Vyhľadávanie:

Zdravá životospráva si zasluhuje pozornosť a rešpekt

Zdravá životospráva si zasluhuje pozornosť a rešpekt

V médiách sa často stretávame s upozorňovaním na význam zdravej životosprávy, lenže, žiaľ, len veľmi málo ľudí venuje tomu pozornosť a ešte menej sa odhodlá zmeniť nezdravé stravovacie návyky, preto chorobnosť, ale aj úmrtnosť, je u nás na vzostupe. A prognózy hovoria, že chorobnosť a úmrtnosť na civilizačné choroby bude naďalej stúpať. Tento stav je následkom nezdravej životosprávy, keďže populácia u nás, a nielen u nás, sa nikdy v minulosti nestravovala natoľko nezdravo ako v uplynulých desaťročiach.

Málokto si uvedomuje, že nezdravá životospráva pracuje v nás ako časovaná bomba. Najmä pokiaľ ide o infarkty myokardu a mozgové príhody. Pri onkologických prípadoch je len ten rozdiel, že človek nezomiera náhle, ale ani vyliečení nemajú istotu, že sa zákerná choroba nevráti, ak nezmenia nezdravé stravovacie návyky. To platí aj pre ostatné ochorenia. Početné vedecké štúdie dokázali, že takmer všetky choroby spôsobuje nezdravá životospráva a nezdravý životný štýl. Je pôvodcom nielen telesných, ale aj duševných chorôb, pretože negatívne vplýva na ľudský organizmus ako celok. Naopak, zdravá životospráva zosilňuje imunitný systém do takej miery, že človek dokáže odolávať prakticky všetkým chorobám, teší sa dobrému zdraviu aj v pokročilom veku, ak sa vyhýba úrazom. Uvediem aspoň jeden z množstva prípadov. Jarmila Průchová z Prahy vo svojej sedemnástej publikácii o zdravej životospráve (makrobiotike) pod názvom Chudáci děti a jak je chránit, na stranách 177 až 178 uviedla: "Z niekoľko tisíc makrobiotických priateľov z celého sveta nepozná autorka ani jedného, ktorý by sa podrobil očkovaniu proti chrípke. A ani jedného, ktorý by niekedy chrípku dostal. Príklad, kedy je makrobiotika alternatívou."

Vážme si skutočnosť, že závodná jedáleň vo Vstupnom areáli U. S. Steel Košice je jedinou na Slovensku, kde približne od februára 1991 podávajú makrobiotické obedy. Využívajme teda jedinečnú príležitosť a snažme sa uplatniť túto zdravú diétu aj vo svojich domácnostiach. Záleží len na každom z nás, do akej miery si cení svoje zdravie. Makrobiotika totiž nastavuje hodnoty sledované zdravotníctvom do normy, preto sa človek teší dobrému zdraviu. Aj MUDr. Stanislava Bachledová, závodná lekárska divízneho závodu Koksovňa zo svojej praxe dosvedčuje, že u ľudí stravujúcich sa makrobioticky sa v zásade nevyskytujú civilizačné ochorenia, ako je hypertenzia, poruchy metabolizmu lipidov, rakovina hrubého čreva a ďalšie ochorenia a sú aj odolnejší voči infekčným ochoreniam.

Makrobiotickú literatúru nájdete v predajniach knihy pre alternatívnu medicínu a v predajniach pre doplnky k výžive.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...