Vyhľadávanie:

Zem bez príbehov je ako strom bez koreňov

Zem bez príbehov je ako strom bez koreňov

Literárna spoločnosť Pravé orechové vydala ďalšiu knihu

K úspešným projektom, ktoré v minulom roku získali podporu z Grantového programu U. S. Steel Košice a Karpatskej nadácie Spoločne pre región, patrí projekt Literárnej spoločnosti Pravé orechové.

Zem bez príbehov = Strom bez koreňov je názov v poradí už šiestej knihy, ktorú táto spoločnosť uviedla na knižný trh v druhej polovici januára.

Literárna spoločnosť Pravé orechové sa zaoberá tvorbou beletrie, ktorá nevzniká na základe vlastnej inšpirácie autorov, ale zbieraním reálnych a tradovaných príbehov.

Najnovšia kniha obsahuje dvanásť tradovaných i historicky verných príbehov a povestí z obdobia rokov 1652 -1953 z východoslovenských obcí Nováčany, Šemša, Seňa, Nižný Lánec, Perín - Chým, časť Vyšný Lánec a Vyšná Myšľa. Kniha je nepredajná, 1 300 výtlačkov bude darovaných obciam, o ktorých sa v nej píše a knižniciam.

Autormi, ktorí na knihe spolupracovali, sú Slavomír Szabó, Anna Domaniková, Soňa Jakešová a Ľubica Andrásiová. Každá z poviedok je originálne ilustrovaná našou kolegyňou - grafičkou Ocele východu - Janou Šlosárovou.

· Ako hodnotíš spoluprácu a svoj podiel na vzniku tejto knihy?
Prečítala som si poviedky - tajuplné a mystické sa striedali so smutnými. Svoje pocity som postupne dala na papier. V pamäti ľudí častejšie ostávajú príbehy o smrti, krivde, vojnách, kde tečú potoky krvi, a tak je to i v tejto knihe. Na vyváženie a z ohľaduplnosti voči čitateľovi, som urobila kresby milšie, postavené na láske, s jemným humorným podtónom.

· Čo by si jej zaželala?
Kniha ponúka poviedky zo života. Pri počúvaní podobných príbehov od starých rodičov vyrástla väčšina z nás. Pamätám si, ako mi naskakovala husia koža pri večernom rozprávaní o strigách, ktoré sa zleteli na krížne cesty a báčik od susedov sa pozeral dierou v stolčeku, aby ho nezobrali do tanca, alebo pri ďalších, podobných. Na mnohé takéto rozprávania sme už zabudli, vytvárame si vlastné životné príbehy. Práve preto prajem tejto knihe veľa súrodencov.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...