Vyhľadávanie:

Vysoká hladina tukov. Čo s tým?

Vysoká hladina tukov. Čo s tým?

O prevencii s odborníkmi Nemocnice Košice - Šaca

Jedným z najčastejších patologických nálezov zachytených náhodne pri preventívnych prehliadkach alebo cielene pri vyšetrovaní rôznych ochorení, je hyperlipidémia - t.j. nadmerná hladina tukov v krvi. Mnohí pacienti tomu nepripisujú žiadnu dôležitosť: „Veď je to len cholesterol.“ Každý zdravý človek by mal mať hladinu celkového cholesterolu maximálne 5 mmol/l. Okrem toho sú dôležité aj jeho jednotlivé zložky - takzvaný zlý cholesterol LDL (ten by mal byť u zdravého človeka do 3 mmol/l, u chorých pacientov ešte menej) a dobrý cholesterol HDL (hodnota by mala presahovať 1 mmol/l). Pritom vôbec neplatí, že len obézny človek má vysoký cholesterol.

Hyperlipidémia je spolu s vysokým krvným tlakom, cukrovkou, fajčením, stresom a podobne jedným z mnohých rizikových faktorov kôrnatenia  ciev - zhrubnutia a straty elasticity cievnej steny. To spôsobuje zúženie priesvitu cievy a následne sťaženie krvného prúdu v postihnutom cievnom úseku. Ateroskleróza je multifaktorový proces, vyvíjajúci sa od najútlejšieho detstva. Ide o chronické ochorenie, ktoré sa dlho vyvíja bez ťažkostí. V závislosti od životosprávy rýchlejšie alebo pomalšie.  Ak sa včas nezistí alebo nelieči, má tendenciu zhoršovania s postupnou deštrukciou orgánov vyúsťujúcou do konečného zlyhania ich funkcie (cievna mozgová príhoda, srdcový infarkt, srdcové zlyhanie, upchatie ciev na končatinách s možným rizikom amputácie).

Hyperlipidémia môže byť familiárna - s genetickou predispozíciou alebo aj ako sprievodný znak rôznych ochorení (napr. pri cukrovke, obezite, zníženej funkcii štítnej žľazy, dne, poruche obličiek, pečene, pankreatitíde, obštrukcii žlčových ciest, leukémii, liekoch - steroidy, antikoncepcia). Preto je potrebné aktívne vyhľadávanie ľudí s pozitívnou rodinnou anamnézou (dôležitá súčasť anamnézy pri PLP) a kumuláciou rizikových faktorov. Niektoré ovplyvniť nevieme, napr. vek, pohlavie, vrodené predispozície. Ale mnohé áno - nadváhu, fajčenie, nevyváženú stravu, nedostatok pohybu... Fyziologické zvýšenie tukov v krvi je po nadmernom jedení, ťažkom mastnom jedle, v tehotenstve a menopauze. Preto žiadame pacientov, aby na odbery chodili nalačno a 1 – 2 dni predtým požívali len ľahšiu stravu. Liečba spočíva predovšetkým v úprave životosprávy.

Diéta - dostatok zeleniny a ovocia, strukoviny, celozrné pečivo a potraviny, vhodné sú rastlinné tuky (obsahujúce nenasýtené mastné kyseliny, omega-3 -mastné kyseliny) - olivový, rep­kový, prípadne slnečnicový olej, vlašské a lieskové orechy, mlieko a mliečne výrobky s obsahom tuku do 2 %, syry s obsahom tuku do 30 %, ryby, mäso teľacie, morčacie, kuracie, jahňacie, dostatok vitamínov C, E, A, selén, horčík. Samo­zrejme dostatočný prísun nesladených tekutín. Nevhodné sú napríklad plnotučné mliečne výrobky, syry s tukom nad 40 %, zákusky, sladkosti, pochutiny, bravčové a hovädzie mäso, údeniny, slanina a iné zabíjačkové "fajnoty"…A tiež 100 % palmový a kokosový olej. Dôležité je aj nefajčiť, nepiť nadmerné množstvo alkoholu (za normu sa považuje - do 0,3 l piva, 0,2 l vína alebo 0,05 l pálenky), udržiavať hmotnosť v pásme normy. A mať, samozrejme, dostatok pohybu. Námaha v práci sa nerovná pohyb a relax. Pohybom sa zvyšuje dobrý cholesterol, ktorý pomáha prenos do pečene a jeho odbúravanie. Zbaviť sa stresu je v súčasnosti asi ten najťažší oriešok.
Ak aj po úprave životosprávy a opakovaných krvných kontrolách pretrváva hypercholesterolémia,  lekár zhodnotí celkové kardiovaskulárne riziko, eventuálne doplní ešte iné vyšetrenia a podľa toho buď odporučí alebo nie liečbu hypolipidemikami. Nejde o žiadnu vitamínovú liečbu. Je to liečba rovnako dôležitá a dlhodobá ako liečba vysokého krvného tlaku, srdca, cukrovky, či iných ochorení. Preto si vyžaduje aj pravidelné kontroly.

V každom prípade spolupráca pacient - lekár má byť obojstranná. Je lepšie predchádzať rozvinutiu ochorenia, ako neskôr riešiť jeho komplikácie. Jedzme menej, hýbme sa viac, pime dostatok tekutín, veľa sa smejme, zhrešme primerane a zdravie sa nám odvďačí. Ale hlavne MY sa budeme cítiť lepšie.        

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...