Vyhľadávanie:

Zdravé a múdre deti – naša budúcnosť

Zdravé a múdre deti – naša budúcnosť

V topľanskej Lúčke pokračujú v komunitných aktivitách vďaka programu Spoločne pre región.

Obec Lúčka sa nachádza v okrese Svidník v Prešovskom kraji. Má niečo vyše 500 obyvateľov, no tí sú veľmi aktívni. Prostredníctvom občianskeho združenia OZ Topľanská Lúčka sa snažia rozvíjať obec a jej okolie, susedské a rodinné vzťahy. Do grantového programu U. S. Steel Košice sa zapojili druhý raz a zakaždým uspeli. Po zveľadení lúčanského chotára, kedy do jeho vyčistenia od čiernych skládok zapojili všetky generácie, si teraz dali za cieľ spojiť komunitu pri ďalších environmentálnych aktivitách a vybudovaní pódia a sedenia v novej oddychovej zóne. Samozrejme, aj relaxačnými prvkami pre deti. Pomôže im v tom grant vo výške 3000 eur.

 

Monika Hažerová, predsedníčka OZ (na fotke s prezidentom USSK Jimom Brunom počas vyhlásenia podporených projektov), zrekapitulovala, čo sa im za posledných pár mesiacov podarilo. „Naším cieľom je zvýšiť povedomie o ochrane životného prostredia a zároveň vytvoriť príjemné miesto pre rodiny s deťmi, ktoré sa tu radi stretávajú. V zime sme v oddychovej zóne pripravili úžasnú „Zimnú krajinu“ a mali sme tiež veľmi úspešnú brigádu „Jar“, ktorá mala za cieľ upratať celú oddychovú zónu po zime. Vysadili sme zelené tuje Smaragd, čím chceme vytvoriť živý plot na tienenie pri stoloch a lavičkách. Tieto stromy sú výsledkom spoločnej snahy a financovania od dobrovoľných darcov. Brigáda bola nielen produktívnou pracovnou činnosťou, ale zároveň symbolizovala spojenie rôznych generácií a posolstvo, že starostlivosť o prírodu je našou spoločnou zodpovednosťou. V rámci tejto aktivity sme tiež zasadili symbolický strom „Breza pokoja, súdržnosti a zmierenia“, ktorého pomenovanie bolo vybrané na základe verejnej ankety cez sociálne siete.“

Projekt pokračuje výrobou drevených prvkov do oddychovej zóny a naplánovanú majú aj brigádu Jeseň vrátane výsadby drevín. Každá z nich bude označená náučnou tabuľkou, o aký druh dreviny ide. Vytvorili aj informačné tabule o dobe rozkladu odpadkov.

Do projektu je opäť zapojený zamestnanec USSK František Tkáč s rodinou. Zúčastňujú sa na brigádach, dobrovoľne sa starajú o pravidelnú údržbu - kosenie, starostlivosť o vysadené dreviny, kvety. Aktivity podporujú aj materiálne a pomáhajú aj formou dobrovoľných príspevkov.

„Sme vďační za váš prínos a podporu, ktorú nám poskytujete,“ hovorí Monika Hažerová. „Priložené fotografie svedčia o tom, že dotácie od Nadácie U. S. Steel Košice sú využité na správny účel a prinášajú výrazné zlepšenie vzťahov a postoja obyvateľov obce vrátane detí k ochrane životného prostredia.  Stále nás čaká veľa práce, ale výsledok bude určite stáť za to.“

Na titulnej snímke je vizualizácia herných prvkov pre deti, na fotkách v galérii aktivity na zveľadenie komunitnej oddychovej zóny.

 

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...