Vyhľadávanie:

Železiari prežili pohodový deň plný pohybu a dobrej zábavy

Železiari prežili pohodový deň plný pohybu a dobrej zábavy

Medzev patril uplynulú sobotu ôsmemu ročníku firemného podujatia Rodiny športujú

Pohľad na zamračenú oblohu po „upršanej“ noci neveštil v sobotu ráno nič dobré. No ten, koho počasie v Košiciach neodradilo od rozhodnutia prežiť spolu so svojou rodinou pekný deň plný pohybu, urobil veru dobre, keď do Medzeva na ôsmy ročník podujatia košickej oceliarne Rodiny športujú prišiel. Na rozdiel od krajského mesta tu vládlo od rána pekné polooblačné počasie. Priestory obľúbeného doškoľovacieho strediska, slúžiaceho aj na rekreačné víkendové pobyty pre hutníkov, sa pomaly začali napĺňať už krátko po ôsmej hodine. Užiť si chvíle voľna prišli spolu so železiarmi a ich blízkymi aj prezident U. S. Steel Košice George F. Babcoke s manželkou Kathleen, rodiny viceprezidentov Marka G. Tablera, Matthewa T. Lewisa, Christiana Korna, Johna P. Coyna a Martina Pitoráka a po prvý raz i chlapci a dievčatá z detských domovov v Nižnej Kamenici a v Sečovciach. Po pol desiatej sa športové hry, ktoré otvoril riaditeľ pre vonkajšie vzťahy Ján Bača, už naplno rozbehli.

Na dvoch skrátených futbalových ihriskách sa v dvoch desaťminútových „polčasoch“ postupne vystriedalo za veľkého povzbudzovania fanúšikov dovedna sedemnásť družstiev. Turnaj mal pod palcom Tomáš Moščák. „Niektoré tímy postúpili do ďalších bojov kontumačne. Dôvod? Napríklad v A skupine, ktorú tvoria rodičia s deťmi do trinásť rokov, totiž tri tímy nenastúpili. Tu sa nič iné nedalo robiť,“ vysvetlil, kým sa na ihriskách odohrávali tuhé boje medzi Husvárovcami a družstvom zo Sečoviec i Bartkovcami a tímom v zložení Than-Cicoň. Stolný tenis sa hral vonku pod holým nebom i vo vnútri. Pri priebežnej výsledkovej listine, nad ktorou bdeli Róbert Brožek a Jozef Fotta, sme zastihli Tomáša Kundráka z divízneho závodu Radiátory a rúry. Práve vo finále so synom v kategórii rodičia s deťmi nad 13 rokov zdolali Makaturovcov a stali sa jasnými víťazmi. „Jasné, že sa tešíme,“ nechal sa počuť otec, ktorý tiež prezradil, že na podujatí Rodiny športujú sa zúčastňuje s rodinkou po prvý raz. „Syn hráva častejšie než ja a berie len víťazstvo,“ zasmial sa.

Obľúbené šípky mali terče na dvoch miestach. Jedny pre dospelých, druhé pre deti. Patrícii Pahuliovej sa darilo. Aj keď nikdy predtým túto hru nehrala. „Celkom mi to na prvý raz ide,“ konštatovala po prvej sérii hodov. Marcel Kotulič, ktorý mal na starosti súťaž dospelých, poznamenal, že nikto nemusel čakať dlho na to, kým naňho príde rad. „Objavili sa aj súťažiaci, ktorí na šípky zaregistrovaní neboli, ale bez problémov sme ich pridali do zoznamu...“ Vari najviac železiarov súťažilo v kolkoch, ktoré mal pod palcom Roman Fedák. Pre veľký záujem sa museli dokonca zmeniť pravidlá. Do úvahy sa napokon bral počet bodov z prvých piatich hodov. Malí i veľkí sa tu striedali jeden za druhým. Niektorým sa darilo viac, iným zasa menej, no pri dráhach vládla pravá súťažná atmosféra sprevádzaná „hecujúcimi“ výkrikmi. „Super výkon,“ zaznelo spomedzi divákov pri hodoch Ivana Polyaka z Nižnej Kamenice, ktorý napokon neobišiel v súťaži naprázdno a získal jednu z cien.

No ani tí, ktorí sa do súťaží vo futbale, kolkoch, stolnom tenise či hode šípkami nezapojili, neprišli skrátka. Pre záujemcov boli pripravené dva workshopy zamerané na tanec a prácu s loptou, no najmä deti si tu zábavy, hier, skákajúcich hradov, trampolíny, hojdačiek, šmýkačiek, preliezačiek, súťaží, či tvorivých dielní užili do sýtosti. Kto sa odvážil, mohol sa za pomoci dospelákov povoziť dobre pripútaný na lanovkovom lane. „Dokázal som to, je to super. Môžem ešte raz?“ vykríkol Matej Szabó, keď opäť pristál na zemi. Mnohé z detí, najmä školáci, si zasa vyskúšali netradičné súťaže, ktoré pre ne pripravil košický skautský oddiel Biele vrany. A na rôznych stanoviskách sa tiež naučiť čosi nové. Pri viazaní uzlov sme tu natrafili aj na manželov Gállových a ich synov Tomáša a Viktora. „Jeden uzol som sa už naučil viazať,“ pochválil sa Viktor o niečo neskôr. „A za absolvovanie rôznych skautských disciplín sme dostali aj toto,“ ukázal na odznak s logom USS.

Rušno bolo počas celej akcie pri špeciálnych stanoch, kde mohli záujemcovia získať základné informácie o svojom zdravotnom stave. „Bolo tu určite viac než stodvadsať ľudí,“ dozvedeli sme sa od zdravotníčok na sklonku podujatia. „Mnohých ľudí zaujímala ich krvná skupina, dali si zmerať krvný tlak, saturáciu hemoglobínu kyslíkom, absolvovali diagnostiku svojho zdravotného stavu, nechali si zmerať obsah oxidu uhličitého v pľúcach aj hodnotu BMI,“ dali nám vedieť viac.

Podujatie Rodiny športujú, ktoré pripravil tím z útvaru Riaditeľa pre vonkajšie vzťahy v spolupráci s kolegami z ďalších odborných útvarov a divíznych závodov, obohatil aj kultúrny program. Obecenstvu sa s tancom predviedli chlapci z formácie Out Break i speváčka Dorotka Tóthová.

Napokon bola príroda vskutku žičlivá. Dáždik sa z neba spustil na zem po pol tretej popoludní, keď už bolo po súťažiach. No aj keď napokon vyhlasovanie víťazov v jednotlivých disciplínach museli organizátori presunúť pod strechu, na dobrej nálade to nikomu neubralo. Kto si teda z rúk prezidenta spoločnosti U. S. Steel Košice Georgea F. Babcoka prevzal diplomy a ďalšie ceny? Vo futbalovom zápolení rodín s deťmi do 13 rokov si víťazstvo vybojovali Bartkovci, v kategórii nad 13 rokov Mihalovicovci-Berésovci, ktorí vyhrali v strhujúcom finále nad tímom z hosťujúceho detského domova v Nižnej Kamenici. V súťaži detí v hádzaní šípkami bol najlepší Samuel Radianský, z dospelých sa najviac darilo Ľubošovi Kukolovi. Tešili sa aj víťazi dvoch súťažných kategórií v stolnom tenise. Za pingpongovými stolmi to najlepšie išlo medzi rodinami s deťmi do 13 rokov Jánovi a Andrejovi Pastorekovcom, v druhej kategórii rodín s deťmi nad 13 rokov Tomášom Kundrákovcom. V poslednej súťažnej disciplíne - kolkoch boli medzi rodinami s deťmi do 13 rokov najlepší Róbert a Roland Lörincovci, v kategórii rodín s deťmi nad 13 rokov patrilo prvenstvo tímu v zložení Alexander Luterán a Martin Takáč. Najúspešnejším jednotlivcom v kategórii detí do 13 rokov bol Roland Lörinc, nad 13 rokov Ivan Polyak, v kategórii dospelých Alexander Luterán. Záver patril žrebovaniu o víkendový pobyt v doškoľovacom stredisku v Medzeve, do ktorého boli zaradení všetci účastníci športového dňa. Na chvíle oddychu v termíne podľa výberu do konca tohto roka sa už teraz teší rodina Richarda Poláka.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...