Vyhľadávanie:

Zachránili stovky ľudských životov

Zachránili stovky ľudských životov

V Košiciach pred dvadsiatimi rokmi prvýkrát transplantovali obličku

Slávnostným seminárom si v uplynulých dňoch pripomenuli odborníci z medicínskych kruhov dvadsiate výročie prvej transplantácie obličky v Košiciach. Koncom roku 1988 ju uskutočnil tím pod vedením profesora Emila Matejíčka, ktorý tak nadviazal na prácu dovtedy jediného transplantačného centra v Bratislave. Výsledkom je nielen dvadsaťročná tradícia odberov a transplantácií orgánov v našom meste, ale aj vznik prvého samostatného transplantačného oddelenia na Slovensku po vzore zahraničných pracovísk.

Kým sa v našej krajine nezačal transplantačný program srdca a pečene, bolo do krajín Eurotransplantu - najmä Rakúska, Nemecka, štátov Beneluxu vyvezených niekoľko desiatok orgánov, ktoré v mnohých prípadoch zachránili životy aj Slovákov na čakacích listinách zahraničných transplantačných centier. V súčasnosti sú orgány odoberané na Slovensku transplantované vo väčšine prípadoch doma.

V priebehu dvoch desaťročí uskutočnili v Košiciach 558 transplantácií obličiek od mŕtvych darcov so stanovenou mozgovou smrťou, štrnásť odberov obličiek a transplantácií od žijúcich darcov. V dvanástich prípadoch išlo o geneticky príbuzných a v dvoch o emocionálne spriaznených darcov. V Košiciach, čo potvrdil i prezident Slovenskej transplantologickej spoločnosti a krajský odborník MZ SR pre transplantológiu a nefrológiu Róbert Roland, plánujú v blízkej budúcnosti rozvinúť program transplantácií pankreasu samostatne i v kombinácii s obličkou.

Vytvorili už pracovnú skupinu zloženú zo zástupcov všetkých participujúcich kliník a oddelení FN L. Pasteura. Rozvinúť chcú tiež program laparoskopických odberov obličiek od žijúcich darov a podľa slov primára transplantologického oddelenia Ľuboslava Baňa začať s intenzívnejšou kampaňou darcovstva orgánov medzi širokou verejnosťou.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...