Vyhľadávanie:

Zejmarská tiesňava v Raji

Zejmarská tiesňava v Raji

Tip na víkend

Jedinou tiesňavou na južnej strane Slovenského raja je Zejmarská tiesňava s vodopádmi kapitána Nálepku. Patrí k menej náročným, môžeme sa do nej vybrať aj s väčšími deťmi a menej skúsenými turistami. Potrebujeme len pevnú obuv, pretože miestami bude chodník prechádzať priamo riečiskom potoka.

Východiskom túry je rekreačné stredisko Dedinky na brehu Palcmanskej Maše. Po červenej sa cez kopec s lyžiarskym vlekom dostaneme do osady Biele Vody. V jej hornej časti sa priamo pri ceste nachádza smerovník s odpočívadlom. Od neho po modrej značke vstupujeme do tiesňavy. Hlboký les, potôčik a tieň skál poskytujú v horúcom lete príjemný chládok. Najprv pohodlne, potom strmšie stúpame proti potoku a dostávame sa k prvým kaskádam. Sústavu Nálepkových vodopádov prekonávame niekoľkými rebríkmi. Nad posledným dreveným rebríkom sa pri vysokej skalnej stene nachádza len niekoľko metrov od chodníka vyhliadková plošinka. Vidíme nielen hlboko do doliny, ale aj na vzdialené kopce na opačnej strane údolia. Ešte niekoľko skalných stupienkov a vychádzame na rozsiahlu poľanu Geravy s reštauráciou a pekným posedením na lúke. Deti môžu čas tráviť pozorovaním zvierat, ktoré tu chovajú v ohradách (divé prasiatka, ovce, kone, zajačiky). Malý biely koník a ovečky sa často pohybujú voľne. K brehom Palcmanskej Maše sa vrátime po zelenej značke vedúcej sčasti popod lanovku, ktorá viedla na Geravy. Deň zakončíme posedením na brehu priehrady s najchladnejšou vodou na Slovensku. Kto by si chcel trasu predĺžiť, ponúka sa mu z Geráv pohodlná prechádzka cez Malé a Veľké Zajfy do Stratenskej Píly a odtiaľ po červenej značke späť do Dediniek. Dĺžka trasy je 6 km (predĺžená 12 km) a potrebujeme na ňu bez prestávok necelé 3 hodiny (4,5 hodiny).

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...