutník Fero je určený pre dvoch až piatich hráčov.

Dana Bodnárová vytvorila spolu 12 exemplárov tejto spoločenskej hry. Jeden venovala hasičom, druhý dostali kolegovia z mechaniky, tretí sa nachádza na útvare Riaditeľa pre vonkajšie vzťahy a jeden nájdete aj v našom Doškoľovacom stredisku v Medzeve. Autorka je so svojím výtvorom spokojná a pobyt v našej firme si pochvaľuje. "Rezidencia bola pre mňa obohacujúca, veľa som sa tu naučila. Celým pobytom ma sprevádzala Kristína Záthureczká z útvaru Riaditeľa pre vonkajšie vzťahy. Vďaka nej a ďalším zamestnancom som spoznala U. S. Steel Košice a dozvedela sa množstvo informácií, ktoré som potom pretavila do hry. Všetkým, ktorí sa mi počas môjho pobytu venovali a pomáhali, patrí moje poďakovanie," uzatvára Dana Bodnárová.


Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...