Vyhľadávanie:

Vysoká pec č. 1 - jubilantka

Vysoká pec č. 1 - jubilantka

VP
Výstavba vysokej pece č. 1
pred štyridsiatimi rokmi.

Vysoká pec č. 1 má štyridsať rokov. Jubileum sa spája práve s dnešným dňom. Pec slávnostne zapálili 1. 6. 1965 večer o 21. hodine a 30. minúte. Fakľu s ohňom priniesli do Košíc od vysokých pecí v Tisovci a zo Severomoravského kraja, ako symbol priateľstva československých hutníkov - vysokopeciarov.

V čase uvedenia do prevádzky bola košická vysoká pec najmodernejšia a najväčšia v Československu. Do dnešných dní absolvovala dve generálne opravy, v rokoch 1974 a 1986. Po prvej zväčšili objem pece z 1719 metrov kubických na 1864 metrov kubických. Za štyri desiatky rokov vyrobila takmer 34 miliónov ton železa.

Modernizáciou prechádza najstaršia z troch vysokých pecí (VP2 zapálili v roku 1967 a VP3 v roku 1969) aj v týchto dňoch. Stavbári už od februára pracujú na výstavbe odprašovacieho zariadenia, ktoré zlepší pracovné a životné prostredie. Odsávacie zariadenie bude pomocou látkového filtra odsávať tuhé znečisťujúce látky z korýt a žľabov odlievarní. Prvá odlievareň s látkovým filtrom bude hotová v septembri tohto roku a druhá o mesiac neskôr. Ľuďom uľahčia prácu tiež nové hydraulické vŕtačky, upchávačky odpichových otvorov a manipulátory pre kryty hlavného železového žľabu.

Pripravené sú aj ďalšie modernizačné a rekonštrukčné akcie, ktoré skvalitnia prevádzku tohto agregátu. Ich súčasťou bude napríklad i vybudovanie zariadenia na dávkovanie práškového uhlia.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...