Vyhľadávanie:

Záverečný koncert bude v septembri

Záverečný koncert bude v septembri

Talentované deti v Šaci cvičia pod vedením zahraničných umelcov

Prijali ste pozvanie neziskovej organizácie ETP Slovensko, populárnej Idy Kelarovej a ambasádorov medzinárodnej nadácie Yehudi Menuhin na koncert, ktorý sa uskutočnil 5. júla v kultúrnom stredisku v Košiciach-Šaci? Ak áno, určite ste si ho užili. Ale ak vám do toho niečo prišlo a nestihli ste ho, príležitosť ešte budete mať. Projekt, ktorého súčasťou bolo vystúpenie plné tanca a hudby, má totiž dlhodobejší charakter.

"Projekt Rómske hlasy pre zajtrajšok 2012 pozostáva z troch workshopov, prvý, ktorého vyvrcholením bol koncert v Šaci, už máme za sebou, ďalšie sa ešte uskutočnia v priebehu augusta a začiatkom septembra," uviedla Lenka Czikková z ETP Slovensko. "Cieľom projektu, ktorého nultý ročník absolvovali vlani mladí ľudia z Moldavy nad Bodvou, je prepájať rôzne kultúry prostredníctvom umenia. Práve umenie je totiž to, čo nás naozaj všetkých spája. Nezáleží na tom, odkiaľ sme, ani čomu sa venujeme... V Šaci sa ho zúčastňuje tridsiatka talentovaných rómskych i nerómskych detí, z ktorých polovica študuje na košickom konzervatóriu, druhá polovica zasa pôsobí v umeleckých a záujmových krúžkoch. Od 3. do 5. júla sa im venovala Ida Kelarová a päť špeciálnych hostí z nadácie Yehudi Menuhin - Shanglie Zhou a Thierry Van Roy z Belgicka, Andor Timar z Maďarska, Mestre Niltinho z Brazílie a Barbara Valentino z Talianska, pod vedením ktorých, rozdelení v skupinkách, sa venovali rôznym umeleckým žánrom. Učili sa tradičnú brazílsku capoeiru, spievať balady i rezké piesne, divadelníckym kúskom, hrali sa na režisérov, natáčali videá, odhaľovali významy reči tela i mimiky... Pre deti to bolo nielen mimoriadne inšpiratívne, ale aj obohacujúce. Už na prvom workshope sa totiž naučili veci, aké sa bežne v škole nenaučia."

Talentované deti do ďalších workshopov povedie Ida Kelarová, precvičovať si naučené budú počas letných prázdnin na košickom konzervatóriu za účasti tamojších pedagógov. Celý projekt ukončí záverečný koncert, ktorý sa uskutoční 16. septembra 2012 v Dome umenia v Košiciach. Rezervujte si tento termín. Koncert sa oplatí vidieť.

Potvrdzuje sa, že pravidelné stretávanie rovesníkov z odlišných kultúr a ich vzájomné prepojenie prostredníctvom umenia je jednou z ciest k lepšiemu spolunažívaniu. Česká umelkyňa Ida Kelarová verí, že týmto spôsobom sa deťom otvárajú možnosti kvalitnejšieho života. Sama sa nadanej mládeži venuje už dlhšie.

"Pracovať s talentovanými deťmi som pred osemnástimi rokmi začala pravdupovediac tak trocha zo zvedavosti. Dnes viem, že to malo a má pre deti obrovský význam. Táto práca ma nesmierne oslovila," povedala pre Oceľ východu na margo svojho pôsobenia v projekte Rómske hlasy pre zajtrajšok Ida Kelarová. "Myslím si, že vďaka tomu, že som sa v živote dopracovala tam, kde som, môžem otvárať deťom dvere do sveta, umožniť im zúčastňovať sa na rôznych koncertoch, festivaloch, aby videli, ako sa žije inde, aby poznávali iné kultúry. Je to veľmi obohacujúce a tiež inšpirujúce. S vlaňajšími účastníkmi projektu z Moldavy nad Bodvou máme kontakty stále. Urobili sme s nimi od januára do marca 2011 kus práce, boli sme v Bruseli na koncerte... Teraz sme tu, budúci rok, dúfame, sa presunieme do Rudňan. Záujem o pokračovanie spolupráce tu stále je. Skončiť ju by bola škoda."

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...