Vyhľadávanie:

Zážitok u hasičov, oslnivá žiara narážacej pece, ale aj chutný obed a skvelé pozornosti

Zážitok u hasičov, oslnivá žiara narážacej pece, ale aj chutný obed a skvelé pozornosti

Je posledná septembrová sobota. Slnečné ráno bolo predzvesťou, že to bude vydarený deň plný zážitkov. Bolo niečo po ôsmej hodine, keď sa začali schádzať prví výhercovia súťaže nového formátu Family Safety Day 2023. Spolu so svojimi rodinami a blízkymi boli zvedaví, čo všetko uvidia a zároveň sa tešili na to, že majú jedinečnú príležitosť spoznať niektoré z prevádzok našej spoločnosti, keďže zatiaľ o nej mohli počuť iba z rozprávania otca, mamy, brata, sestry či syna alebo dcéry.

Rodinných príslušníkov víťazov 3. súťažného kola Rút Jadrnej, Martina Danka z Dopravy, Renáty Karasovej z IT, Petra Protivňáka, Jaroslavy Tučekovej z Nákupu, Gabriela Magyara zo Studenej valcovne, Ľubomíra Jašša zo Zušľachťovní a obalovej vetvy a Petra Juhásza z Údržby privítal a po prevádzkach sprevádzal Marek Lukačin, generálny manažér pre prvovýrobu a transformáciu prvovýroby spolu s Františkom Gregorom z Vonkajších vzťahov. Prehliadka začala v Centre osobných ochranných pomôcok pre návštevníkov, kde si každý z účastníkov vyfasoval prilbu, okuliare, rukavice a červený plášť. Takto vychystaní sme sa vydali minibusmi smerom k našim hasičom, no ešte predtým sme nemohli vynechať „fototermín“. Veď nie každý z nás má príležitosť vyskúšať si a sfotiť sa v pravej hutníckej prilbe.

Hasiči nesklamali. Nielenže nás oboznámili s novou technikou, ale aj napriek krásnemu slnečnú počasiu vykúzlili pred nami nádhernú dúhu. Predviedli techniku, ktorú využívajú v prípadoch dopravných nehôd, keď je nutné posádku vozidla v krátkom čase vyslobodiť zo zdemolovaného auta. Vtedy často ide o sekundy, aby sa k zraneným osobám dostala prvá pomoc čo najrýchlejšie.

Na energetickom dispečingu sme sa dozvedeli, že nevyrábame iba vysokotlakú paru, pri výrobe ktorej využívame najmä naše hutnícke plyny, ale aj elektrinu, média potrebné na výrobu železa a ocele, akými sú kyslík, dusík a argón. A to je iba časť toho, čo vyrábajú a zabezpečujú pre bezchybný chod našich prevádzok.

Pre mnohých bolo veľkým zážitkom na vlastné oči vidieť procesy valcovania v teplej valcovni. Hneď na úvod sme mohli spoznať „peklo“, a to pri pohľade do vnútra narážacej pece, kde sa bramy pred samotným valcovaním zohrejú na potrebnú valcovaciu teplotu.

Poslednou prevádzkou bola pozinkovacia linka #3, ktorá vyrába pozinkované plechy najmä pre automobilový priemysel.

Na záver čakal účastníkov chutný obed a drobné pozornosti, ktoré účastníkom odovzdal Ján Bača, riaditeľ Vonkajších vzťahov a praktický set darčekov, ktorý v mene prevádzok prvovýroby daroval Marek Lukačin, generálny manažér pre prvovýrobu a transformáciu výroby.

Najvýstižnejšie zhodnotila sobotné dopoludnie výherkyňa a účastníčka exkurzie naša kolegyňa Renáta Karasová z IT: „Zúčastnila som sa na sobotnej exkurziie po fabrike a napriek tomu, že tu pracujem už 27 rokov a teoreticky poznám výrobný proces, dokonca som v 1996 ako absolventka bola v rámci prvého absolventského roka v jednotlivých prevádzkach, bola som veľmi spokojná. Výklad bol jasný, stručný, nezabiehal do odborností, ktoré by odradili od počúvania, bolo naozaj zaujímavé byť pri tom, ako sa z oslnivej oranžovej žiary v narážacej peci stane na konci procesu vyvalcovaný plech navinutý do zvitku. Okrem chutného obeda a skvelých darčekov sa pri stole aj zaujímavo debatovalo.... celkovo hodnotím ten sobotný poldeň ako kvalitne strávený čas “.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...