Vyhľadávanie:

Z novej viacúčelovej pece sa veľmi tešia

Z novej viacúčelovej pece sa veľmi tešia

V Pederi ukončili ďalší z projektov grantového programu Spoločne pre región

Keď sa pred vyše dvomi rokmi vrátili členovia folklórneho súboru z Pedera z festivalu v Jablonove, nehovorili doma len o svojich pocitoch z vystúpenia. Nejeden z nich u svojich hostiteľov pokukával po obecnej sušičke ovocia, okolo ktorej sa nielen cez víkend točil v obci život. Prečo podobnú nepostaviť aj u nich v dedine? Určite by ožila, zriadili by si miesto na stretávky, ľudia by sa viac stmelili... Slovo dalo slovo, až vznikol projekt výstavby viacúčelovej pece, ktorým sa uchádzali o grant v programe spoločnosti U. S. Steel Košice a Karpatskej nadácie Spoločne pre región. Hodnotiacu komisiu nápad presvedčil, peniažky na jeho realizáciu Pederčania dostali. A tak sa pustili do roboty. Minulý týždeň v sobotu, 14. júla 2012, počas Letného festivalu, na ktorý pozvali hostí z okolia aj zo zahraničia, uviedli piecku do prevádzky...

"Veľmi sa jej tešíme," nemusela nás presviedčať Katarína Klotňová, kým spolu s Julianou Lučkaiovou a Ingridou Ráczovou vytvárali priamo pod holým nebom chutné koláčiky. Jej úsmev hovoril za všetko. Medzitým Zoltán Köböl skontroloval žeravé vnútro pece, spokojne pokýval hlavou a začal z neho vyberať plechy plné nádherne voňajúcich škvarkovníkov. "Tieto sú aj s makom. Ochutnajte, idú na dračku," núkali nás...

"Striešku sme dokončili len včera a dnes sme pec prvýkrát zapálili. Aj keď boli obavy, sami vidíte, že funguje na jednotku," poznamenal starosta Jozef Holečko spokojne sa rozhliadajúc po areáli pri škole, ktorým naširoko naďaleko rozvoniavali dobroty od výmyslu sveta. Cibuľovníky, poľovnícky i tradičný guláš, fazuľovica, maďarská kyslá smotanová polievka s kuracím mäsom, ale aj palacinky s domácim slivkovým lekvárom a ďalšie lahôdky. Folklór a ukážky starých remesiel len dotvárali tú pravú náladu festivalu.

Domáci Mikuláš Szabó z divízneho závodu Radiátory a rúry, ktorý sa pod projekt podpísal, nesmel spolu s ďalším hutníkom z Pedera, Józsefom Sztaskom, či bývalou železiarkou Annamáriou Tóthovou, ktorej manžel mimochodom uvaril super halászlé, chýbať. "Celkom sa nám podarila, však?" chcel potvrdiť dobrú robotu, na ktorej sa i sám, spolu s ďalšími Pederčanmi, ale aj majstrom zo susednej krajiny, podieľal. "Pec muroval odborník z Maďarska, ostatné sme zvládli sami," dal nám vedieť a nezabudol vyzdvihnúť jej prednosti. "Vo vnútri sa dajú upiecť rôzne koláče, na jednej bočnej strane na platni napríklad lokše, na druhej strane zasa nad ohniskom kotlíkový guláš. No a vzadu hore bude sušička ovocia. Už ostáva len nainštalovať dvierka s pántmi..."

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...