Vyhľadávanie:

Výzva pre odhodlaných športovcov

Výzva pre odhodlaných športovcov

Sparťanský beh je popredná svetová súťaž, ktorú založili bývalí členovia námornej pechoty Veľkej Británie a fanúšikovia extrémnych športových podujatí s cieľom vytvoriť serióznu výzvu pre odhodlaných športovcov, ktorí hľadajú alternatívne vytrvalostné preteky.

V súťaži ide o kombináciu vytrvalostného a prekážkového behu. Preteky Spartan Race po celom svete sa navzájom líšia. Či už dĺžkou alebo prekážkami, ktoré musia pretekári prekonať. No sú aj prekážky, ktoré sa na pretekoch objavujú častejšie.

Podujatia, ktoré sa uskutočnilo 1. septembra vo Vechci, sa zúčastnili súťažiaci z rôznych kútov Európy, ale aj z USA a Kanady. Medzi 600 účastníkmi si sily zmerali aj hasiči Adrián Ficik, Michal Onda, Ján Sabol a Marián Tomko, ktorí preteky až na menšie odreniny, škrabance a popáleniny úspešne dokončili a tešia sa na budúci rok na ďalšie podujatie.

Súťažiaci museli absolvovať 5-kilometrovú trať s pätnástimi prekážkami, ako napríklad beh po koryte miestneho potoka, šplhanie lanom, hod oštepom na terč, plazenie sa pod ostnatým drôtom, rúčkovanie nad vodnou priekopou, prenášanie záťaže, preskakovanie rôznych prekážok a tesne pred cieľom čelili nekompromisnej sparťanskej stráži.

Zaujíma váš náročnosť disciplín? Tu je popis aspoň niekoľkých.

Skok cez oheň - bežci musia preskočiť cez plamene. Táto prekážka býva zvyčajne na začiatku alebo na konci takmer každého Spartan Racu.

Plazenie sa pod ostnatým drôtom - súťažiaci musia držať svoje telo čo najnižšie pri zemi, aby sa nezranili. Drôt plný žiletiek nie je žiadny "akože" a tržné rany po tejto prekážke často brzdia prekážkarov. Samozrejme plocha pod drôtom je blato.

Nad-Pod-Cez - séria prekážok, ktorá sa opakuje zvyčajne tri alebo viackrát za sebou. Pretekár najskôr musí preliezť cez stenu, potom podliezť pod stenou a napokon prejsť otvorom v stene.

Hod oštepom - športovci musia dreveným oštepom trafiť terč vo vzdialenosti 10-20 metrov.

Šplhanie cez stenu - tak ako napovedá názov, ide o prešplhanie cez stenu vysokú od 1,5 do 2,5 metra. Takýchto stien býva počas pretekov niekoľko.

Nosenie predmetu - toto je jedna z náročnejších úloh. Predmety sa od pretekov k pretekom líšia, môže to byť pneumatika, pieskový vak, či kýbeľ plný kameňov. Hmotnosť môže byť tiež rôzna, od 10 do 25 kilogramov.

Tirolský prechod - medzi dvoma tyčami alebo stromami je horizontálne natiahnuté lano, pod ktorým je voda. Pretekári musia prejsť cez lano na druhú stranu, keď spadnú, musia plávať.

Klzká stena - šikmá stena (asi 45- stupňový uhol) je pokrytá niečím klzkým, zväčša mydlom alebo olejom. Jednotlivci majú na výber dve možnosti prechodu, buď ju prešprintujú alebo použijú lano, pomocou ktorého sa dá vytiahnuť.

Aréna gladiátorov - Pred samotným cieľom musia Sparťania prebehnúť cez tzv. "gladiátorov", ktorí ich udierajú obrovskými vatovými tyčinkami.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...