Vyhľadávanie:

Začal sa ďalší ročník celoročnej praxe

Začal sa ďalší ročník celoročnej praxe

Študovať technické odbory sa oplatí

V utorok 15. októbra 2019 sa v U. S. Steel Košice začal ďalší ročník celoročnej praxe. V rámci tohto programu bude do júna budúceho roka vo fabrike popri svojom vysokoškolskom štúdiu pracovať 65 študentov. Štyridsaťdva z nich si už prax vyskúšalo v minulých rokoch, dvadsiati traja majú tento rok premiéru. „Dostávate popri získavaní teoretických poznatkov v škole príležitosť pracovať v reálnom prostredí hutníckej firmy a my máme možnosť takouto
formou lepšie spoznať našich potenciálnych zamestnancov,“
uviedol GM pre zabezpečenie a rozvoj ľudských zdrojov  Milan Polča. Najviac študentov, až 55, prichádza z piatich fakúlt Technickej univerzity v Košiciach, šiesti z dvoch fakúlt Univerzity P. J. Šafárika a štyria študenti sú z ďalších troch slovenských vysokých škôl. Popri plnení bežných pracovných úloh budú študenti pod vedením skúseného mentora pracovať na minimálne jednom špeciálnom projekte a takisto môžu využiť túto príležitosť na spracovanie svojej bakalárskej či diplomovej práce. Počas doterajších troch ročníkov si program vyskúšalo celkove 198 študentov a v súčasnosti je už 31 z nich zamestnancami firmy.

Oficiálneho otvorenia 4. ročníka celoročnej praxe sa popri viceprezidentke Elene Petraškovej a viceprezidentoch Karlovi Kocsisovi, Marcelovi Novosadovi, Miroslavovi Kiraľvargovi a Davidovi Hathawayovi zúčastnil aj prezident spoločnosti Jim Bruno. „Očakávame od vás, že v našej firme použijete to, čo ste sa v škole naučili. Využite túto príležitosť, dávajte nám veľa otázok, ale aj nápadov,“ povzbudzoval študentov na úvod svojho príhovoru prezident Bruno. Ďalej ich podrobne oboznámil so zložitou situáciou v oceliarskom sektore. Hovoril o cyklickosti ekonomického vývoja, obchodnej vojne medzi USA a Čínou i zníženej investičnej aktivite kvôli neistote s Brexitom. Zdôraznil kľúčové hodnoty USSK vrátane bezpečnosti a environmentálne šetrnej hutníckej výrobe. Vysvetlil študentom, prečo sú firmy v Európskej únii, platiace za povolenky CO2, znevýhodnené oproti výrobcom mimo EÚ, ktorí nie sú zaťažení prísnou európskou environmentálnou legislatívou. A hoci nasledujúci rok bude zrejme ešte ťažší ako ten súčasný, on zostáva optimistom. „Hutníctvo je tu už stovky rokov a ešte určite bude. A keďže väčšina kolegov je v mojom veku, máte príležitosť nás nahradiť,“ ukončil svoj príhovor a vzápätí už trpezlivo odpovedal na viaceré otázky študentov. Tie sa týkali priorít firmy v nasledujúcom období, ale aj toho, ako môže slovenská vláda pomôcť pri riešení neférových podmienok na európskom trhu.

Medzi účastníkmi stáže je aj dvanásť študentov z fakulty materiálov, metalurgie a recyklácie, s ktorou má naša firma najväčšiu spoluprácu. O tom, čo očakávajú od vzájomnej spolupráce študenti aj ich mentori z USSK, sa dočítate v ďalšom vydaní novín.    

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...