Vyhľadávanie:

Ženy v U. S. Steel ovládajú žeriavové kolosy aj mikro poruchy ocele

Ženy v U. S. Steel ovládajú žeriavové kolosy aj mikro poruchy ocele

Medzinárodný deň žien sme si pripomenuli v príspevkoch na X App Košice, zverejnili a vyhodnotili sme anketu, prezentovali viaceré inšpiratívne ženy v našich radoch. Dnes predstavujeme ďalšie hutníčky, ktoré si, podľa tipov od čitateľov, zaslúžia našu pozornosť.

Iveta Vašová pracuje v železiarňach od roku 1988. „Nastúpila som na pozíciu žeriavnik konzolového žeriavu na prevádzku ZPO 1 v DZ Oceliareň. Celých 34 rokov pracujem ako žeriavnička, ale z malých žeriavov som postupne prešla až na tie najväčšie, ktoré dnes na prevádzke máme,“ hovorí I. Vašová.

Pýtali sme sa jej aj na to, čím dokáže ostatných inšpirovať či motivovať? „Myslím si, že hlavne pokojom, kľudom a rozvahou. Nepotrebujem urobiť prácu čo najskôr, ale hlavne bezpečne a presne“, odpovedala nám I. Vašová. V jej prípade to znamená nabrať, zdvihnúť, preniesť a uložiť liacu panvu, a to prázdnu alebo plnú tekutej ocele. Samozrejme tak, aby nedošlo k zraneniu kolegov či poškodeniu zariadení v hale. „Neustále pozerám, kto sa nachádza pod žeriavom, aby som nikoho neohrozila. A musím povedať, že za celých tých 34 rokov som nemala so žeriavom žiaden incident.“

To oceňuje aj Marcel Novosad, viceprezident pre výrobu, ktorý nám poslal tip na predstavenie práve Ivety Vašovej. “Ako jediná žena žeriavnička pri obsluhe žeriavov, ktoré manipulujú s tekutou oceľou na prevádzke ZPO, ide príkladom pre svojich kolegov v pracovnom nasadení, zodpovedným prístupom k bezpečnosti pri práci, v dodržiavaní zavedených postupov, ale aj ľudským prístupom ku svojim kolegom.“

V práci Iveta nepociťuje rozdiely medzi ženami a mužmi a dodáva: „V odmeňovaní sme všetci zaradení do JOBSu, takže, či už žena, alebo muž, ak preukáže svoje zručnosti, tak dostane príslušnú úroveň a skupinu, a tým aj výšku mzdy. V tomto je úplná rovnoprávnosť.“ Čo ju však mrzí je to, že je prvá a pravdepodobne posledná žena v oceliarni, ktorá obsluhuje liace žeriavy.

Tridsaťročné skúsenosti s prácou v hutníctve má aj Alica Mašlejová, vedúca oddelenia metalografie a analýzy porúch. Počas svojej kariéry pracovala aj ako výskumníčka pre aglomeráciu, vysoké pece, žiaruvzdorné materiály a keramiku. A v čom, dokáže, podľa nej, ostatných inšpirovať? „V prijímaní veľkých výziev a prešľapávaní nevychodených chodníčkov – veď všetko je možné a všetko má riešenie,“ hovorí A. Mašlejová a dodáva: „Bola som prvá ženská manažérka na Výskume, prvá slovenská expertka pri posudzovaní nových aj bežiacich EÚ projektov pre výrobu železa a cele, prvá riadna docentka pre hutníctvo z externého súkromného sektora, prvá ocenená ministrom školstva za podporu duálneho vzdelávania. Dúfam, že som zanechala pozitívnu stopu aj v USSK ženskom networkingu...“ Práve zo ženskej siete prišiel aj tip predstaviť v rámci mesiaca žien Alicu Mašlejovú za jej angažovanosť.

Alica má ženský vzor vo všetkých svojich mladších kolegyniach, vo svojej dcére Veronike i Lenke Vacvalovej – inšpiratívnej ultrabežkyne so správnymi hodnotami, akými sú odvaha, vytrvalosť a pevná psychika. „Ona je prvá, ktorú ráno čekujem na Instagrame a naviac pochádza z vedľajšej dediny, kde som sa narodila,“ priznával Alica. A na otázku, kde vidí priestor na zlepšenie postavenia žien v spoločnosti, odpovedá: „Zabudnúť na staré stereotypy a dôsledne spoločnosťou vyžadovať dodržiavanie existujúcich práv žien. Pretože ani dnešná mladá generácia nie je imúnna voči rodovým stereotypom a rozdielom. Vidím pretrvávať nerovnosť na trhu práce, v rodovo motivovanom násilí, keď 33% žien v EÚ zažilo násilie, rozdiely v odmeňovaní a kariére, keď napríklad ženy sú znevýhodnené, ak absolvujú materské „dovolenky“. Je v záujme každej spoločnosti využívať všetok talent, ktorý má k dispozícii a ženy ho ponúkajú veľa.“

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...