Vyhľadávanie:

Zimná rozprávka na Kojšovskej holi

Zimná rozprávka na Kojšovskej holi

Tip na víkend

Kojšovská hoľa nám svojou výškou 1241 metrov nad morom dáva veľkú nádej, že tu zažijeme krásne výhľady a pravú zimnú náladu, i keď to v dolinách často tak nevyzerá.  Východiskom pre túru je Zlatá Idka s nadmorskou výškou 660 m, teda ani výstup nebude mimoriadne náročný. Z dediny sa vyberieme po modrej turistickej značke, resp. auto zaparkujeme na parkovisku pri odbočke k sedačkovej lanovke. Modrá značka pokračuje okolo parkoviska do mierneho kopca a vchádza vľavo do lesa. Neustále stúpame lesom, potom po ceste a opäť schádzame z cesty doprava na zjazdovku. Vychádzame k hornej stanici lanovky na miesto zvané Golgota. Pri dobrej viditeľnosti sa nám otvárajú prvé výhľady na vrchol Kojšovskej hole s budovou meteorologického radaru. V prípade, že je viac snehu, môžeme na výstup použiť síce dlhšiu, ale od snehu čiastočne odhrnutú cestu, ktorá nás privedie k chate Erika.

Z Golgoty pokračujeme veľmi strmým úsekom k čajovni Katka, ktorá je žiaľ už dlhšie zatvorená a popod lyžiarsky vlek stúpame na vrchol. Od turistického smerovníka je úžasný kruhový rozhľad, ktorému na západe dominuje hradba tatranských štítov, masív Kráľovej hole a za dobrej viditeľnosti na východe dovidíme až na Vihorlat. Pri návrate z vrcholu môžeme pokračovať po ceste k chate Erika, kde je otvorený bufet. Pri návrate sa najmä deťom môžu zísť klzáky, ktorým stačí aj málo snehu na veselé zážitky.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...