Vyhľadávanie:

Zdroje pitnej vody v USSK a klimatické zmeny

Zdroje pitnej vody v USSK a klimatické zmeny

Medzi najvýraznejšie vplyvy klimatickej zmeny na vodné hospodárstvo v hutníckej výrobe patria sucho a následne prívalové dažde a povodne.

Pitná voda pre našu spoločnosť, ako aj pre okolité obce Sokoľany, Gyňov, Bočiar a Haniska je zabezpečovaná z vlastných zdrojov pitných vôd, ktoré sa nachádzajú v lokalite Gyňov – Seňa a nákupom od Východoslovenských vodární a kanalizácií.

Čerpacia stanica Gyňov pozostáva zo samotnej čerpacej stanice a z 8-mich odberných studní s priemernou výdatnosťou 100 ÷ 130 l/s. Pre zabezpečenie zdravotnej a hygienickej nezávadnosti sa vykonáva dezinfekcia vody chlórom. Hygienicky upravená pitná voda sa dopravuje čerpadlami cez výtlačné potrubia na vzdialenosť 12 km do vodojemu alebo priamo do miesta spotreby.

Medzi najvýraznejšie vplyvy klimatickej zmeny na vodné hospodárstvo v hutníckej výrobe patria sucho a následne prívalové dažde a povodne.

Vo fotogalérii nižšie zaplavená budova čerpacej stanice pitnej vody a priľahlých území v roku 2010.

Prívalový dážď je dážď spravidla s krátkym časom trvania s pomerne veľkou a značne premenlivou intenzitou, pričom zasahuje obyčajne malé územia.

Pod pojmom záplava rozumieme zaplavenie územia vodou, ktorá vytvorí súvislú hladinu bez prirodzeného alebo dostatočného odtoku povrchových vôd, následkom atmosférických zrážok. Záplava môže vzniknúť aj v dôsledku povodne.

Na titulnej snímke záplavová vlna na rieke Hornád.

Vplyv prívalových zrážok v hutníckej výrobe:

  • zaplavenie jednotnej kanalizačnej siete
  • možnosť vzniku povodne na Sokolianskom potoku
  • zaplavenie technologických zariadení v suterénoch pod výrobnými linkami
  • zaplavenie vodných stavieb

Vplyv povodne na vodných tokov Sokoliansky potok a Hornád:

  • zaplavenie zdrojov pitnej vody
  • zaplavenie technologických častí vo vodných stavbách

Možné riziká spôsobené prívalovým dažďom alebo povodňou:

  • odstávka dodávky pitnej vody z vlastných zdrojov
  • únik znečisťujúcich látok
  • odstávka čistenia odpadových vôd
  • vysoké materiálne a následne ekonomické škody

Dopad povodne na zdroje pitnej vody (vybreženie rieky Hornád):

Vplyvom dlhotrvajúcich zrážok v júni 2010 došlo k povodni na rieke Hornád v obci Čaňa, čo malo za následok zaplavenie podzemných zdrojov pitnej vody a zaplavenie čerpacej stanice pre dodávku pitnej vody. Dodávka pitnej vody bola zabezpečená z externých zdrojov VVS a. s. po dobu viac ako 1,5 mesiaca.

V prípade mimoriadnych okolností dochádza k realizácií bezpečnostných opatrení tak, aby nemohlo dôjsť k poškodeniu zdrojov pitnej vody a k narušeniu dodávky pitnej vody pre odberateľov. Opatrenia zahŕňajú:

  • zavedenie zvýšeného počtu pracovníkov na sledovanie stavu situácie
  • mimoriadne kontrolné opatrenia na sledovanie kvality pitnej vody (indikácia toxicity živými organizmami)
  • v prípade zistenia poškodenia vodných zdrojov dochádza k ich odstaveniu z prevádzky a následne je vykonané premanipulovanie celého systému dodávky pitnej vody pre USSK a príslušných obcí na dodávku z verejného vodovodu Drienovec - Košice.
  • v prípade mimoriadnej udalosti (živelné pohromy, havária objektov a zariadení...) sú okamžite informovaní zástupcovia štátnych orgánov a organizácií.

Kvalita pitnej vody sa sleduje podľa ustanovení Vyhlášky  č. 91/2023 Z.z. , ktorou sa ustanovujú ukazovatele a limitné hodnoty kvality pitnej vody a kvality teplej vody, postup pri monitorovaní pitnej vody, manažment rizík systému zásobovania pitnou vodou a manažment rizík domových rozvodných systémov.

Beáta Szilágyiová, útvar GM pre environment

 

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...