Vyhľadávanie:

Záhrady, v ktorých sa pestujú dobré vzťahy

Záhrady, v ktorých sa pestujú dobré vzťahy

Ďalší z projektov grantového programu Spoločne pre región vo finále

Občianske združenie Barlička vzniklo koncom roku 1999 z iniciatívy rodičov telesne postihnutých detí, ktoré navštevovali integrovanú bezbariérovú  ZŠ na Prostějovskej ulici v Prešove. Táto škola ako prvá v meste začala s integráciou telesne postihnutých detí a úpravami priestorov na bezbariérové. Svojou činnosťou sa jeho členovia snažia likvidovať nielen mechanické, ale aj pomyselné bariéry, ktoré bránia zdravotne postihnutým uplatniť sa v spoločnosti. A to je aj predmetom projektu 3 záhrady – 3 generácie, ktorý získal podporu programu Spoločne pre región spoločnosti U. S. Steel Košice a Karpatskej nadácie. Ako nám totiž prezradil koordinátor projektu komunitných záhrad Andrej Andrejovský, ich cieľom bolo po úspešnom vytvorení komunitnej záhrady v Prešove na Sídlisku III. pred štyrmi rokmi vytvoriť podobné miesta aj vo Veľkom Šariši a na Šidlovci. „Chceli sme vytvoriť priestor, kde by sme dokázali pomôcť odbúravať medzigeneračné bariéry. Na Šidlovci aj vo Veľkom Šariši totiž žije veľa dôchodcov. Sú tam tiež ľudia s ťažkým zdravotným postihnutím a my chceme, aby vyšli von a aby mohli pod dohľadom pomáhať pri tvorbe komunitných záhrad,“ uviedol Andrej Andrejovský.

V novom projekte chceli využiť predošlé skúsenosti z prvej komunitnej záhrady v Prešove. Na projekt sa im podarilo získať 2239 eur, za ktoré nakúpili materiál, nástroje, kvetináče a rôzne záhradné prvky. Mladí ľudia z komunitnej záhrady na Sídlisku III. tu potom mohli odovzdávať svoje skúsenosti iným ľuďom a navyše aj sami získali niektoré grify od starších skúsených záhradkárov na spoločných workshopoch.

„Vytvorila sa skupina ľudí, zatiaľ síce neveľká, ale sú to ľudia, ktorí majú záujem zveľaďovať doteraz zanedbaný terén. Na budúcu sezónu by už mali nové komunitné záhrady fungovať naplno. Plánujeme pestovať kvety, ale aj rôznu zeleninu, paradajky, cukety a niektoré bylinky,“ prezrádza Andrej Andrejovský z plánov do budúcnosti. Navyše plánujú záhrady otvoriť aj pre deti z okolitých škôl. Okrem zeleniny a kvetov tak možno už na budúci rok budú môcť v komunitných záhradách zbierať aj plody dobrých medziľudských vzťahov.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...