Vyhľadávanie:

Zapojte sa, nikdy neviete, kedy budete drahocennú tekutinu potrebovať práve vy

Zapojte sa, nikdy neviete, kedy budete drahocennú tekutinu potrebovať práve vy

Hutnícka kvapka krvi patrí k stáliciam dobrovoľníckych dní

"Na piatok 16. mája máme všetko pripravené. Prvých darcov privítame už o šiestej hodine ráno," konštatovala primárka Hematologicko-transfúziologického oddelenia šačianskej nemocnice Annamária Bratková a dodala: "K dispozícii budeme mať štyri odberné lôžka, kapacita sa oproti minulým rokom nemení. Zvládneme aj sto dobrovoľných darcov krvi." Pripomenula tiež základné pravidlá odberu. "Netreba prísť nalačno, ako sa mnohí, najmä prvodarcovia, mylne domnievajú. Práve naopak, niečo ľahké v žalúdku mať treba, aby nikomu neprišlo zle. Piť treba aj dostatok tekutín, ak doma nestihnú, nech pijú aspoň pred odberom. Ide o to, aby boli v pohode, dobre vyspatí a aby nebol organizmus stresovaný. Vyhýbať sa však treba tučným jedlám, žiadne majonézy, šaláty, vajíčka, klobásy a iné mastné údeniny. Okrem chudej šunky. Na všetkých, ktorí sa rozhodnú do Hutníckej kvapky krvi zapojiť a pomôcť chorým ľuďom, sa už teraz tešíme."

Hutnícka kvapka krvi, ktorá je pravidelnou aktivitou dobrovoľníckych dní košických oceliarov bude už ôsmou v poradí. Má svojich "skalných" účastníkov, mnohí z nich sú držiteľmi či už bronzovej, striebornej alebo aj zlatej Janského plakety, no každoročne prilákala aj prvodarcov, ktorých na odberné lôžka priviedli predovšetkým kolegovia, známi, ale aj rodinní príslušníci. Pravidelní bezpríspevkoví darcovia už vedia, že intervaly darovania krvi sú iné u mužov i u žien. Kým chlapi v dobrom zdravotnom stave si môžu nechať "pustiť žilou" štyri razy do roka, ženy každé štyri mesiace. Za ten čas telo úplne doplní počet červených krviniek a zásob dôležitého železa. Samotný odber približne 450 mililitrov krvi trvá od piatich do pätnástich minút. Potom sa krv spracováva, rozdelí sa na červené krvinky, biele krvinky s doštičkami a na plazmu. Červené krvinky sú dôležité v tom, že prenášajú kyslík, používajú sa pri liečbe chudokrvnosti. Plazma sa po odseparovaní zmrazuje a používa na doplnenie chýbajúcich faktorov zrážania krvi. Doštičky sa používajú napríklad u pacientov s leukémiami a inými formami nádorových ochorení, použiť sa môžu maximálne do piatich dní.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...