Vyhľadávanie:

Záujem o vzdelanie i prácu

Záujem o vzdelanie i prácu

Na výstave PRO EDUCO aj košická oceliareň

Fórum vzdelávania, kariéry a inovácií PRO EDUCO prilákalo minulý týždeň, 25. až 27. novembra do Domu techniky v Košiciach, stovky záujemcov. O vzdelanie i prácu. Na v poradí už treťom ročníku podujatia, nad ktorým prevzal záštitu minister školstva SR Ján Mikolaj a ktorý pripravila spoločnosť Progress Promotion Košice v spolupráci s odbornými útvarmi mesta a Košickým samosprávnym krajom, sa verejnosti predstavilo bezmála päťdesiat vystavovateľov z radov stredných a vysokých škôl, univerzít, zamestnávateľských subjektov a personálnych agentúr. Nechýbala medzi nimi ani spoločnosť U. S. Steel Košice a stredné odborné i priemyselné školy, s ktorými spolupracuje. Pri ich stánkoch, stojacich vedľa seba, bolo ako zvyčajne mimoriadne rušno.

"Prišli sme si osobne urobiť prehľad o ponuke stredných škôl. Synátor je deviatak, stále čosi majstruje, chceli by sme mu poradiť, ktorá škola sa nám zdá byť najlepšia," prezradila nám pri stánku košickej oceliarne Agáta Muráňová. "Lepšie je raz vidieť, ako stokrát počuť."

Kristián Pástor a Miroslav Somoši prišli naisto. Zaujímali ich bližšie podrobnosti o možnostiach štúdia v Strednej odbornej škole v Košiciach - Šaci, bývalom hutníckom učilišti, v ktorom nedávno zriadili Centrum odborného vzdelávania pre hutníctvo a strojársku výrobu. Kristiánova mama a Miroslavov otec pracujú v U. S. Steel Košice a tak by jablko ďaleko od stromu nepadlo. Zdá sa, že tomu tak aj bude.

Pri stánku USSK sa najčastejšie pristavovali študenti slovenských vysokých škôl. "Najmä z Technickej univerzity Košice," uviedla Irena Veszková z útvaru generálneho manažéra pre zabezpečenie a rozvoj ľudských zdrojov. "Už tradične sa zaujímajú o letnú stáž, podmienky, ktoré treba splniť pri koncipovaní diplomových prác z prostredia našej firmy, brigády a podobne."

Súčasťou výstavy bol i celý rad odborných workshopov, na ktorých sa aktívne zúčastnili aj manažéri ľudských zdrojov U. S. Steel Košice. Košický úrad práce, sociálnych vecí a rodiny pripravil diskusiu o situácii na trhu práce v košickom regióne, Košický samosprávny kraj o odbornom vzdelávaní ako šanci a príležitosti pre mladých ľudí, Slovenská akademická informačná agentúra o štipendiách pre stredoškolákov a maturantov. Záujem návštevníkov vzbudil aj e-learningový kurz pre tvorivých, ktorý, spolu s interaktívnou školou, predstavila na workshope Procesná automatizácia, a.s. Technická univerzita v Košiciach predviedla vozidlo, ktoré na jazdu z Košíc do Bratislavy spotrebuje menej ako liter paliva, live zápas bronzových medailistov z majstrovstiev sveta v "robotofutbale" i dizajnérske kúsky z dielní študentov fakulty umení.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...